2015-11-22

Om Malena Ernman och myten om vänstervridningen av SVT i juletid

Jag har alltid uppskattat Malena Ernman. Både som artist och för hennes samhällsengagemang. Jag har aldrig uppfattat henne som vänster, snarare som en del av den ännu kvarvarande men till synes krympande frihetliga borgerlighet som brinner för mänskliga rättigheter och som i Fredrik Reinfeldts anda öppnar sina hjärtan för människor på flykt. Jag tycker det är ett utmärkt val att hon i år får läsa Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan" i SVT på nyårsnatten

Men i en tidstypisk artikel i Expressen stämplar ledarskribenten Eric Erfors Malena Ernman som vänster. Under rubriken "Välkommen til vänster-SVT" föser Erfors ihop henne med t ex årets julvärd Gina Dirawi och Rättviseförmedlingens grundare Lina Thomsgård som rekryterats till kulturmagasinet Kobra. I artikeln - som i mina ögon lika gärna kunde ha publicerats på Avpixlat - raljerar Erfors över en påstådd vänsterdominans på SVT, särskilt i juletider.

Hade Eric Erfors ansträngt sig lite istället för att slappt avfärda Malena Ernman som vänster bara för att hon med frenesi bekämpar SD hade han fått ett annat resultat. I ett inslag i podcasten Värvet inspelat 2013 berättar Malena Ernman själv öppenhjärtigt om sina politiska tillhörigheter. Hon säger explicit att hon inte är socialdemokrat, utan att hon i valet 2014 lutar åt att rösta på Moderaterna och Fredrik Reinfeldt.

Så mycket med den vänsterstämpeln. Det säger dessvärre en del om sinnesstämningarna inom delar av svensk borgerlighet när en person som går hårt åt SD automatiskt stämplas som vänster.

I övrigt blir det lätt tragikomiskt när Erfors raljant antyder att "vänstern" dominerar uppdragen som julvärd i SVT och som uppläsare av Tennysons dikt på nyårsnatten. Jag noterar att Arne Weise innehaft uppdraget som julvärd 27 gånger och Bengt Feldreich 13 gånger. Sedan SVT började låta julvärdskapet alternera har följande personer innehaft uppdraget: Lotta Bromé, Ernst Kirchsteiger, Blossom Tainton Lindquist, Ingvar Oldsberg, Anne Lundberg, Lasse Kronér, Lisbeth Åkerman, André Pops, Kalle Moraeus, Sarah Dawn Finer, Petra Mede och Henrik Dorsin.

Ack ja, rena vänsterlavinen. Eller hur var det nu.

Bilden förändras inte direkt om vi tittar på vilka som fått hedersuppdraget att läsa Alfred Tennysons dikt "Nyårsklockan" i SVT på nyårsnatten. Sedan 1977 har följande personer läst dikten: Georg Rydeberg (6 ggr), Jarl Kulle (14 ggr), Margaretha Krook (4 ggr), Jan Malmsjö (13 ggr) och Loa Falkman (1 gång).

"Sveriges Television är vänstervridet, särskilt i juletid", sa Måns. "Vänstervridet var ordet", sa Bill. "Ordet var vänstervridet", sa Bull.


21 kommentarer:

Ann Helena Rudberg sa...

Bra skrivet Ulf! Och särskilt som Malena Ernman har öppnat sitt hem för flyktingar. SVT är absolut inte vänstervridet. Förstår inte varifrån Expressen har fått det.
http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2015/09/malena-ernman-tar-in-tjugo-flyktingar-i.html
http://annhelenarudberg2.blogspot.se/2015/11/muslim-pa-julaftonen.html

Anonym sa...

