2008-09-30

Marita Ulvskog ett klokt val

Socialdemokraterna får av allt att döma EU-skeptikern Marita Ulvskog som förstanamn på valsedeln till Europaparlamentsvalet i juni. Det är ett klokt beslut. Genom att låta en EU-skeptiker toppa listan minskar risken för att EU-kritiska socialdemokrater sneglar mot Junilistan och Sören Wibe eller stannar hemma på valdagen. Samtidigt är Marita Ulvskog tillräckligt politiskt klok för att inte skrämma bort några socialdemokratiska EU-entusiaster.

För övrigt står frågan i partiet inte längre för eller emot EU, utan hur socialdemokraterna kan formulera en vänsterpolitik inom EU. Jag tillhör ju dem som envist kritiserat mantrat att "EU måste enas", och har i stället drivit linjen att skiljelinjerna mellan vänster och höger inom EU måste synliggöras om väljarna skall förväntas engagera sig i Europavalen.

Nu är frågan vem som skall efterträda Marita Ulvskog som partisekreterare för socialdemokraterna. Den kommunikationella revolutionen och samhällets accelererande individualisering har försvagat banden mellan väljare och partier, och ställer de politiska partierna inför svåra utmaningar och krav på förnyelse. Uppdraget som partisekreterare för socialdemokraterna kräver en person med insikt om dessa nya politiska förutsättningar, men som samtidigt är klok nog att inte kasta ut barnet med badvattnet. Särskilt för socialdemokraterna är en stark partiorganisation av stor betydelse.

Så vem bör bli ny socialdemokratisk partisekreterare efter Marita Ulvskog? Ordet är fritt.

9 kommentarer:

Cecilia Dalman Eek sa...

Läser i Aftonbladet att Dalarnas starke man Peter Hultqvist tippas. Har den kommunikationella revolutionen kommit till Borlänge, undrar man?

Enn Kokk sa...

Peter Hultqvist, distriktsordförande i Dalarna, vore ett utmärkt val. Han känner partiet från alla nivåer, från SSU till partistyrelsen och riksdagen. Ideologiskt är det en klok person med sitt kritiska förnuft till vänster. I EU-frågorna är han kritiskt ifrågasättande liksom Marita Ulvskog.

Anonym sa...

Morgan Johansson vore väl ett utmärkt val :-) /Castor

Anonym sa...

Valet framstår som ännu klokare när man inser att S på detta vis slipper Maritas grodor i den kommande valrörelsen inför riksdagsvalet.

EU-parlamentet ser sannerligen ut att vara högprioriterat i svensk politik!

/ATEIST

Daniel sa...

Litet väl tunt inlägg om EU-politiken. Visst är det höger mot vänster även där, men spelreglerna är annorlunda. EU är ju betydligt mer juridikaliserat, och i grund och botten en marknadssamverkan. Konstitutionen måste omförhandlas. Den måste bli vänster. Lägg därtil konfliktlinjen mellan mellanstatlighet och överstatlighet.

Ulvskog får absolut inte användas som en politisk gisslan. Det vore skamligt av ledningen att inte också låta henne få ett rejält politiskt manöverutrymme. Vi behöver en betydligt bättre EU-politik, en mer kritisk inställning. För det är direkt ovärdigt att locka väljare med kända ansikten som marknadsför en dålig politik.

Angående att vara "tillräckligt politiskt klok för att inte skrämma bort några ... EU-entusiaster". Det hade varit klädsamt av dagens EU-parlamentariker (exklusive Anna Hedh förstås) att praktisera en sådan politisk klokskap mot EU-kritikerna. Det har emellertid inte skett.

Johan sa...

höger-vänster lär nog vara svårt att få fram som skiljelinje i EP-valen så länge sossar och konservativa delar på alla viktiga poster i EP.

Anonym sa...

Varför inte välja Ulf Bjereld från Göteborg till ny socialdemokratisk partisekreterare?Om inte, så borde han bli vår näste utrikesminister.
E

Ulf Bjereld sa...

Tack för alla glada tips - särskilt det sista... Men så illa skall det nog inte behöva gå :-)

Nu nämns Luciano Astudillo, och jag är fåfäng nog att gräma mig lite över att Svenska Dagbladet klippte bort det tipset från mig, när jag uttalade mig om partisekreterarfrågan för tidningen igår.

Anonym sa...

Håkan Juholt vann, men utrikesministerposten kvarstår!
E