2013-06-16

Proffsboxning, Frida Wallberg och genusperspektiv

Tillsammans med några goda vänner satt jag i fredags kväll på en sportpub i Kista och småtittade på den svenska boxningstjärnan Frida Wallbergs match mot australiensiskan Diana Prazak på Golden Ring-galan i Stockholm. Efter sjätte ronden bröt vi upp och drog vidare. När jag senare på kvällen fick veta vad som hade hänt susade två tankar direkt genom huvudet. Den första tanken var oro och sorg över det inträffade. Den andra tanken var att om vi hade stannat kvar på puben tio minuter till så hade vi fått se nedslagningen.

Jag är inte stolt över den andra tanken, för att uttrycka det milt. Den tanken är ett uttryck för den sensationalism och leka med döden-känsla vari merparten av intresset för professionell boxning har sin grund. Vi kan iaktta samma fenomen i Formel 1-cirkusen, och där tittarintresset för själva starten av racet inte enbart har sin grund i tävlingsmomentet.

Jag har tidigare varit kritisk till att tillåta proffsboxning i Sverige. Jag blir inte mindre kritisk efter denna tragiska händelse. I Aftonbladet skriver journalisten Stefan Alfelt om "moralpanik" och "förbudshysteri". Moralpanik och förbudshysteri är ord som används i syfte att förlöjliga sin meningsmotståndare i diskussioner som har sin utgångspunkt i genuina värdekonflikter.


Det finns förstås ett genusperspektiv i diskussionen. Det är män som tittar på boxning. Det är män som tittar på Formel 1. Nästan ingen annan enskild sakfråga uppvisar så stora åsiktsskillnader mellan män och kvinnor som inställning till proffsboxning. Studier har visat att ett flertal av männen vill tillåta proffsboxning – ett klart flertal av kvinnorna vill att den skall vara förbjuden. För drygt tio år sedan skrev jag och Bo Rothstein en artikel tillsammans på DN Debatt där vi ur ett jämställdhstperspektiv kritiserade Mona Sahlins stöd till att åter tillåta proffsboxning i Sverige. Artikeln finns på Bo Rothsteins  hemsida (i högerkolumnen under "nygammalt").

Kluvenheten i mitt eget förhållningssätt är tydlig. Jag vill förbjuda proffsboxning, men har svårt att låta bli att titta när jag får chansen. Jag har förre tungviktsvärldsmästaren Sonny Listons autograf, och har i annat sammanhang beskrivit den som "pärlan i min samling". Ofullkomlig människa? Svar ja!

Mest av allt hoppas jag att Frida Wallberg inom kort skall bli riktigt frisk igen.

4 kommentarer:

Anonym sa...

Ser du inte att det finns ett genusperspektiv i reaktionerna på knock-outen. Det är ju givetvis svårt att veta, men jag tror att reaktionerna hade sett annorlunda ut om det hade varit en kille som blivit knockad. Fortfarande finns synen på tjejer som späda varelser som behöver skyddas och som inte alltid vet sitt eget bästa.
Med detta sagt vill jag ändå säga att proffsboxning borde förbjudas.

Ulf Bjereld sa...

Anonym: Vi är helt eniga. Expressen och Aftonbladet har i dag nio sidor var om händelsen. Det hade de inte haft om det varit en manlig boxare.

sven sa...

Det finns en changer som finns bredvid porren och det är tjejslagsmål filmer.Det finns en porrig kittling när tjejer slåss med varandra även om de inte är nakna.
Det är mycket därför som denna händelsen har fått en sådan stor uppmärksamhet bland de manliga sportsidorna.

Anonym sa...

Det du förespråkar Ulf, är en omdaning av mannen där han ska bli en försvarslös fjolla. Hur realistiskt är detta? Alla andra nationer ser det som något positivt med manlighet och främjar på alla sätt en stark manlig befolkning som ytterst en försvarsmekanism mot yttre hot. Är du medveten om att de utländska männen är mycket mer härdade än vi själva? Du är för guds skull en professor, hur är det möjligt att du kan uppvisa denna enorma naivitet? Här har du något att forska kring, vår svenska oändliga navitet, godtrogenhet och totala avsaknad av sunt förnuft och vad det beror på.