Snick-snack!! Jag är inte höger, har aldrig varit det och kommer aldrig att bli det. Men det är väldigt tydligt i högsta grad både Malenas och Ginas tillsättningar som politiska. Politiska på ett odemokratiskt sätt, och jag förstår att en del säger att det är odemokratiskt väntsrvridet. Men vänster är ju ett spektrum liksom höger. Så jag förstår precis kritiken. Den är vänstervriden och ur ett visst spektrum av vänstern. Krtiken har en poäng

. sa...

Men visst är ju Malena Ernman vänsterinriktad i sin ideologi. För några veckor sedan propagerade hon mot vinster i välfärden t.ex.
Hon säger nu att hon röstat för det alternativ som till största del motverkat SD och det lär ju knappast ha handlat om Piratpartiet eller Moderaterna utan om antingen MP, V eller vänsterinspirerade Fi. Möjligen S i tron att de för en vänsterpolitik men det är överkurs.
Alltså är Ernman vänster men vill behålla illusionen av att vara politiskt obunden som om hon håller en öppen dialog om politiken utan att knyta sig till endera sidan.

Väldigt många av de som kommenterar på hennes Facebooksida är samma människor som propagerar för Sjöstedt eller möjligen Romson och i viss mån Löfven.
Vid diskussioner som lämnar SDs intressesfär så är motståndet alltid starkt mot alla åsikter som rör sig i marknadsekonomisk riktning.

Så jo, Malena Ernman får nog betraktas som en vänsterdebattör. Att hon själv inte erkänner det är bara typiskt för den politiska nriktningen. Hon är ju så ointresserad av politik egentligen ;-)

Anonym sa...

Jag är nog dåligt påläst. Här inte en aning om var de uppräknade personerna står rent politiskt. Men när man säger att SvT är vänstervridit menar man väl att SVT har en vinkling i sin framställning som på något sätt skulle gynna socialdemokraterna och Vänsterpartiet?

Det går ju rykten om att stora delar av journalistkåren är vänster.

Men just nu känns det väl som att alla partier är vänster, möjligen med undantag av SD och ett svagt undantag för KD.
Kjell Eriksson

Unknown sa...

Bra skrivet, Ulf!
Malena är en av de bästa rösterna vi har idag emot rasism och för allas lika värde. Kan inte förstå varför detta med automatik skulle innebära att hon är "vänster", hon skulle lika gärna kunna tillhöra KD - om man ska döma av kristendomens tyngsta värden, nämligen att alla människor är lika värda.

. sa...

Nej, Malena kan knappast tros gå på KDs politik.

Hon sa själv i en intervju i Amelia att hon röstat för det som på något vis stått längst ifrån SD och det bör rimligen ha inneburit något av de rödgröna partierna.

Vänstern är ju inte för fri invandring och per automatik rasistkollegor med SD så jag tippar nog egentligen att Ernman är Miljöpartist. Inte riktigt vänster alltså men bra nära ändå.

Anonym sa...

Som moderat socialdemokrat anser jag samtliga borgerliga partier är höger i förhållande till mig medan en betydande del (av de återstående) socialdemokraterna liksom miljöpartiet och vänsterpartiet står till vänster om mig. Som naturvetare i grunden anser jag också att det i egentlig mening inte finns objektiva samhällsvetenskaper utan att de mer eller mindre färgas av utövarens politiska preferenser. Om Erdman är uttryck för public service vänstervridning tycker jag är mindre intressant än att journalisterna enligt Kent Asps undersökningar har en extremt kraftig vänsterdominans (läs mp och v) även om de själva förnekar detta. SVTs vd Hanna Stjärnes fäbless för den postmoderna identitetspolitiken lär ju inte vrida SVT åt höger. Min personliga erfarenhet av SVT blir dock allt mindre med åren eftersom jag finner det alltmer ointressant. Apropå tidstypisk och Expressen noterar jag att ledare som för att par månader sedan stämplades som brunfärgade nu håller på att bli högsta mode även i allt vidare socialdemokratiska kretsar. Löfven i april (?): det finns ingen gräns för hur många .... Morgan Johansson i slutet på september: vi har full kontroll... Morgan Johansson i november: volymerna måste minska avsevärt..Så kan det gå.
Klas Bengtsson

Karl Persson sa...

