2007-01-14

Att hålla eller inte hålla - det är frågan

Det är en allmän sanning att regeringspartier tenderar att förlora röster i val. En annan allmän sanning är att små partier i en koalitionsregering tenderar att förlora mer än stora partier. Om detta skrev statsvetaren Tommy Möller – som ju själv har arbetat som politisk sekreterare för moderata samlingspartiet – en läsvärd artikel på DN Debatt i förra veckan. Det är klart att Göran Hägglund, Lars Leijonborg och Maud Olofsson är medvetna om dessa förutsättningar inför 2010 års val. Men medvetenhet är en sak – att formulera en strategi en annan.

Problemet för de tre små borgerliga partierna är att det riskerar att bli fel hur de än gör. Om de profilerar sig emot de stora moderaterna kommer socialdemokratin att kunna peka på borgerlig splittring och regeringspartiernas oförmåga att komma överens. Om de i stället väljer att sitta still i båten och inte profilera sig emot moderaterna kommer de att marginaliseras i debatten och riskera att allt starkare känna det obehagliga flåset av fyraprocentsstrecket i nacken.

Som jag skriver i Sydsvenskan i dag så tror jag trots allt att den borgerliga regeringen kommer att hålla ihop mandatperioden ut. Men frågan är vilket pris för kristdemokraterna, folkpartiet och centerpartiet får betala? Lite av en inomborgerlig Hela havet stormar-lek kan det allt bli.

3 kommentarer:

Anonym sa...

formulera en strategi kan de nog klara av, formulera rätt strategier blir nog svårare (om vi utgår från att det inte nödvändigtvis krävs samma strategier för de tre partierna, lika lite som de ska driva samma frågor). Men intressanta synpunkter i inlägget om en intressant fråga!

Redaktionen sa...

Det var en intressant artikel. Ska bli spännande att se hur det går!

olydig sa...

Jag som hade för mig att incumbency var en fördel i val? Man lär sig nåt nytt varje dag!