2007-02-22

Sverige sviker i kampen mot klustervapen

I Oslo inleddes i onsdags en internationell konferens med syfte att förhandla fram ett förbud mot klustervapen. Dessa vapen är sällsynt otäcka eftersom de sprider ut småbomber över ett så stort område att det är svårt att undvika civila offer. Dessutom lämnar de kvar delar som inte exploderar och som därför skadar och dödar civila som återvänder efter krigets slut.

I en artikel i Göteborgs-Posten visar Svenska Freds så skickliga ordförande Frida Blom att Sverige är ett av de länder som motarbetar ett förbud. Skälet är att Sverige själv innehar en typ av klustervapen, Bombkapsel 90, som är knutet till Jas 39 Gripen. Regeringen menar att detta klustervapen är nödvändigt för att försvara Sverige från utländsk invasion.

Hallå, vilket sekel lever regeringen i? Visst finns det olika säkerhetspolitiska hot mot Sverige och visst kan hotbilden snabbt förändras. Men att i dag åberopa invasionshotet mot Sverige som argument för att motarbeta kravet på totalförbud mot klustervapen tangerar inte bara cynismens utan också löjlighetens gräns.

Läs gärna Frida Bloms utmärkta artikel här.

4 kommentarer:

statsvetaren sa...

"Visst finns det olika säkerhetspolitiska hot mot Sverige"

Vilka då? Och vilka hot finns det som är sådana att vi behöver vare sig klusterbomber eller ett militärt system över huvud taget?

Demokratisk fredsteori har faktiskt visat sig hålla i stort sett hundraprocentigt. Sedan åtskilliga år har samtliga stater, som har minsta möjlighet att nå Sverige militärt, parlamentariska system av den typ som teorin föreskriver.

Det rationella vore att inte bara sluta tillverka klusterbomber, utan att lägga ned hela det militära försvaret.

Kerstin sa...

Verkar dessutom käck att använda dem för att förhindra invasion av främmande makt, som man tydligen använde som argument, enligt GP, en antydan om att de skulle användas i Sverige - eller vad menas?

Statsvetaren skriver:
Det rationella vore att inte bara sluta tillverka klusterbomber, utan att lägga ned hela det militära försvaret

Lagt ner försvaret är väl det man gjort i stort sett, och ersatt det med insatsstyrkor betående av legoknektar som anfalla i andra länder :-(.
Försvara demokratin som de kallar det.

Gärningsmannen sa...

Vad sägs om socialdemokraternas olika vapenförsäljningspolitik -- en när de sitter i regering och en när de är i opposition -- när det gäller att sätta in JAS i utländska militära operationer?

Anonym sa...

Varför skulle det vara någon skillnad mellan en blindgångare från en Area Denial Bomb (det rätta namnet på klusterbomber) och en blindgångare från en vanlig MLRS eller artilleripjäs?