I december 2012 anmälde drottning Silvia fyra tidningar som publicerat Elisabeth Ohlson Wallins kontroversiella fotomontage Kungamiddagen - om detta må vi berätta! till Pressombudsmannen (PO). De fyra anmälda tidningarna var den socialdemokratiska idétidskriften Tiden, Aftonbladet, Expressen och Sydsvenskan. I montaget syns kung Carl XVI Gustaf och några av hans vänner äta pizza från en naken kvinnas kropp samtidigt som drottning Silvia står på knä och försöker skrubba bort ett hakkors från golvet. Den nakna kvinnan i montaget modelleras av Camilla Henemark.
PO Ola Sigvardsson avskrev ärendet och motiverar be sitt beslut: "Drottningen är en av Sveriges mest kända och offentliga personer. I den rollen får hon acceptera bedömningar och kommentarer av hennes verksamhet som även är starkt negativa. Till det kommer att drottningen har en position är hon alltid har möjlighet att i offentligheten försvara sig mot nedsättande eller i hennes ögon felaktiga påståenden." Hovet har överklagat beslutet till Pressens Opinionsnämnd (PON).
Jag har tidigare skrivit att Elisabeth Ohlson Wallins konst har en riktning och ett solidaritetsperspektiv. Där skiljer hon sig i grunden från en annan kontroversiell konstnär - Lars Vilks - som provocerar för provokationens egen skull och testar yttrandefrihetens gränser genom att reta upp muslimer.
Kanske är det därför som Elisabeth Ohlson Wallin känner sig föranledd att i dag gå ut och be drottningen om ursäkt: "Om man kan be privat, skulle jag be drottningen Silvia Sommerlath om ursäkt, och Camilla Henemark. Det betyder inte att jag ångrar min bild, utan det betyder att jag är ledsen att det kunde hugga så djupt."
Jag tycker det är ett lite märkligt uttalande från Elisabeth Ohlson Wallins sida. Att be om ursäkt innebär att man ångrar något, och Elisabeth Ohlson Wallin ångrar inte att hon skapade sitt konstverk. Däremot kan hon ju vara ledsen över att drottning Silvia personligen tagit så illa vid sig. Elisabeth Ohlson Wallin kunde därför ha beklagat att drottning Silvia blivit ledsen, men inte bett om ursäkt.
Ord är kanske bara ord i det här sammanhanget och jag är ingen språkpolis. Men en ursäkt skall vara en ursäkt och inte något annat. Nu får vi en pseudodiskussion om vad Elisabeth Ohlson Wallin egentligen menade med sin ursäkt och vad ursäkten betyder för förståelsen av hennes konstverk. Det hade varit bättre om konstverket och de pressetiska övervägandena kring publiceringen hade fått stå i centrum för debatten.
Själv tycker jag inte alls att Elisabeth Ohlson Wallin har skäl att be om ursäkt. Om sedan Pressens Opinionsnämnd menar att tidningarna gjort fel som publicerat hennes verk så är det en annan sak.
Marianne Lindberg de Geer skriver klokt i Expressen om allt "tyckande" kring politisk satir.
Noterar också att Tiden under Daniel Suhonens ledning utvecklades till en riktigt vass och läsvärd tidskrift som plötsligt förmådde nå igenom bruset och göra avtryck i samhällsdebatten. Upplagan ökade kraftigt. Nu har Suhonen lämnat Tiden och efterträdarfrågan är inte löst. Det är för tidskriften utomordentligt viktigt att den nye chefredaktören förmår uppvisa samma självständighet och journalistiska skärpa som Daniel Suhonen gjorde.
5 kommentarer:
Jag förstår vad du menar, men för mig det en svår situation. Tyckte att det blev ohållbart att jag inte så något. Det enda mina känslor kunde komma fram till var detta. Jag är inte så teoretisk utan går mest på känslor och det kanske upplevs som rörigt för en del.
Elisabeth ohlson wallin
Elisabeth bad Drottningen om ursäkt, för att hon tog illa vid sig av den publicerade Satirbilden. Inte för att hon gjorde bilden. Elisabeth vill inte såra någon, av den orsaken bad hon om ursäkt.
Jag håller med Elisabeth, när hon säger att vi inte är redo att förstå satir i form av fotografiska bilder. Om det hade varit en teckning, skulle inte reaktionerna ha varit lika kraftiga.
Jag kan berätta att Elisabeth är utsatt för en hel del hat. Så sent som idag fick hon ett vykort med homofobiskt påhopp. Sådana attacker kan få vem som helst ur balans, och du kanske man inte formulera sig på ett sätt, så budskapet förstås.
Men, faktum kvarstår. Drottning Silvia försökte framställa sin far som en god människa som "räddade" en förföljd judisk person. Sanningen var att herr Sommerlath var aktiv nazist och drottning Silvia försökte beskriva honom som något helt annat.
Kritiken mot drottning Silvia är relevant och nödvändig. Inget att be om ursäkt för...
Det borde väl vara drottning Silvia som ber om ursäkt...
Muslimerna borde be Lars Vilks om ursäkt och sluta försöka mörda honom.
Elisabeth Ohlson Wallin har inget att frukta från makten eftersom hon gör politisktkorrekt konst och inte vågar provocera kultureliten.
Skicka en kommentar