2007-02-12

Bryt isoleringen av palestinierna nu!

Efter dagens möte med EU:s utrikesministrar i Bryssel öppnas dörren på glänt för samtal med en ny palestinsk samlingsregering. Förutsättningarna för att komma framåt i fredsprocessen i Mellanöstern är den bästa på länge, uppger utrikesminister Carl Bildt till TT. Det är det bästa tillfället sedan Camp David-överenskommelsen, tillägger han.

Det är bra. Innan Carl Bildt blev utrikesminister argumenterade han vid flera tillfällen kraftfullt för en dialog mellan EU och den Hamas-ledda palestinska regeringen. Så gav han t ex på sin engelskspråkiga blogg så sent som den 1 september i år sitt stöd åt den finske utrikesministern Tuomioja som ville få igång en dialog med Hamas: I see in the media that the Finnish Foreign Minister Tuomioja has declared that Europe should now be ready to talk also to Hamas, and this is bound to stir some debate. But of course he's right. Det är viktigt att Carl Bildt även i sin nya roll som utrikesminister vågar ta bladet från munnen, även om det leder till kritik från t ex moderaternas kristdemokratiska koalitionskamrater.

I en artikel på Brännpunkt i Svenska Dagbladet i dag skriver jag och ordföranden för Sveriges Kristna Socialdemokrater - Broderskapsrörelsen Peter Weiderud om just betydelsen av att Bildt som Sveriges utrikesminister driver frågan om att häva isoleringen av palestinierna. Nästa tillfälle för Bildt blir i riksdagens utrikespolitiska debatt på onsdag. Vi håller ögon och öron öppna.

12 kommentarer:

Anonym sa...

Det vore fint om du bemötte följande avgörande invändningar i ditt tidigare inlägg.

Anonym sa...

Hamas är och förblir en terrorgrupp med målet att förinta Israel och mörda alla judar. Att legitimera detta med att valet var "demokratiskt" genomfört, är helt absurt. Även Hitler kom till makten med demokratiska medel, och minns jag rätt, så var hans envälde allt annat än demokratiskt.

Lägg ner krokodilsnyftingarna och erkänn att detta vurmande för mördarbandet Hamas enbart hatar om hat mot judar - det som ni kristna är experter på, och som islamisterna har tagit efter.

Så länge palestinierna har folkmord på judar som mål, ska de inte ha en krona i bistånd. Frågan är varför ni stödjer folkmordsrörelser?

Anonym sa...

Ska överenskommelsen hålla så måste Fatahs regeringsmedverkan innebära reella förändringar för det palestinska folket. Om så inte sker blir det ett hårt slag för de progressiva krafterna i Palestina.

Guardian sa...

Jaha, så var det Ulfs tur att drabbas av Israellobbyn …

Där alltid intressant att se hur isarels ”vänner” är åtskilligt mer extremistiska än staten Isarel som de tror att dom ”försvarar”.

I demokratin Israel kan man välja vilka som helst som ledare, helst gamla terrorister och krigsförbrytare, som aldrig har erkänt någon fungerande palestinsk stat.
Men det pratas det aldrig om…

Anonym sa...

Den här bloggen är ju fullständigt meningslös. Ulf Bjereld har ju inte mål i mun, och är inte tillräckligt insatt för att kunna försvara sina bisarra och naiva ställningstaganden.

Anonym sa...

Guardian,
Precis som Ulf Bjereld har du minst sagt nära kopplingar till Svenska Kyrkan. Det är lustigt när du talar om "israellobbyn" (dvs förespråkare av fred, samexistens och demokrati fri från terrorism), när det för var och en är uppenbart hur stark palestinalobbyn i Sverige är, inte minst inom den alltmer borttynande Svenska Kyrkan. Hela vänstern, inklusive dess Jugend-organisationer fungerar idag i praktiken som talesmän för palestiniernas mest oresonliga och fundamentalistiska terrorister.

Ulf Bjereld sa...

Tonfallen i några av inläggen talar dessvärre för sig själv.

