2016-11-04

Högerpopulister och främlingsfientliga festar på Grand Hôtel

Uppdateringar återfinns längst ned i texten.

I kväll samlas representanter för ett stort antal högerpopulistiska och främlingsfientliga partier på Grand Hôtel i Stockholm. Sverigedemokraterna har haft en central roll i planeringen av arrangemanget som genomförs i anslutning till att Tjeckiens tidigare premiärminister och president Václav Klaus tilldelas priset "European Freedom Awards". Pristagaren är i högsta grad kontroversiell, bland annat för att han beskrivit Anders Behring Breiviks massmord på barn och ungdomar på Utøya som ”en konsekvens av dagens postmoderna, inkonsekventa, övermodiga samt högfärdiga och alltför tillåtande samhälle". Václav Klaus är också ökänd för sitt motstånd mot homosexualitet och feminism och för att ha kallat flyktingar från krigets helvete i Syrien för lycksökare.

Facket och anställda på Grand Hôtel har protesterat mot arrangemanget och anklagar hotelledningen för att svik sitt arbetsgivaransvar. De menar att ledningen nonchalerar den oro och känsla av obehag som många anställda, med olika etniska bakgrunder, känner inför att passa upp och servera vad de uppfattar som rasister. På Grand Hôtels Facebook-sida har också många passat på att kritisera hotelledningen och betygen på hotellets poängsatta recensioner rasar.

Grand Hôtel har förstås rätt att upplåta sina lokaler och erbjuda sin service till vilka rasister de vill. Men jag häpnar över den oprofessionella tondövhet och aningslöshet som kännetecknar hotelledningen och hotellägarnas reaktioner. Vi kommenterar inte våra arrangemang eller våra gäster, säger Madeleine Barck, hotellchef på Grand Hôtel till Dagens ETC. Som ägare av Grand Hôtel är vi inte involverade i operativa frågor såsom bokningar av lokaler. Operativa beslut fattas av ledningarna i våra innehav. Jag vill därför hänvisa dig till att tala med det aktuella företaget, säger Stefan Stern, Investors kommunikationschef till samma tidning. Samma huvudet-i-sanden-strategi som kännetecknade Bokmässans första uttalanden när kritiken mot att mässan i höstas uppgav plats åt den högerextrema tidningen Nya Tider, således. Jag delar Paul Ronges bedömning av hur Grand Hôtels varumärke skadas av hur illa ägare och hotelledning hanterat denna sak.

Kvällens tillställning får gärna omgärdas av demonstrationer, under förutsättning att dessa genomförs på ett värdigt sätt. Rasism och främlingsfientlighet får inte normaliseras. Grand Hôtels sätt att hantera frågan bidrar dessvärre just till en sådan normalisering.

Jag kan inte låta bli att avsluta med kollegan Stefan Svallfors association på Facebook, angående kvällens festtillställning på Grand Hôtel.

Uppdatering lördag 5 november. I sitt tacktal på Grand Hôtel passade Václav Klaus på att kritisera kampen för mänskliga rättigheter, eftersom han menade att de mänskliga rättigheterna var ett hinder för värnandet av den nationella suveräniteten. Talet med detta påstående hälsades av Jimmie Åkesson med stående ovationer. Jag mår illa.

Flera av Grand Hôtels kunder väljer nu att flytta sina evenemang till andra ställen. Så flyttade till exempel Metro Mode ett arrangemang från Grand Hôtel till Hotell Diplomat. Metro Mode-redaktören Petra Tungården skrev i ett blogginlägg: Hur kan man inte låta företag bli informerade om den lilla petitessen och låta oss som bolag själva göra ett aktivt val om vi vill vistas under samma tak som Sverigedemokrater och extremister från Europa". Dessutom har Child 10 Award and Summit flyttat sin prisgala, som uppmärksammar barnrättshjältar, som skulle ha hållits mellan söndag och tisdag till Hotel Haymarket.

Jag säger som tidigare. Grand Hôtel får erbjuda sina tjänster till vilka rasister de vill, så länge det inte bryter mot lagen. Samtidigt har Grand Hôtels kunder full frihet att välja andra hotell för sina bokningar.

