2012-01-20

Juholt klarade krisen - åtminstone över helgen

Till mångas förvåning (dock icke min) lyckades Håkan Juholt politiskt överleva även de två senaste dagarnas tumultartade och medialt extremt uppmärksammade sammanträde med Socialdemokraternas verkställande utskott (VU). Trots att två partidistrikt (Västmanland och Örebro) mitt under pågående sammanträde öppet deklarerade sitt misstroende mot partiledaren kunde partisekreterare Carin Jämtin i dag möta pressen och summera två dagars diskussion med orden "vi har fortsatt förtroende för Håkan Juholt".

Frågan är dock vilka som ingår i detta "vi" som påstås ha fortsatt förtroende för Juholt. Det kan knappast vara ett enhälligt VU. En av VU:s ordinarie ledamöter är ju Sven-Erik Österberg som är ordförande för ett av de två distrikt (Västmanland) som i dag explicit deklarerat att man inte har förtroende för Juholt. Jag har svårt att se hur Österberg skall kunna sitta kvar i ett VU och samarbeta med en ordförande som han öppet säger att han inte har förtroende för. Uppdaterat kl 21.10: Västmanlands partidistrikt betonar nu att dess ordförande Sven-Erik Österberg inte på något sätt var inblandad i beslutet att uttala misstroende mot Juholt.

Skälet till att jag inte trodde att Juholt skulle avgå i dag är följande. Partiet hade ingen beredskap för att Håkan Juholt efter en lång och välförtjänt helgledighet omedelbart skulle klampa i klaveret på det sätt som han gjorde genom sina uttalanden vid Folk och Försvars rikskonferens i Sälen för några dagar sedan. Genom hans uttalanden kom förtroendefrågan omedelbart på bordet, och det vid ett tillfälle då VU hade ett sedan länge inplanerat tvådagarssammanträde. Om Juholt avgått/tvingats avgå under dessa tumultartade och konfliktladdade former hade partiet näppeligen kunna åstadkomma en process för att utse ny partiledare där det skulle gå att identifiera kandidater som hade förmågan att samla och ena partiet.

Frågan om Juholts avgång var heller inte på något sätt förankrad i distrikten. De två distrikt som valde att öppet deklarera sitt misstroende fick ta emot mycket kritik från distrikt som tyckte att partiet i stället borde sluta upp bakom sin partiledare.

Nu vinner partiet tid. Om Juholt skall avgå och en efterträdare utses är det för partiet bäst om en sådan process kan igångsättas under så lugna och ordnade former som möjligt.

Vi vet ännu inte hur diskussionerna gick vid VU:s sammanträde. Det går t ex inte att utesluta att Håkan Juholt efter att ha smält intrycken och gjort en ny bedömning av läget väljer att ställa sin plats till förfogande i början av nästa vecka. Det är också möjligt att partiets förtroenderåd kallas in för att diskutera den kaotiska situationen.

I vilket fall som helst löste VU:s sammanträde inte partiets grundläggande problem. Nu kommer partiet ännu en tid att få ägna kraft på att hantera förtroendefrågor, ledningsformer och interna konflikter i stället för att forma en slagkraftig, sammanhängande politik som samlar oppositionen och utmanar regeringen Reinfeldt. Alliansregeringen kan sova väldigt lugnt på nätterna ytterligare en tid.

Tillsammans med Christer Isaksson diskuterade jag i morse i P1 Morgon läget i Socialdemokraterna.

11 kommentarer:

gbajohansson@gmail.com sa...

Ibland undrar man ju om detta fokus på Juholt och alla små misstag han gör handlar om att dölja det som verkligen är värt uppmärksamhet. http://sverigesradio.se/sida/artikel.aspx?programid=83&artikel=4916689

Många önskar ju Bildts avgång. Men vi fokuserar på små felsägningar medan lejonen leker med oss i mediavärlden.

Jan Holm sa...

Mediadrevet måste blivit besvikna nu när Juholt sitter kvar. Det är ju trots allt inte medias uppgift att tillsätta och avsätta partiledare , även om de tycks tro detta. Bästa sättet för sossar och dess anhängare att bli förstasides stoff numera är helt klart att uttala sitt missnöje med Juholt, eftersom media älskar att lyfta fram detta. Det vore bra om de som kräver Juholts avgång också kom med något lämpligt förslag till efterträdare. Om det inte formuleras en slagkraftig oppsitionspolitik hos Socialdemokraterna , så spelar det nog ingen roll om partiledaren heter Juholt eller något annat.

Anonym sa...

Ja, det är verkligen ingen stor grej Juholt har gjort, i princip varje dag gör politiker liknande eller lika stora missar. Som Freddan i partiledardebatten där han slant på sanningen flera gånger.