Jo, utvecklingen på marken lär vara avgörande för den nya regeringens ställning. Jag tror att omvärlden också inser det och nu i större utsträckning än tidigare kommer att luckra upp isoleringsstrategin. I dagens utrikesdeklaration använder Bildt som regeringens representant mycket försiktiga formuleringar om vilka krav som skall ställas på den palestinska regeringen. Den skall föra en politik som "reflekterar" omvärldens krav på erkännande av Israel etc. Termen "reflekterar" är mångtydig och ger handlingsfrihet för de länder som vill ha kontakter med den palestinska regeringen.

Anonym sa...

"Termen 'reflekterar' är mångtydig och ger handlingsfrihet"

Din skrattretande optimism för en sjuk sak är förbluffande.

Guardian sa...

”Jonas Nilsson”
Du behöver inte ens försöka lägga några ord i min mun.

Det är bara att konstatera att de minsta konstruktiva försöken till att förbättra situationen för palestinier & israeler, bemöts med ett massa gap och skrik om ”terrorism” ”Hitler” och att man stöder ”sjuka saker” mm.
Det är bara att läsa denna tråden, eller nästa.

Nu är det förvisso välkänt vem det är som ägnar sig åt denna typ av agitation…

Anonym sa...

Ulf, förklara gärna varför västvärlden ska använda skattebetalarnas pengar för att upprätthålla ett samhälle vars själ är glorifierandet av självmordsbombare och hat mot judar? Ingen - utom antisemiter som du själv och Internet-trollet Guardian tror på att det finns en enda arab som vill bygga upp ett demokratiskt Palestina vid sidan av Israel. Om det mot all förmodan skulle uppstå en palestinsk stat, så blir det en muslimsk diktatur, precis som alla andra arabländer. Ska demokratier bygga diktaturer?

För övrigt ska jag testa dina kunskaper i Mellanösternfrågor med denna fråga: hur kommer det sig att det inte fanns några "palestinier" 1965? Försök att slå upp ordet palestinier i en uppslagsbok från, säg, 1960. Det existerar inte. Hur kan det då komma sig att "palestinierna" helt plötsligt uppgår till flera miljoner människor och dessutom har rätt till hela Israel, Västbanken och Gaza?

Du påstår att valet där Hamas vann var demokratiskt och fritt. men ärligt talat: i hur många dagar tror du att ett demokratiskt parti med mål att bygga ett demokratiskt Palestina och vid sidan Israel hade överlevt? Dina kompisar i Hamas hade halshuggit innan de hade uttala "kebab".

Det är upp dig till om du vill hata judar för att de är judar. Idioter finns det gott om. Men sluta sprida din dynga i tidningarna för den gynnar varken araberna eller israelerna.

A-K Roth sa...

Ulf:

Tonen blir sannerligen kärv ibland när man behandlar ett laddat ämne som arab-israeliska konflikten. Jag har stora invändningar mot ton och sakkunskap som manifesteras i Broderskapsrörelsens attityd och ensidiga handlingar och i dina tidigare skrifter. Säkert har det påverkat min ton som nog framstår som anklagande. Det kanske är därför du tagit det för gott att inte kommentera mina kommentarer?

Jag kan försöka bättra mig. Men har du som allmän filosofi att ignorera motståndare och oliktänkande, vad har du då för tanke bakom att bryta isoleringen av palestinier/Hamas? Att du är för och tänker lika som Hamas? Jag tror inte det.

Att anti-israellobbyns (tack Anja Partanens blogg (s) för detta mycket apropåa uttyck) förespråkare par excellance, allas vår Guardian, ser sig tvingad att komma med oväsentliga kommentarer visar att något har slagit hem eller att han reflexvist opponerar sig.

Ulf:

Kan du förklara varför Broderskap och flocktänkarna (inte alla tack och lov) inom vänstern förespråkar bojkott och isolering av Israel medan man, som du, vill motsatsen för Hamasledda palestinska autoriteten, som sannerligen fortsätter med självmordsterror och raketregn?

A-K Roth sa...

Guardian: Dra inte alla som kritiserar svenska vänsterns ensidiga demonisering och som önskar fredlig samexistens över en kam.

Tips till alla: Ny blogg av Robin, 14-årig medlem av SSU, visar insikt och mognad långt över andra som sitter fast i syndabockstänkande. Skrolla ner till Kriget i Mellanöstern:

http://dagdrommaren.blogspot.com/