2007-09-26

Israeler som förespråkar samtal med Hamas

Framstående israeliska kulturarbetare uppmanar nu Israels regering att bryta isoleringen och i stället påbörja förhandlingar om vapenvila med Hamas. På tidningen Yediot Aharonots internetsida publicerade på söndagen bl a författarna Amos Oz och David Grossman ett upprop där de argumenterar för direkta förhandlingar mellan Israel och Hamas om eld upphör. Syftet är att skapa säkerhet i Negev, minska lidandet i Gaza och öka sannolikheten för politiska framsteg i konflikten mellan israeler och palestinier.

Det är modiga män och kvinnor som undertecknat uppropet och deras integritet kan inte ifrågasättas. Låt oss hoppas att de slipper dumma anklagelser om att vara anti-israeliska eller Hamas-kramare och att debatten i stället kan handla om hur vi bäst går vidare mot tvåstatslösningen.

26 kommentarer:

Roy sa...

Att det i Israel finns diametralt skilda åsikter är ingen nyhet. Det finns i varje givet ögonblick tusen experter som mer än gärna delar med sig av sina övertygelser.
Den här gången är det vänsterns elit-trupper som talar. Jag träffade Grossman redan 1991 och vet mycket väl att det vore sinnesjukt att ifrågasätta denne författares lojalitet med det israeliska folk han själv tillhör.
Frågan om man ska prata med Hamas eller ej har alltid varit problematisk. Ingenting är hugget i sten. Ytterst gäller det för Olmert och hans militära rådgivare att räkna ihop alla plus och minus som skulle följa med ett sådant beslut. I bakgrunden hörs nämligen störra vapenskrammel och potentiella problem: Iran, Syrien - och dessa länders kopplingar till Hizbollah och Hamas. Vi får se vad som händer. Tråkigt lär det under alla omständigheter inte bli.

P:S 1 Jag har kommenterat ditt senaste inlägg.
P.S 2 Om några dagar publiceras en artikel på al-matzav.org där jag resonerar kring din blogg.
Mvh
Roy Ander

Roy sa...

Jag skulle hemskt gärna vilja läsa din reaktion till min kommentar till "Israel och folkrätten".

G. Tikotzinsky sa...

Det är ett underligt argument Ulf Bjereld för. En (eller två) israeler har sagt så och så, därför måste åsikten vara rätt.

Det finns framstående israeliska kulturarbetare som anser att IDF bör köra en bulldozer genom Gaza. Deras integritet kan inte heller ifrågasättas. Betyder det att så måste göras?

G. Tikotzinsky sa...

"Det är modiga män och kvinnor som undertecknat uppropet"

Det behövs inget speciellt mod i Israel för att underteckna sådana upprop. Det är rutin i israelisk dagspress*, och åsikterna framförs också i Knessets plenum-sal av folkvalda politiker.

*Ta en titt i pappersupplagan av valfri israelisk dagstidning.

Anonym sa...

Liten korrigering: det är inte vänsterns elittrupper utan vänsterns f d elittrupper som talar. Vilket ju är helt i sin ordning, och som Tikotzinsky skriver - den här sortens upprop är vi vana vid, och det finns fler än trion Grossman/Oz/Yehoshua som förespråkar en dialog med Hamas. Men de har absolut noll politisk genomslagskraft. Det enda som ändrat situationen på marken i Israel/Palestina de senaste åren är petitioner till HD, påtryckningar på Mazuz (regeringens rättslige rådgivare)och människorättsgruppers idoga protester mot övergrepp mot palestinier. Skriva under ett papper kan vem som helst göra - att flytta betong (se HD och barriären), organisera humanitära transporter och tillstånd för medicinsk behandling (Physicians for Human Rights) eller förhindra övergrepp vid vägspärrarna (Machsom Watch) är betydligt svårare. Men får alltid mindre publicitet.

G. Tikotzinsky sa...

Ulf,
Du är hjärtligt välkommen på www.al-hamatzav.org där Roy skrivit en intressant analys av din blogg. Du är naturligtvis lika välkommen att deltaga i diskussionen.

Roy sa...

