2021-02-14

Skärpt konflikt om synen på SD

Synen på Sverigedemokraterna fortsätter att vara en viktig skiljelinje i svensk politik. Moderaterna och Kristdemokraterna blir allt mer oblyga i sin strävan att normalisera Sverigedemokraterna och de båda partierna gör ingen hemlighet alls med att de gärna ser Sverigedemokraterna som en del av ett kommande regeringsunderlag. Även Liberalerna har genom sin partiledare Nyamko Sabuni markerat att man gärna ger sitt stöd åt en moderatledd regering, även om en sådan regering skulle vara beroende av Sverigedemokraternas stöd i varje viktig enskild omröstning.

Samtidigt har framträdande socialdemokratiska företrädare blivit allt mer tydliga i sitt öppna avståndstagande från Sverigedemokraterna, och då inte enbart åberopandes partiets nazistiska rötter och dess impregnering av rasism utan också med argumentet att man i förlängningen uppfattar Sverigedemokraterna och dess politik som ett hot mot det demokratiska systemet. Även Centerpartiet och Annie Lööf har varit utomordentligt tydligt med att ingenting har förändrats i partiets syn på Sverigedemokraterna och att ett samarbete inte på något sätt är tänkbart. 

En skärpt konfliktyta kring synen på Sverigedemokraterna försvårar förstås ett framtida samarbete mellan de fyra borgerliga partierna. Liberalerna är kluvet i frågan och för Centerpartiet höjs tröskeln ytterligare för att stödja en moderatledd regering om valresultatet 2022 skulle bli ungefär detsamma som valresultatet 2018. För Socialdemokraterna är en konflikt kring synen på Sverigedemokraterna dessutom i linje med partiets ideologiska grundvärden och bidrar till att mobilisera de egna medlemmarna och sympatisörerna.

Nu pågår också en strid om normalisering av högerextrema mediekanaler. Så valde till exempel moderaternas förste vice ordförande i Stockholms län (och tillika kommunstyrelsens ordförande i Österåker) Michaela Fletcher nyligen att medverka i Swebbtw, en kanal som nyligen stängdes av från Youtube eftersom den sprider hatretorik och konspirationsteorier

Själv noterar jag att Jamie Raskin - den demokratiske kongressledamoten och processledaren i riksrätten mot Donald Trump i sitt avslutningsanförande citerade Benjamin Franklin och uppmanade kongressen att aldrig underskatta mobben eller högerextremister: Don't make yourself a sheep. The wolves will eat you.

Jag hoppas Ulf Kristersson lyssnade.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ulf B (S)skriver: "Samtidigt har framträdande socialdemokratiska företrädare blivit allt mer tydliga i sitt öppna avståndstagande från Sverigedemokraterna, och då inte enbart åberopandes partiets nazistiska rötter och dess impregnering av rasism utan också med argumentet att man i förlängningen uppfattar Sverigedemokraterna och dess politik som ett hot mot det demokratiska systemet."
Widar A (S) skriver: "Sunda regeringsinstinkter behöver moraliska begränsningar för att inte gå överstyr. Anklagelser om att motståndarens egentliga avsikt är att nedmontera demokratin är långt bortanför den gränsen."
Voffor gör di på detta viset?
AB 14 febr har svaret. "Socialdemokraterna identifierade angreppen på Sverigedemokraterna som en valframgång 2018. Nu försöker partiet göra en repris – vilket märks i retoriken från flera ministrar och även Stefan Löfven själv.
– Efter stormningen av Kapitolium såg vi vår chans att visa svenska folket att SD inte är som alla andra. De här attackerna kommer vi att fortsätta med, säger en S-källa. Inte heller vi är immuna mot polarisering. Ett faktiskt valresultat skulle kunna undergrävas också här i vårt kära land. Det finns krafter som vill söndra den tillit som människor har till varann och till Sverige, sa Löfven i sitt anförande. (Som förstås själv inte polariserar...)
De senaste veckorna har försvarsminister Peter Hultqvist, digitaliseringsminister Anders Ygeman och partisekreterare Lena Rådström Baastad uttryckt liknande tankegångar och markerat mot Sverigedemokraterna. Ygeman och Rådström Baastad har även kopplat frågan till Moderaternas och Kristdemokraternas närmanden till Sverigedemokraterna.
Arne Larsson, GP, en ovanligt sansad politisk kommentator skriver: "Den som håller sig till mer traditionella medier kunde tidigare i veckan bevittna hur försvarsminister Peter Hultqvist i en Aktuelltdebatt gick till en så ursinnig attack mot Jimmie Åkesson att till och med socialdemokratiska partimedlemmar rimligtvis måste önskat att programtiden snart var slut." Nåja, det gäller tydligen inte alla medlemmar...
Själv har jag varit demokrat i hela mitt vuxna liv och har sedan tonåren (efter hätska debatter med vänsterextrema) särskilt intresserat mig för fascistiska och nazistiska diktaturer och har läst dussintals böcker om deras uppgång och fall. Om kommunistiska diktaturer har jag läst ännu fler böcker. Jag tycker det är mycket sorgligt att vuxna människor har varit så enögda att de kunnat varit aktiva inom dessa extrema rörelser.
Vi kommer att få en smutsig valrörelse. Socialdemokraterna kommer naturligtvis att fortsätta sin kampanj att försöka göra SD oberörbara. Det är ju förutsättningen för fortsatt maktinnehav. De tror förstås inte att SD - om de till äventyrs skulle önska det - kommer att kunna införa diktatur i Sverige.
Kristerssons svar bör vara samma som Michelle Obamas: “When they go low, we go high”.
Om S "vinner" valet efter ännu ett dåligt valresultat blir det särskilt intressant att se hur de ska förena centerns nyliberalism med vänsterpartiets socialism...
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Del 2
"För Socialdemokraterna är en konflikt kring synen på Sverigedemokraterna dessutom i linje med partiets ideologiska grundvärden och bidrar till att mobilisera de egna medlemmarna och sympatisörerna." skriver Ulf. Men socialdemokraternas konflikt med SD har ju hittills inneburit att SD blivit Sveriges tredje största parti, inte minst på bekostnad av S som ju gjorde sitt sämsta val i modern tid 2018. Huvudförklaringen är förstås elefanten i Ulfs rum, migrationspolitiken och dess följdverkningar.
Klas Bengtsson

