2013-10-02

Rapport från New York: Government shutdown och striden om Obamacare

Då har jag installerat mig i min lilla etta  på Upper West, Manhattan, New York. Här tänker jag tillbringa månaderna oktober och november, i min egenskap av Visiting Scholar vid Department of Politics, New York University.

Resan gick bra, även om gränskontrollen in till USA är lätt absurd. Jag kunde inte avstå från civil olydnad då jag inte helt sanningsenligt påstod att jag inte hade några papper på mig som kunde styrka att jag verkligen skulle vara verksan som Visiting Scholar vid New York Universtiy. Passkontrollanten höll en lång och stram föreläsning för mig om hur naiv jag var som trodde att man kunde komma in i USA hur som helst och han undrade retoriskt vad jag själv hade tyckt om personer utan sina papper i ordning försökte ta sig in i Sverige. Jag valde diplomatiskt att inte ta upp den handsken... (Självklart hade jag ordnat sedvanligt tremånaders turistvisum långt i förväg, så jag visste att han skulle släppa igenom mig till sist ändå. Det är lätt att vara modig och principfast då.)

Annars trivs jag i USA. Här finns det bästa och det sämsta som mänskligheten har att uppvisa. Jag har alltid haft svårt att värja mig mot ytterligheter.

Här är 27 grader varmt och strålande sol. Det politiska läget är om möjligt ännu hetare, med all den turbulens som följer på #shutdown. Jag noterar har jag omedelbart sviker mina stamprogram som Studio Ett och SVT Aktuellt för att i stället - lätt maniskt - zappa mellan C-Spans live-sändningar från debatterna i senaten och representanthuset.

Läget har utvecklats till ett chicken race mellan president Obama och republikanerna. I valkampanjen ifjol var sjukförsäkringsreformen Obamacare en av de största stridsfrågorna, och Obama vann en klar seger. Men konservativa krafter inom republikanerna kan inte acceptera väljarnas utslag utan försöker nu genom sin majoritetsställning i representanthuset sjuta Obamacare i sank. De har all formell rätt i världen att göra så. Men många uppfattar det som ett brott mot spelets idé, ett uttryck för att inte förstå när spelet är förlorat.

Inom republikanerna höjs nu också allt fler kritiska röster mot att den konservativa falangen inom partiet drar partiets anseende i smutsen. Till exempel tvingas statligt finansierad forskning kring cancer att avstanna, genom "stängningen" av regeringen. Jag tror inte det behövs särskilt mycket för att republikanerna nu skall vika ner sig. Om inte av omsorg för landet så åtminstone av omsorg för sina egna mandat och plattformar.

5 kommentarer:

Hans G Eriksson sa...

När det konstateras att någon har all formell rätt, brukar det anas en underton. När socialdemokraterna tar till den drastiska åtgärden att - för första gången - utnyttja möjligheten till utskottsinitiativ har de all formell rätt att göra det.

I båda fallen ser vi hur den formella rätten används som partipolitisk obstruktion och i vart fall i det svenska hur den görs utan hänsyn till någon proportionalitetsprincip.

En ansvarsfull inställning ser man hos Angela Merkel: först nationen, sedan partiet, sist personen.

Anonym sa...

Hoppas du under din tid i USA utvecklar en mer nyanserad syn på politik och konflikter...
Ser fram emot att fortsatt läsa din blogg!

Anonym sa...

Jag har själv varit i USA många ggr, både i tjänsten och privat. Mitt intryck är att det är väldigt hierariskt. En gång hade jag en monter i Chicago, och när jag landade hade någon från arrangören läst in ett långt meddelande i mobilsvar om jag vill ha en hållare för mina papper. Jag trodde det bara var en felrigning, eller ett dåligt skämt. Sådant är väl inget man frågar om. Det sätter man ju bara upp ändå, så jag brydde mig inte om att ringa tillbaka. När jag väl stod vid min monter bland 50 andra, var jag den ende som saknade en hållare för papper. En liten lustig anekdot från real life.
Kjell Eriksson

Orion77 sa...

Ulf, Ett tips: Läs Svenska Dagbladets ledare 3 okt, Per Gudmundson: "Obamas ansvar att bryta dödläget". Det går väl bra även om Du är bortrest just nu?

Det arroganta GOP, kanske t o m TeaParty-isterna, har således en sympatisör inom svensk press.

Bedrövligt.

A-K Roth sa...

"...Här finns det bästa och det sämsta som mänskligheten har att uppvisa..."

Som i Sverige m.fl. områden alltså.