I nästa artikel diskuterar jag frågan om det är dags att bryta isoleringen av Hamas. Välkommen att läsa och kritisera !

Anonym sa...

Kanske inte rätt forum !?

Att enskilda personer kan vara antingen för
eller emot i en konkret sakfråga
är inte så dramatiskt.
Att Professor Bjereld är i bloggvärlden är väl utmärkt - allt för många av den sorten skriver inte för allmänheten.....att jag (man) inte delar en och annan uppfattning med herr Bjereld behöver inte innebära att allt åker ut med badvattnet.....(en bild)
När objektivitet skall råda i
"typ" folkradion och mellanöstern korren Cecilia Uddén alt för ofta ändå väljer att "portionera ut" långa intervjuver med diverse Hamasföreträdare utan en enda - egen (kritisk) kommentar som under innevarande vecka. Är detta märkligt märkvärdigt ett ännu större problem än att någon samhällsvetare har en "egen" åsikt.

Roy sa...

Nu är min artikel "Meditationer" publicerad. Jag välkomnar en kritisk läsning av dig.
Mvh
Roy Ander

Roy sa...

Det blir lätt dålig svenska när man är trött. Jag menar att du bör läsa artikeln. Och att jag ser fram emot kritik och kommentarer.

Anonym sa...

Roys entusiasm lär inte kunna rubba på Ulfs Israelfientlighet, understödd som den är av Broderskaparnas proislamism.
Men visst vore det intressant och tacksamt om Ulf gav sig in i debatten på al-hamatzav

Roy sa...

Det är, i sanning, fegt att tiga ihjäl det som inte passar in.

Anonym sa...

Faktumet att den muslimsk-kristna Broderskapsrörelsen har valt att inte välkomna judar gör att jag tappat det lilla förtroende jag hade för denna redan tidigare fientliga rörelse.

Ulf Bjereld sa...

Till det sista anonyma inlägget: Påståendet är helt felaktigt. Judar, muslimer och andra troende är alla självklart lika välkomna i det religiösa nätverk som nu bildas inom Broderskapsrörelsen. Avgörande är förstås enbart huruvida man delar arbetarrörelsens och förbundets värderingar.

Anonym sa...

Ulf Bjereld,

Av den senaste opinionsundersökningen (se telegram från nyhetsbyrån AP) att döma verkar Hamas vara mer populärt i den muslimsk-kristna Broderskapsrörelsen än bland invånarna i Gaza.

Anonym sa...

Det skulle verkligen vara intressant att få veta om Broderskaparna mottar saudiska pengar.
Är deras proislamism enbart en frukt av antisemitism eller är den sponsrad?
Finns det någon bloggläsare som har möjlighet att kolla in Broderskaparnas banktransaktioner?

Anonym sa...

Ni som vill värna om Israel och dess invånare, bör ni inte snart tänka om. Det håller inte med en apartheidstat i längden. Det har historien visat.
Som många israeliska och palestinska intellektuella har framhållit har tvåstatslösningen fullständigt torpederats av Israels stats poltik.
Återstår enstatslösning, som vore mycket fördelaktigt för alla (palestiner, israeler och omvärld).
Alternativet är mer krig och förstörelse tom med Israels kärnvapen. Men i det långa loppet gäller det välja mellan Algeriet eller Sydafrika. Att transporteras till ett annat land eller upphöra med apartheid och försonas med de palestinska bröderna i en stat.

Anonym sa...

Alex, du bö rikta din kritik om apartheid till den palestinska myndigheten och Hamas. I de palestinska områdena gäller i praktiken att du måste vara arab för att få bo där, eller köpa mark. En jude skulle lynchas. Många västerlänningar har kidnappats.

Israel däremot är ett vibrerande mångetniskt samhälle där var femte medborgare kommer från någon minoritet (vilket är högre än i Sverige). Judar, muslimer och kristna från 100-tals olika ursprung finns samlade i Israel.

Till frågan om ett 1-statsupplägg: detta kommer aldrig på fråga, eftersom det innebär att det efter några få år endast skulle finnas en arabisk stat och ingen judisk sådan. Nej, det judiska folket vill ha en egen stat precis som det palestinska, det franska, det svenska, det finska eller det norska.

