2016-11-17

Delmon Haffo (M) kallar Annika Strandhäll för hora. Det är nog nu!

En uppdatering fredag 18/11 kl 18.35 återfinns längst ned i texten.

I dag fick Delmon Haffo - digital kommunikatör för Moderaterna - sparken efter att han i ett filmklipp på Youtube kallat socialförsäkringsminister Annika Strandhäll för hora. Uttalandet är ett grovt övertramp, men kommer tyvärr inte oväntat. Delmon Haffo har vid flera tillfällen i sociala medier uttalat sig otrevligt och hånfullt mot sina politiska motståndare och bland annat påstått att statsminister Stefan Löfven varit berusad i samband med ett möte med president Barack Obama i Washington. Det faller ett tungt ansvar på den moderata partiledningen att man trots påstötningar låtit Delmon Haffo hållas.

Jag vill egentligen inte länka till den film där Delmon Haffo gör sitt uttalande. Men övertrampet är ett så avskräckande exempel att jag väljer att göra det ändå. Filmen kan ses här. Jag vet inte vad jag tycker är värst. Delmon Haffos uttalande eller hans kollegors förtjusta flabbande och skrockande i bakgrunden. Som Negra Efendic skrev på Twitter: Hur mår kvinnorna på Delmon Haffos arbetsplats?

Anna Kinberg Batra var tidigt ute i dag och markerade att Haffos uttalande måste "få konsekvenser". Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har förklarat att Haffos uttalande är helt oacceptabelt och att han nu fått lämna sin tjänst. Tomas Tobé har också från Moderaterna bett Annika Strandhäll om ursäkt. Det är bra.

Men hur tänkter Tobé hantera den kultur inom Moderaterna som låtit Haffo hållas och som gjorde Haffos uttalande möjligt? Alla de medarbetare som jublade åt Haffos uttalande - jag hoppas innerligt att de skäms ordentligt just nu. För de borde verkligen skämmas.

I den bästa av världar innebär dagens skandal och avskedandet av Delmon Haffo en brytpunkt när det gäller samtalston och visande av ömsesidig respekt mellan politiska meningsmotståndare på sociala medier. Enough is enough. Jag är utled på ett stickigt debattklimat som bara gynnar nättroll och populister. Är man trygg i sina egna ståndpunkter och trygg i vad som i sak skiljer dem från sina meningsmotståndares behöver man inte vara otrevlig.

För egen del (och jag syndar också i denna fråga) ska jag vinlägga mig än mer för att undvika hån och raljans i mina texter. Jag hoppas alla som är aktiva i demokratiska politiska partier gör det samma.

*

Uppdaterat fredag 18 november kl 18.35. I dag tvingades även Moderaternas kommunikationschef Per Nilsson lämna sitt uppdrag (han har kvar sin anställning och ska fokusera på opinionsanalyser). Ytterligare en anställd har sagts upp och tre personer har tilldelats en arbetsrättslig erinran.

Moderaternas partisekreterare Tomas Tobé har själv inga planer på att avgå. Tomas Tobé motiverar sin inställning med att han agerat så fort jag han fått information om det inträffade. Det tror jag säkert att han gjorde. Samtidigt har Tobé ett ansvar för att förebygga och motverka stämningar och kulturer där sådana här händelser kan inträffa. För oss som följt Delmon Haffo i sociala medier de senaste månaderna kom övertrampet med Annika Strandhäll tyvärr inte som en överraskning.Tomas Tobé har naturligtvis också varit väl medveten om Delmon Haffos ageranden, men valt att inte ingripa. För den passiviteten bär Tomas Tobé ett ansvar.

Nåväl. Jag är ändå glad att Moderaterna och Tomas Tobé agerade med sådan kraft när övertrampet och de stämningar som inramade det blev allmänt känt. Jag hoppas att händelsen nu blir en vändpunkt och stämmer till eftertanke inom samtliga demokratiska partier. Svensk politik förtjänar bättre. Låt oss tillsammans verka för ett bättre debattklimat, präglat av tydliga konfliktlinjer i kombination med ömsesidig respekt.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Det är nog nu? Har det inte varit det sen länge? Vem reagerar i Sverige på alla svordomar, könsord eller på att bli kallad just hora eller svenne?

Anonym sa...

Jahaja... först när en partikollega blir utsatt är det nog!

Anonym sa...

Såvitt jag förstår är tilltalet "hora" normen i många skolor. Förmodligen även på den skola där gärningsmannen i detta fall tillbringat sina formativa år för inte alltför länge sedan. Har inte lagt märke till att bruket motarbetas. Kanske något för Fridolin att ta tag i. Personligen tycker jag att det skulle vara mer förolämpande att utan reell anledning bli kallad rasist, nazist eller fascist av landets statsminister. Från honom borde man ju kunna förvänta sig åtminstone ett rudimentärt mått av vett och etikett.

Jan Holm sa...

Att Sossarna tycker det är viktigt att kalla SD för nazister och rasister, istället för att diskutera sakpolitik, är väl heller inget som skapar ett bättre debattklimat.

Orion77 sa...

Jag kommer att tänka på ett uttryck som förekom längre tillbaka i tiden, ett uttryck eller begrepp, som nog har blivit betydligt mera relevant i nutiden: "Den allmänna nedbusningen".

Därtill kommer att många omdömen numera förgrovas alltmer för att anses göra effekt. Det gäller både positiva och negativa omdömen. Så gott som allt är numera antingen "fantastiskt" (den f n mest missbrukade positiva termen) eller "skitdåligt" (denna urtrista term!)

Unknown sa...

"Utan REELL anledning bli kallad rasist, nazist eller fascist", skriver du. Vilket motiv bör då godkännas för att, som statsministern, få använda sig av dessa epitet?
Att SD grundades av gamla nazister så sent som 1988? Att bland dessa var det en gammal Waffen-SS soldat, Gustav Ekström, och en nazist vid namn Gösta Bergqvist. Som strax efter Andra världskrigets SLUT stod och delade ut nazistpropaganda!! Att bägge dessa herrar var nazister in i döden behöver väl knappast nämnas. Varför tror DU att dessa två var med vid grundandet, för att göra SD till ett "normalt" parti?
Det räcker med dessa reella fakta om du VILL förstå! Men ok då: att även BSS (Bevara Sverige Svenskt) var med 1988 och att Jimmie Åkesson flera år efteråt står och håller i ett BSS- standar på ett SD-möte är också mycket typiskt. Eller vad tycker du?

Anonym sa...

@Björn Alexandersson 11:53 fm
Det problem du beskriver borde ju kunna lösas genom att partiet upplöser sig. Sedan kan man bilda partiet Nya Sverigedemokraterna. Med lämpliga grundare. Det skulle ju enligt dina kriterier göra partiet "normalt" och leda till att grunden för statsministerns kritik inte längre finns. Finurligt, eller hur?