2021-02-19

Jimmie Åkesson ser människor som en "kulturell belastning"

När en partiledare för ett parti som har rötter i nazismen börjar tala om andra människor som en "kulturell belastning" - ja, då blir i alla fall jag illa till mods. Men det är just det Jimmie Åkesson gör i dag i en tweet där han - igen - vill ha ett "totalstopp" för svensk flyktingmottagning, inklusive anhöriginvandring.

Kulturell belastning - det låter som en variant på den "nedärvda essens" som präglat Sverigedemokraternas människosyn och som länge fanns med i partiets principprogram ("det finns (...) en nedärvd essens hos varje människa som man inte kan undertrycka i hur hög utsträckning som helst utan att det får konsekvenser").

Ulf Kristersson anser att Sverigedemokraterna har förändrats, och att han därför nu gärna samarbetar med partiet. Ulf Kristersson har rätt. Sverigedemokraterna har förändrats. Tidigare ville Sverigedemokraterna ha ett stopp för svensk flyktingmottagning utom för kvotflyktingar, den alla mest utsatta gruppen. Men i dag vill Sverigedemokraterna också se ett totalstopp för kvotflyktingar.

I en riksdagsmotion (2020/21:601) ger Sverigedemokraten Josef Fransson uttryck för ståndpunkter som högerauktoritära partier gärna anför och försöker genomföra om de får politisk makt. Bland mycket annat vill Fransson "banta public service till en bråkdel", lägga ned Sida, lägga ned Brå, (eftersom myndigheten "i decennier levererat desinformation utifrån ett förljuget politiskt narrativ"), lägga ned Nationella sekretariatet för genusforskning, lägga ned Jämställdhetsmyndigheten, lägga ned Allmänna arvsfonden och minimera Sveriges engagemang i FN. 

Därtill vill Josef Fransson som politiker besluta om vilka ämnen som universitet och högskolor ska få bedriva undervisning och forskning kring. Han vill till exempel sänka anslagen till lärosäten som "inte förmår hålla tillbaka anti-vetenskapliga ideologier som genusteori" och avskaffa allt offentligt stöd till ämnet genusvetenskap. 

Ulf Kristersson beklagar sig över att han "smutskastas" för att han vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag tror det är lika bra att han vänjer sig. Kritiken kommer att fortsätta.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att banta Public Service är väl inte mer extremt än att göda Public Service. Att lägga ned Sida är inte heller mer extremet än att ge 54 miljarder kronor till Sida, osv. osv. Om man utgår från en noll-budget så är det anslagen som måste motiveras, inte indragna medel.

Det är inte en naturlag att det skall finnas en Jämställdhetsmyndighet. Snarare tycks myndigheten vara ett socialistiskt påhitt för att skapa belöningsjobb åt (s) partifunktionärer eller anhängare.

Homo Economicus

Unknown sa...

Undrar just vad Homo Economicus anser om förslaget att frånta fackförbunden ansvaret för a-kassan. Jag hoppas de gör slag i den saken så arbetarna kan få se hur arbetarfientligt SD är. V

Unknown sa...

Hur kommer det sig att SD.anhängare har så svårt för jämställdhetsfrågor. Är alla manliga sd-anhängare frustrerade incel-män?

Anonym sa...

Unknown 12:37,

I de flesta länder i västvärlden har fackförbunden inte ansvaret för a-kassan. Vanligtvis är a-kassan en del av den statliga eller delstatliga socialförsäkringen. Betyder det att alla de länderna är arbetarfientliga?

Personligen anser jag att ALLA människor skall ha samma rätt till a-kassa - även de som inte är anslutna till ett fackförbund.

Homo Economicus

Anders nilsson sa...

De värderingar som är förhärskande
i Sverige är mkt annorlunda än de
som våra migranter för med sig
Det handlar om kulturkollisioner.
Alltså måste asylinvandringen
hållas tillbaka. World Values
Survey och Henrich The WEIRDEST
People in the World. Jobbigt men
så talar fakta.

Anonym sa...

"När en partiledare för ett parti som har rötter i nazismen börjar tala om andra människor som en "kulturell belastning" - ja, då blir i alla fall jag illa till mods" skriver Ulf.
"Jag förstår — uppriktigt — inte den närmast hysteriska reaktion som mitt uttalande igår om invandring gett upphov till" skriver Åkesson i en kommentar. Och han exemplifierar: "Låt mig därför ge några exempel: Hedersmord Klanstrukturer Könsstympning Gängvåldtäkter Islamism Förnedringsrån Balkongflickor Månggifte Shariapoliser Barnäktenskap Och så vidare..."
Kanske förnekar Ulf sambandet mellan invandringspolitiken och de exempel Åkesson räknar upp. För mig är dessa samband uppenbara. Åkessons "misstag" är hans ständiga generaliseringar. För det är ju så att dessa "fenomen" inte är representativa för en majoritet av invandrarna. Men att det blir kulturkrockar är ju självklart för alla som tagit del av World Value Surveys kulturkarta där de dominerande värderingarna i Sverige (som bekant?) ligger längst från de länders där de flesta asylinvandrare kommer från.
Det behövs ingen djuplodande forskning för att hitta anmärkningsvärda uttalanden från många av SDs förtroendevalda.
"Ulf Kristersson beklagar sig över att han "smutskastas" för att han vill samarbeta med Sverigedemokraterna. Jag tror det är lika bra att han vänjer sig. Kritiken kommer att fortsätta" skriver Ulf. Det är korrekt. Om inte annat är detta uppenbarligen socialdemokraternas huvudstrategi för att behålla makten efter nästa val. Själv ser jag fram emot att se vilken politik socialistiska vänsterpartiet, nyliberala centerpartiet, invandringsextrema miljöpartiet och kameleonten socialdemokraterna ska bedriva om olyckan är framme. För som satirikern Henrik Tikkanen skrev: Mina kollegors uselhet (läs M, KD, SD) är det som håller mig uppe.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Debatten börjar ta fart på en hög nivå. Är det inte sminkade grisar så är det kulturell belastningar. Jag vill enkelt uttryckt ha politiker med betydligt högre utbildning och kompetens.

I 30 min med Anders Holmberg ( måste erkänna, skicklig journalist) nämnde Anders Ygeman just detta att SD vill lägga ner public service. Då ställde Anders Holmberg en ovanligt klok följdfråga " får man inte tycka det? Det är väl fler än SD som vill lägga ner public service?". Många är ju tex kritiska till att public service betalas över skattsedeln, vänstervridna journalister, alldeles för stor budget, 8 miljarder per år mm.

Ang SIDA. Hur många procent av budgeten går till de som verkligen behöver pengarna? Jag kan inte siffran idag, men för ca 10 år sedan hävdade DN att endast ca 2 % när de mest nödlidande. Resten var korruption. Om dessa siffror står sig än idag, så är det väl inte så underligt om någon kräver att man lägger ner SIDA..?

Kjell Eriksson