Olof sa...

Själv är jag inte jäteöverraskad att han klarade sig just idag, men däremot skulle jag bli mycket överraskad om han leder partiet i nästa valrörelse, och även om han överlever våren som partiledare.

Du skrev ju tidigare i år Ulf att "Min bedömning står därför fast - Håkan Juholt kommer att leda partiet även över valet 2014". Jag vet inte om du fortfarande tror det, men i så fall tror jag att du tillhör en klar minoritet.

Vad gäller Österberg så är det ju sedan tidigare tämligen klart att han inte har förtroende för Juholt, vilket tydliggjorts i o m avgångskravet från Västmanland.

Kan då Österberg vara kvar i VU? Det tror jag alldeles säkert att han kan, och jag tror även att det är vad som kommer att ske. Om han sitter kvar skickar det dock en tydlig signal om att VUs förtroende för Juholt är tämligen begränsat och också av temporär natur, och det är alltså exakt vad jag tror kommer att ske.

Anders Nilsson sa...

Så länge vi tror att socialdemokratins problem är ett mediadrev så kommer vi att gå under. Om vi inte ser vad som har skett under de senaste tio månaderna som det det är, nämligen en fullkomligt unik serie av handlingar som pendlar mellan petitesser och det mycket allvarliga övertramp, handlingar med tydliga inslag av mytomani och undanflykter i en grad att huvudpersonen idag på morgonen på fullt allvar hävdar att mötet inte skall handla om hans egen ställning ackompanjerat av opinionssiffror som med hög fart närmar sig nollpunkten.

Peter sa...

Att Reinfeldt ljög flera gånger vid partiledardebatten inför sista valet är lätt att bevisa. Men vilken "grävande" journalist är intresserad av att diskutera statistiska faktafel(från statsministern!) som ger en felaktig bild av verkligheten i Sverige?

Apropå senaste diskussionen angående "budgeten", har Reinfeldt vid något tillfälle ändrat sig inför ett möte med media som kanske egentligen inte gått i linje med partiets intressen? Jag antar att så är fallet. Göran Persson gjorde det definitivt! :) Men vem tusan är intresserad av att höra det? Inte jag i alla fall. Det säger sig själv att det finns meningsskiljaktigheter inom ett parti och olika ledarstilar.

Pinsamt av media att sätta sånt tryck på EN person.

Anonym sa...

"Det stora problemet för Socialdemokraterna, menar Göran Greider, är att man inte gjort sig av med självbilden av att vara ett statsbärande parti med 40 procent av rösterna". Ja, ungefär så här tror jag att landet ligger. Jag hoppas att den här krisen kan vara en del i att reformera partiet ordentligt. /realisten

Anonym sa...

Är inte Lena Hjelm Wallén medlem i Västmanlands partidistrikt? Kan det vara så att Ingvar C, Tage G mfl av det gamla gardet har agerat?

Anonym sa...

S behöver snarare se vad som skett de senaste decennierna. När ett parti så i grunden identifierar sig med "den allmänna folkviljan" och på det sättet förlorar sin grundläggande och enande ideologi, så att man inte längre förmår debattera om värderingar utan enbart fastnar i ordbataljer, då kommer partiet mer och mer upplevas som tre, fyra partier enbart samlade under en företeelse; slentrian. Inom partiet har vi idag fyra sorters medlemmar; politiker-karriärister som snopet inser att de valt fel parti, arbetarklassromantiker, renläriga socialliberaler och admin-politiker som bara råkat hamna där.

Seppo Isotalo sa...

Varför kallades VU? Kunde det vara för ngt annat syfte än att sparka Juholt? Varför så många vill tro det som Jämtin läste upp?

Den stenhårda slutenheten kom till partiet sent. Det innebär att en omöjligt tanke görs inom partiet till det ända möjliga. Vi måste hela tiden diskutera varför partiet misslyckats i det långa loppet.

Verkligheten visar något helt annat. Fram till april 2010 hade vi överlägsen ledning. Dessutom hade vi skapat det tillsammans med V och Miljöpartiet. S-ledningen fungerade. Mona Sahlin hade hittat sin roll, efter att hon hade fått internt, men öppen kritik.

Mona sparkades av Juholt, men alla andra i ledningen sitter kvar och betraktar kritiken mot Juholt som media jippo.

Nu har vi satt oss i tvångströjan så att vi inte ens kan se vad VU sysslar med. Uppenbarligen partiledningen vilseleder, men vi kan inte längre läsa mellan raderna.

Anonym sa...

Det verkar som om du hade fel trots allt. Vi får se i eftermiddag.