@Klas Bengtson 6:11 em:
Jag håller med Ulf, men ja, Asps studier är intressanta. Om de bekräftats av andra oberoende studier får man nog anse det vara ett faktum att journalistkårens partisympatier skiljer sig från valresultaten i stort. Att media därmed är vänstervriden är dock ändå något utav en halvsanning.

Om man läser källmaterialet kan man t.ex. se att ett av de mest underrepresenterade partierna är socialdemokraterna medan (om jag minns rätt) miljöpartiet var mest överrepresenterat i journalistkåren som helhet. Även V och FP (förlåt: liberalerna) är överrepresenterade.

Ett annat anmärkningsvärt resultat man hör mindre om är att på landets rikstäckande nyhetsredaktioner skiljer sig partisympatierna både från väljarkårens och journalistkårens. Där är nämligen allianspartierna kraftigt överrepresenterade.

Något att fundera över kanske.

Någon diskussion om vad detta beror på, om det är ett problem och vad man kan göra åt det har jag dock sett och läst mindre utav. Brukar mest gapas om att alla journalister är miljöpartister. Ska inte Carl Bild vara med i radions julkalender förresten.

För övrigt kan jag rekommendera SR framför SVT, de har dessutom en utmärkt applikation man kan lyssna med i telefonen medans man gör annat.

Vad gäller volymerna så har de ökat med i alla fall en magnitud de senaste månaden, och migrationsverket låter nu människor sova ute på gatan i minusgrader så mottagningssystemet är uppenbart överbelastat. Dock tycker jag att man kunde varit mycket bättre förbered, man vet ju hur det såg ut på 90-talet med flyktingströmmar från Balkan. Men det är alltid lätt att vara efterklok och jag vet inte hur det går till att göra prognoser eller vad de har för underlag.
Vad som är tråkigt är att man i ett krisläge med högst tillfälligt höga strömmar så passar man på att göra en rad permanenta försämringar.

Just nu är jag också bekymrad över att man passade på lägga fram en massa terror-lagar (sic) under det påstådda terror-hotet. Vad gäller den här hot-nivå grejen så kan jag bara hålla med terror experten Magnus Norell om att den är i bästa fall kontraproduktiv. Den skrämmer ju bara upp allmänheten utan att bidra till ökad säkerhet, större insyn eller konkret information.

Jan Holm sa...

Visst är både Malenas och Ginas tillsättningar politiska.
Tillsättningar som skapar förakt mot mediaetablissemanget.
Att sedan politikerna fört en anti-SD politik i bästa Malena anda , har ju inneburit att Sverige hamnat i ett kristillstånd helt i onödan.
Normalt sansade och förnuftiga politiker har hoppat på tåget som fört Sverige till gränsen för en kollaps.

Anonym sa...

Julens budskap kan ses som humanistiskt och solidariskt. Bra att SVT försöker att inte enbart uppmana till konsumtion.

Igår redovisades för en beställd undersökning om hur många som tror på klimatforskarna. När får vi frågor om hur många som tror på ekonomiforskningen? I den forskningen kan man se mest politiskt styrning av alla områden.

Karin K

Anonym sa...