Anonym sa...

På Jinges blogg behandlade igår (5/10) Lasse Wilhelmsson bättre än mig frågan om enstatslösning.
På www.fib.se skrev Henrik Linde i sin krönika om hur det gick till när FN-medlaren folke Bernadotte mördades i Jerusalem. Min reflektion efter läsningen blev att Israelstatens förakt för FN och dess resolutioner sträcker sig ända bakåt till statens bildande!
När ska det bli någon förändring?

Anonym sa...

Ett råd till alex: jinges blogg är ökänd. Lita heller inte till Ordfronts framställningar. Ensidiga propagandister ska man inte lita på. Någon apartheidstat är Israel inte.

Anonym sa...

Apartheidstat är Israel inte, skriver A-K Roth, men det anser fd presidenten i USA Jimmy Carter - och många med honom.
Tänk efter, är inte araber andraklassens medborgare? Och var inte just Sydafrika en viktig bundsförvant för Israel så länge det var apartheidsystem där?
Nu fördöms Israels politik med rätta av Sydafrika.
Hur tänker du om mordet på Folke Bernadotte?
Att svara om enstatslösningen kräver jag däremot inte. Det kräver verkligen betänketid. Men fortsatt att tänka efter!

Anonym sa...

Alex, Jimmy Carters bokblunder är pinsam. Flera anhängare och medarbetare (enligt en källa 14 personer) lämnade hans Carter Center i protest när detaljer och utdrag från boken publicerades. Ledsen Alex, men jag accepterar inte Carter som trovärdig. Historiker förkastar boken. Som mer folkinriktad blev jag mest bestört över en sak Carter skrev. Han skrev att palestinierna måste lova att stoppa terrorn så fort ockupationen upphör, ungefär! Borde det inte ge dig tanken att han tycker terrorn är berättigad? I en intervju hos Al-Jazeera sa Carter att han inte ser missilattacker mot civila israeler som terrorism. Han ville inte heller kalla bussbombningar som terrorism. Men han tyckte palestinierna skulle sluta med det för det skadade palestiniers sak. Ingen tanke pa civila skadade. Han kanske bara friade till publiken, men ändå!

Anonym sa...

A-K Roth, nu vet jag vad du tycker om Jimmy Carter. Men jag fick inte veta vad du anser om att Israel har andra klssens medborgare. Och inte heller din åsikt om mordet på FN-medlaren Folke Bernadotte. Läs om det i Henrik Lindes krönika på www.fib.se.
Enstatslösning väntar jag inte som jag skrev tidigare att du ska en åsikt om med en gång. Det kräver onekligen betänketid.

Anonym sa...

Alex:

Vad jag anser om "att Israel har andra klassens medborgare?" Jo, nog har det väl det, tyvärr. Och inte känns det bra. Det känns inte bra med andra klassens medborgare i Sverige heller, invandrare som sitter i ghettos och inte får jobb, inte kommer fram i skolan etc, eller i USA där jag bor. Jag respekterar grupper som arbetar mot orättvisor i alla länder, även den israeliska. Däremot har jag svårt för ensidigt anklagande, arrogant och ignorant; ser det ibland som inlärt papegojupprepande.

Israel är ett mångkulturellt samhälle samtidigt som det är den judiska nationalstaten, precis som Sverige är den svenska nationalstaten. (BTW, jag gillar multikulti!) Orättvisor och oegentligheter finns säkert inom och mot många olika samhällsgrupper, judiska, arabiska, kristna, och i flera etniska grupper där, som i Sverige och annorstädes. Och orsakerna är som i alla sociologiska sammanhang komplexa. Varför skulle det inte vara det i Israel också??? Att enbart peka ut Israel som en stat med "andra klassens medborgare" i en region där t.ex. Jordanien har en lag som alldeles förbjuder judar att bosätta sig i landet blir för ensidigt anklagande för min smak. I dagarna har Hamas inrättat en speciell Sharia-polis som ser till att lagarna följs i Gaza. Nåde de kristna eller sekulära! Vilka är andra klassens medborgare i PM nu då? Någon inom israelhetsarna som bryr sig?

