2007-02-04

Det blir en svår säsong

I går såg jag IFK Göteborgs säsongspremiär mot BK Häcken på en solig Valhalla IP. Piggt spel och oväntat hög kvalitet på passningarna i första halvlek. Det mesta rasade dock samman i andra halvlek, efter att Ölme Johansson lite onödigt ordnat ordnat till en Häcken-straff redan efter ett par minuter. IFK:s ledning med 1-0 i halvlek vändes snöpligt till en förlust med 1-2. Det andra Häcken-målet kom i sista spelminuten på frispark.

Det blir en svår säsong. Få starka nyförvärv (även om skyttekungen från division 2 Mathias Ranégie spelade ganska bra), spelmässig förvisning till Ullevi i väntan på den nya arenan, uselt publikintresse och framför allt de stundande rättegångarna för skattefusk. Åtminstone kommer jag att snegla mer neråt kvalstrecket än mot medaljplatserna... Det blir till att se fram mot säsongen 2008 i stället - med ny arena, avklarade skatterättegångar och sannolik storsatsning på spelartruppen.

Jag har inte en aning om vem i klubben som bär ansvaret för skatteaffärerna - här måste den juridiska prövningen få ta sin tid. Men skattetrixandet har skadat klubbens anseende och varumärke på ett sätt som det kommer att ta mycket lång tid att reparera. Särskilt för en klubb som åtminstone de senaste decennierna haft lite (s)-stämpel är trixandet förödande för trovärdigheten. Idrott och politik hör ihop (för att säga något som i dag anses banalt - annat var det 1968 i samband med Davis cup-matchen mot Rhodesia i Båstad).

P.S. Andrés Vasquez spelade med en helt annan mogenhet och stabilitet än tidigare. Han får sitt stora genombrott i år. Kom ihåg var ni hörde det först.

6 kommentarer:

Anonym sa...

det finns de som anser att han fick det redan förra året...

Johanna Falk sa...

När kommer Hasse Blomqvist tillbaka?

Anonym sa...

Hej Uffe,

Skulle inte du som har kontakter i (s)-toppen kunna lobba för stora kommunala bidrag till vårt kära Blåvitt. Jag tror även de IFK-suppotrar som inte är sossar skulle uppskatta ett sådant initiativ. Och varför inte tipsa LO om att sponsra vårt kära IFK. SKulle väl vara bra med riktigt arbetarlag (läs 30-40 miljoner från Metall och transpåort varje år)? Eller vad tycker du?

/Bebben

Anonym sa...

Till Castor: Slå aldrig på en som redan ligger. Det är inte snällt.

Till Johanna: Hasse Blomqvist får nog dessvärre vila i frid. Han kom aldrig tillbaka efter sina många skador. Jag minns hans debutmatch för IFK mot Malmö FF på Gamla Ullevi den 14 april 2003. IFK vann med 3-0, Hassebrasse hade lekstuga och gjorde två mål. Det var tider det.

Till Bebben: LO:s ekonomi är väl efter den borgerliga regeringens sanslösa attacker mot A-kassa inte riktigt i tillräcklig balans för att orka med några nya stora investeringar. Men om vi tillsammans kan ordna ett bättre valresultat 2010 så finns det hopp. Förre partisekreteraren Lasse Stjernqvist skulle bli en utmärkt idrottsminister, och hans fotbollshjärta sitter verkligen på rätta stället!

/Ulf Bjereld

Alexander Sofroniou sa...

Det är väl som vi sa sist vi träffades, vi behöver Stefan Rehn såsom han var som spelare på 90-talet.

Jag håller med dig om Vasquez

Anonym sa...

Kan bara hoppas du har rätt om IFK:s svåra kommande säsong. Kanske kan himlen då återigen få bli himmelsblå.