@Karl Persson
Oom jag minns rätt är framför allt mp kraftigt överrepresenterade. uppåt 50% eller mer bland politiska journalister på public service. Därnäst kommer v. Att ens egen världsbild inte påverkar analyserna har jag svårt att förstå.
"Ett annat anmärkningsvärt resultat man hör mindre om är att på landets rikstäckande nyhetsredaktioner skiljer sig partisympatierna både från väljarkårens och journalistkårens. Där är nämligen allianspartierna kraftigt överrepresenterade." Landets ledarredaktioner har ju en kraftig borgerlig övervikt, framför allt mot fp, numera liberalerna. Detta avspeglas naturligtvis i traditionella höger-vänsterfrågor, t ex ekonomisk politik. Däremot har det i stort sett varit en gemensam front mot alla som ifrågasatt migrationspolitiken i stort sett tills mottagningssystemet kollapsade. Socialdemokraten Widar Andersson, liberalen Anna Dahlberg och Gudmundson, SvD och några enstaka andra har samfällt fördömts för att de varnade för vad som nu har skett. Mot sig har de haft (och delvis fortfarande har) något så egendomligt som en allians mellan nyliberaler och postmoderna identitetspolitiska vänstern. Vi har fått ett nytt politiskt landskap i Sverige.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Du snöar in dig på ordvalet av just "vänster". Det folk reagerar på, som Du själv skriver, Ernman bekämpar SD med all sin frenesi, då ska Ernman naturligtvis inte få uppdrag av "opartiska" SVT.

Anonym sa...

27% av rekryteringarna borde väl vara sverigevänliga? SD är nu nästan större än S och MP ihop (Yougov, Sentio). Har svt anställt en enda? Åtminstone kan de ge sådana som Westerholm, Tino, Widar egna program även om de inte är SD. Så det inte bara är massa kommunister på svt.

Förövrigt angående opinionsmätningar så ligger sifo nu 10 procentenheter fel vilket kommer visa sig i valet, en stor skandal, blir jobbigt uppvaknande för vissa.

Janne sa...

I dessa tider av polarisering och oroligheter borde public service valt andra personer. Inget ont om vare sig Malena eller Gina, men man borde ha valt personer utan en så stark politisk laddning.
Det är tydligt att SVT tycker det är viktigare att klämma åt de 20% som väntas rösta på SD än att lugna och samla folket kring julen.
Istället väljer man att elda på motsättningarna och förstärka polariseringen.
Publice service sviker sitt uppdrag!

Karl Persson sa...

@Klas Bengtsson
"uppåt 50% eller mer bland politiska journalister på public service"
Att det skulle vara så många från MP på SVT har jag inte sett förut, men hittade här en kommentar från Mats Knutson på SVT som bekräftade siffran:
http://blogg.svt.se/politik/435/
Han menar dock att det är problem med urvalet i studien. Som motexempel kan man också nämna Lars Adaktusson som jobbade många år på Aktuellt och Agenda i SVT, idag sitter han i EU-parlamentet för KD. Men enskilda exempel, likt de Expressen tog upp, säger egentligen inte något alls om helheten. Enskilda studier är också tveksamt så man får väl konstatera att det skulle behövas fler oberoende studier än de av Kent Asp för att dra säkra slutsatser, det tror jag du också håller med om som naturvetare. Om vissa grupper av journalister inte svarar på enkätfrågor som Knutson är inne på så blir det dock svårt att få något relevant resultat.

Sen håller jag inte riktigt med om att det varit enad front om migrationspolitiken, men SD har gjort att debatten polariserats och frågan har blivit om man ska ta emot flyktingar eller inte istället för att diskutera hur man bäst hjälper de som kommer hit att komma in på arbetsmarknaden och integreras. Det är olyckligt.

Mottagningssystemet har inte kollapsat, det är överbelastat i förhållande till kapaciteten. Man har inte dimensionerat för att klara så höga toppvärden som det nu blivit i och med Dublinförordningen från 2013 (den behöver skrotas som Löven, Merkel m.fl. nu konstaterat.) På lång sikt är genomsnittet det relevanta inte tillfälliga toppvärden, men det är ett stort problem för de som inte har sovplats för stunden och det är ett misslyckande om någon tvingas sova ute i kylan. Det blir inte lättare av att många asylboenden stuckits i brand.

Anonym sa...