Men jag förstår vad du menar. Det är inte bara så enkelt svart-vitt i min syn. Och jag vill inte gå in på alla krig och det fortsatta terrorkriget som negativt påverkat alla sidor i konflikten.

Först anklagar man Israel för att vara "apartheidstat". Många blogger frossar i detta löjliga prat (jinge, Esbati, m fl.). Sedan när det motvisas av informerade belägg från dem som upplevde och kan apartheid utan och innan ändrar man till "apartheidliknande", typ. Jaha, och då kan vi ju lika gärna kalla Sverige apartheidliknande; som det var i Sydafrika under raslagarnas apartheid är det nämligen varken i Israel eller i Sverige.

Araber är representerade i Israel i Knesset och på andra håll, och nyligen tillsattes en arabisk israel till en post som "director" på JNF (Jewish National Fund), avdelningen för skogen, men arabers rättigheter behöver säkert förbättras enligt mycket av vad jag läst. Så låt oss verka för att förbättra utan att ensidigt förkasta som görs i för stor del av svensk retorik.

Varför frågar du om Bernadotte? Är du felinformerad och tror att en pro-israelisk (mot illasinnad svensk dumpropaganda som ursäktar terrorister) debattör skulle godkänna eller hylla dådet? Långt ifrån, Alex! Men använd inte den gamla arabiska och judiska terrorismen för att ursäkta dagens terrorattacker!

Och så då din länk till FIB, FFF(Fy för Fib): den publikation som fick skäll och tvingades ta tillbaka eller be om ursäkt, (Johannes Wahlström/Israel Shamir-debaklet), litar man inte på i första taget. Kalla mig också misstänksam. Men jag ska läsa artikeln när jag får tid. Kanske är den inte ensidigt klandrande. Återkommer i så fall.

A-K

Anonym sa...

A-K Roth, bra att du ska läsa när du får tid artikeln om israelers mord på FN-medlaren Folke Bernadotte. Tror att du förväxlar FiB med Ordfront.
I september dödades 34 paletstinier och en israel (en soldat). Visar i ett nötskal vem som är ett hot mot vem. Lägg till att Israel har den starkaste militärmakten i Mellanöstern, näst efter USAs trupper i Irak. Dessutom lär man ha 200 kärnvapen.
I fängelser sitter tusentals palestinier, bland dem också demokratiskt valda parlamentariker.
Tänk om och försök påverka dina israeliska vänner!

Anonym sa...

Alex, jag är för fredlig tvåstatslösning och för att båda sidor förhandlar och kompromissar. Israel har tvingats bli starkt för att försvara sig mot krigshandlingar och ett fortgående terrorkrig. Det kan du inte vara ovetande om, eller? Tror du allvarligt att Israel skulle utgöra ett hot mot fredligt sinnade grannar? Tänk om och tänk avväpning av terrorgrupperna så ska du se att det blir bättre för båda sidor. Vad beträffar terroristerna som dödade Bernadotte så avväpnades alla sådana grupper; varför kan inte palestinska terrorgrupper avväpnas av PA enligt Oslo?

Att gå på om att Israel skulle vara apartheidstat är slagord. orättvisor i ett samhälle är inte synonymt med apartheid. Du vattnar ur ordet som du använder det. Det visar okunskap om vad apartheid stod för. Det är orätt mot dem som upplevde Sydafrikas raslagar och även elak särbehandling, med tanke på att t.ex. Jordanien driver en politik som helt förbjuder en folkgrupp, judar, att bo i landet. Jag kallar det dock inte Jordanien apartheidstat. Jag kan tom prisa landet för att de vågade sluta fred med Israel.

Jag tycker du ska tänka om och rikta din energi på att yrka på att avväpna terrorgrupperna NU! Om det känns viktigt för dig att få slut på våldet så att palestinier kan bygga samhälle, vill säga...

P.S. Jag kan mycket väl ha blandat ihop FiB och Ordfront men trodde de hade något sorts samband.