Grand Hôtels varumärke har tagit skada. Möjligen indikerar följande uttalande av marknadschef Filip Odelius att hotelledningen börjat lära sig sin läxa: Vi har ett jättestort arbete framför oss för att undvika att hamna i en liknande situation igen.

Uppdatering söndag 6 november. Bättre sent än aldrig. I dag träder Grand Hôtels VD Pia Djupmark fram och är ytterst självkritisk till hotellets agerande. I ett pressmeddelande säger hon: I efterhand kan vi konstatera att vi aldrig borde tagit bokningen. Vi kan också konstatera att vi borde ha brutit kontraktet så fort vi förstod att detta arrangemang kommer att skapa starka reaktioner både hos våra gäster och våra medarbetare. Pia Djupmark tillägger: Vi har alltid velat vara en neutral mötesplats som inte bedömer våra gäster, eller deras åsikter, och utifrån det bestämmer om de är välkomna eller inte. Samtidigt finns det en gräns.

Precis så är det. Det finns en gräns, och denna gång hamnade Grand Hôtel på fel sida gränsen. Det gläder mig att hotelledningen nu inser det, och lovar att vidta åtgärder för att undvika att detta händer igen.  

3 kommentarer:

Anonym sa...

Man kan kanske frysa ut, avgränsa sig ifrån och vägra argumentera med politiska inriktningar som är så små att de ät långt under riksdagsspärren. Det kan nog bli svårare om de politiska inriktningarna är 20 % av valmanskåren och i ökande. Om utvecklingen fortsätter ytterligare ett decennium, vilken inrikespolitisk situation har vi då?,

Anonym sa...

Jag kan förstå andemeningen i detta inlägg. Dock undrar jag om det är hotellbokningar, tillmälen, enstaka individers beteenden mm vilka vi skall diskutera och fokusera på..? Allt detta verkar snarast kontrproduktivt.

Jag tror på fakta. Vad är det i SDs politik som "vi" inte gillar, och vad är det som gör att anhängarna till SD inte synes bli färre?

I stället blir de etablerade partierna förvirrade och gör saken än värre genom tillmälen som nazister, antidemokratiska, rasister mm.

Om Jimmie Åkesson anser att man hjälper fler människor i närområdet än att några kommer till Sverige. Då får han ofta svaret att Sverige minsann ställer upp med pengar även i närområdet. Men det är ju inte det Jimmie säger. Han påstår ju att mer pengar i närområdet hjälper ännu fler. Då måste man ju ta ställning till just detta påstående och inget annat. Varför har han fel när han säger så?

Till de etablerade partierna: Ni måste tala om varför SD har fel i just det dom påstår. Ni behöver inte samarbeta med dem, men om ni bemöter dem sakligt och talar om varför deras lösning är fel, och vad som skall göras i stället, så kommer SD att rasa som en sten som faller i vattnet. Men tillmälen och förakt hjälper tyvärr inte ( även om jag hade önskat att det gjort det).

Förslag. Gå också igenom deras partiprogram rad för rad och tala om vad som är fel, varför det är fel, och vad skall göras i stället.

Kjell Eriksson


Anonym sa...

Ulf har naturligtvis rätt att må illa över Klaus och hans uttalande om mänskliga rättigheter. Själv har jag inget till övers för varken honom eller SD, men jag mår inte illa över att de får hyra lokaler. Jag mår inte ens illa över hysterin mot att Grand Hotell upplåter sina lokaler till SD och likasinnade. Om kommersiella företag ska uppföra sig på ett sätt som passar Ulf vet jag inte hur det skulle sluta. Expressen kommenterar i en ledare som jag instämmer i.
http://www.expressen.se/ledare/grand-bojkotten-ar-ett-sluttande-plan/
Klas Bengtsson
PS Vad Klaus menar med att inskränka mänskliga rättigheter (de är ju inte entydigt definierade) vet jag inte, men med tanke på den diskussion som finns om migration och att han nämner nationen gissar jag att det är asylrätten han syftar på. Och den är ju redan idag en papperskonstruktion eftersom de flesta som skulle ha rätt till asyl inte har möjlighet att söka, åtminstone inte i Europa. För i så fall skulle asylrätten snart vara ett minne blott. DS