@Karl Persson
Knutsons invändning känner jag till. Och inte hade jag trott att han skulle jubla. Finns så stora felmarginaler som han behöver? (Det som stör mig mest med miljöpartiet, 6-7% av väljarna, är att det sedan 2010 i praktiken kunnat diktera migrationspolitiken både under Reinfeldt och Löfven. Resultatet börjar märkas men mycket mer kommer. Inte konstigt att alternativa media fått ett kraftigt uppsving (och då syftar jag inte på Avpixlat och liknande) för de är de enda som förutsett utvecklingen (men enstaka undantag i massmedia. Ett sentida exempel på desinformation är när det rapporteras att BNP växer tack vare den ökade invandringen. Fakta är att BNP per capita, det relevanta måttet, minskar relativt sett pga invandringen. Men det "glömde" DN berätta. Hoppas de var okunniga.)
Siffrorna enlig: Kent Asp
Andel som sympatiserar med miljöpartiet inom...
Sveriges Radio 54%
Sveriges Television 52%
Kommersiell radio/TV 45%
Storstadsmorgontidningar 40%
Kvällspress 40%
Landsortspress 38%
Populärpress 34%
Kåren i sin helhet 41%
Andel som sympatiserar med miljöpartiet och som
bevakar...
Politik/samhälle 46%
Allmänbevakning 45%
Kultur 44%
Nöje 44%
Ekonomi/arbetsmarknad 39%
Kriminaljournalistik 37%
Sport 29%
Kåren i sin helhet 41%
http://www.jmg.gu.se/digitalAssets/1369/1369226_journalist-2011-journalistboken-kap-13.pdf
KlasBengtsson

Karl Persson sa...

@KlasBengtsson 1.22 em:
Du anser att han "jublar" för att han är kritisk till urvalet i studien? jag förstår inte riktigt, det viktiga är väl att komma fram till vad som är sant inte att få sin världsbild bekräftad, eller?

Siffrorna är väldigt anmärkningsvärda om de stämmer, men det finns kanske frågetecken också om hur urvalet gått till. Journalister lär vara väldigt medvetna om dessa studier som gjorts under många år, de kan ju svara eller inte svara som de vill. Samtidigt är det märkligt att rikstäckande nyhetsredaktioner har en kraftig högermajoritet enligt samma serie av undersökningar?

Inom naturvetenskaperna kräver man oftast flera oberoende studier som bekräftar samma resultat och att alla resultat är statistiskt säkerställda. Samhällsvetenskaperna har problem med att det är svårt att göra experiment. Det är väl då rimligt att undra om det finns andra studier än Kent Asps som tittat på detta.

Gör man nämnaren större så blir bråket mindre, det är elementär matematik. BNP per capita kommer sjunka eftersom det plötsligt kommer många nya 'capita' till Sverige vilket Sydsvenskan också rapporterat, så det kanske är DN det är fel på (men tidningsutbudet är ganska ensidigt idag så kan vara svårt att hitta alternativ). Sen så måste man komma ihåg att privat-media inte är oberoende. DN har inte något krav på opartiskhet på det sätt public service har.

Frågan är väl vad som händer med BNP/capita på lång sikt. Att det kostar kortsiktigt är alla med på, precis som det kostar att ge barn gratis skolgång och dagis, men det betalar sig mångfalt i längden. Det är också värdefullt för individerna själva, inte bara samhället som helhet, och samhället är till för individerna, inte tvärt om.

Anonym sa...

@ Karl Persson
Vad som händer med BNP på lång sikt kan man inte veta exakt. Men under de senaste 25 åren har inkomsterna för utomeuropeiskt födda varit ganska konstant 50% av inkomsterna för inrikes födda per capita i arbetsför ålder så det ser ju inte så ljust ut.
Klas Bengtsson

Anonym sa...