Anders nilsson sa...

Är det samme Raskin som 2017
hävdade att Trump stulit valet
2016? Ja, det är han! I övrigt
kvarstår problemen för vårt poli-
tiska system: det kan inte i de
enskilda sakfrågorna producera
beslut/lösningar som motsvarar
folkmajoritetens krav. Stenevi
var mkt tydlig: folket har inte
med migrationspolitik en att göra.

Anonym sa...

UB: "Synen på Sd fortsätter att vara en viktig skiljelinje i svensk politik."

SW Ack ja, problemet (för de etablerade) är att förhålla sig till fenomenet,
att väljarna röstat fram Sd som tredje största, med 62 mandat, trots all
häckling.

"Risker" 2022
- Sd ökar från 62 till ca 70
- Fp halkar ur
- Mp halkar ur
- både Fp och Mp halkar ur.
- Vp hittar på något väg att inte bli dörrmatta.

Det är ingen lätt ekvation för någon.
Med eller utan uppskruvad retorik, som
nog mest är till för att skapa någon form av
skenbar handling. Trots allt är det en storm
i ett vattenglas, (Liberalerna) medan frågan
om att komma överens brett i parlamentet om
migration inte verkar vara något som någon
har ett intresse av. Dvs det verkar som att
just denna sakfråga, ska vara konfliktlinjen
i Svensk politik, eftersom den är så vansinnigt
normativ, samtidigt som den får långsiktiga
konsekvenser för hela vårt samhälle, som inte
i första hand regeringen tar ansvar för, utan
kommunerna. S.W

Anonym sa...

Fp: Liberalerna är kluvet i frågan och för Centerpartiet höjs tröskeln ytterligare för att stödja en moderatledd regering om valresultatet 2022 skulle bli ungefär detsamma som valresultatet 2018.

SW Varför skulle C stödja en M-regering?
Det går faktsikt inte att bilda en dylik, utan att de ökar i opinionen, dvs tar hem och tillbaka röster från Sd, och det gör man inte ostraffat. M kan inte ens knysta om C, utan stora förluster, så det blir mest ett låtsasspel. Fru Lööf har ju redan lovat bort sig, och migrationen har ju klyvt borgerligheten för överskådlig framtid.

UK: "För Socialdemokraterna är en konflikt kring synen på Sverigedemokraterna dessutom i linje med partiets ideologiska grundvärden och bidrar till att mobilisera de egna medlemmarna och sympatisörerna."

SW Jo, det är en kamp, och nu är skiljelinjen klar för väljarna, eller snarare blir, avs företrädesvis migration och energi, sannolikt även skola och utbildning.

Men som sagt, det är lite synd om de stackars Folkisarna, de har det faktiskt inte så lätt, måste kännas lite lumpet, att väljarna förefaller fortsätta premiera Sd, dvs
att partiet har chans att närma sig 70 mandat. Det handlar inte om att sminka en gris,
(jämför Orwells djurfarmen), det handlar nog mer om att det är en elefant i riksdagsrummet, som är på väg att bli ytterligare lite större, och att det hela är framröstat i val, och därmed ställs fråga om demokratins väsen på spets. Sett med andra ögon än partigängarnas, så är det trots allt väljarna som visar vägen.

Nä, ju mer det bombarderas om rätt och fel värderingar, desto mindre utrymme för konkret politisk utveckling och saklig debatt. Det är på väg att bli rena rama postmoderna och poststrukturalistiska soppan, när nu även C förefaller gå till val på berättelser.
Det är långt kvar till valet, så det är trots allt mest fråga om en jäspning.

Gisses vad många frågor som är kvar att lösa, bara att hålla tummarna för att det bli änu mer verkstad, av samarbetet, så att alternativet till Kristersson blir tydligt, Fp till trots. S.W