Egentligen handlar det inte om nåt annat än att åsiktsregistrering av medarbetare inom public service. Ett flitigt återkommande argument är att Asps enkäter visar att en oproportionerligt stor andel av medarbetare inom public service röstar på mp.
SR-chefen fick samma argument i en intervju i Neo nyligen. Hennes svar var glasklart, de SR-medarbetare som sysslar med nyheter och nyhetskommentar, alltså på ekot och samhällsredaktionen, där hon själv nyligen haft chefsjobb innan hon blev SR-chef besvarar aldrig på den här typen enkäter. Så endera bryr sig inte om din kollega vid universitet med att redovisa vilken typ av journalister som han har med i sin enkät eller också presenterar han för sina amerikanska uppdragsgivare också andra sr- och SVT-medarbetare som opinionsbildande medarbetare. T ex sekreterare, bildproducenter och tekniker. Inom Sv T har man i stor utsträckning enskilda kontrakt med olika yrkeskategorier. Det kan röra sig om allt från ett kontrakt, som Ernmans fall, att läsa en dikt vid ett nyårsarrangemang på Skansen, till att delta i en längre produktion, t ex skådespelare eller presentatör i en länge produktion. Ska man nu börja politiskt registrera skådespelare utifrån privata hållningar och förmodad politiska hemtvist hamnar i en situation som påminner om den vid i dag kan se i Ungern. Eller varför inte i Mc Carthys USA där dennes utskott nagelfor varje person som framträdde offentligt utifrån påstådd koppling till Sovjets intressen. Vill vi leva i ett sånt samhälle? Hur var och en lägger sin röst vid allmänna val är väl - i ett samhälle som vill göra anspråk att vara demokratiskt - var och ens hemlighet. Tycker t ex opinionsbilder som Ernfors på Expressen att vi har för många skådespelare, musik, sångare här i landet som t ex röstar på mp eller på v så får han väl arbeta för att dessa människor inom kulturlivet kommer på andra tankar och byter politiska preferenser... Inte stoppa deras arbetsmöjligheter. Det kan i varje fall inte vara SR- och SvT-chefers uppgift att börja sortera medverkande utifrån politiska preferenser. Avgörande är väl var och ens kompetens för de uppgifter som de anförtros. Under mina år i public service har jag aldrig sorterat medarbetare utifrån politiska uppfattningar. Yrkeskompetensen är nåt annat. Konstigt att så många som diskuterar de här frågorna inte förstår det. Ska nästa steg vara att bedöma kirurger efter politisk färg? Så kritisera personer utifrån professionella grunder...lämna politiken därhän, Tycker ockspå Ulf B faller i fällan genom att börja argumentera vilka eventuella politiska uppfattningar som Ernman har. Det är en helt ovidkommande fråga och leder debatten in i ett mc carthy-koncenpt

Anonym sa...

@ Anonym 1:54 em
Jag tycker att Eric Helmerson, DN ger ett utmärkt svar på ditt inlägg:
http://www.dn.se/ledare/signerat/erik-helmerson-de-punschdoftande-vanstertyckarna/
Klas Bengtsson

Karl Persson sa...

Här får Kent Asp själv en chans att uttala sig:
http://www.aip.nu/default.aspx?page=3&nyhet=42044

Ett annat problem är att de flesta som är "vänster" tycker mp är ett högerparti, och de som står till höger anser mp vara vänster. Finns det en överrepresentation av miljöpartister så innebär inte det en kraftig vänsterlutning för de som känner sig hemma till vänster, utan en högerlutning.

Jag tror inte någon anställer utifrån politiska preferenser på SR, men det är ju ett känt faktum att människor tenderar att anställa människor som liknar dem själva. Det är därför det ofta blir så homogent inom företag när man inte aktivt arbetar för större mångfald. Det är problemet som gör att man ibland funderar på om inte kvotering är nödvändigt för att bryta trenden ibland.

Sen kan man förstås fundera över det lämpliga i att ställa frågor om partisympatier till journalister, jag skulle nog inte heller svara på en sådan om jag tänker efter. Det blir oerhört viktigt att man garanterar anonymiteten och det kan nog vara svårt.