2018-01-10

Nej, de misstänkta morden i Bjärred är ingen "familjetragedi"

Igår kväll hittade polisen fyra människor döda i en villa i Bjärred, två vuxna och två barn. Fallet utreds som misstänkt mord. Ändå valde polisen att genom sin kommunikatör i region syd snabbt karaktärisera det inträffade som "en familjetragedi".

Jag trodde vi var förbi den tid då ett misstänkt mord på en make/maka och deras gemensamma barn betraktas som en "familjetragedi", och att välrenommerade svenska medier sprider detta budskap utan att ställa någon kritisk följdfråga.

Synen på ett kvinnomord och mord på barn (om vi hypotetiskt förutsätter att det är mannen som är misstänkt) som en "familjetragedi" förminskar brottet och reducerar våldshandlingen till något som inte berör samhället eller det gemensamma, utan i stället något för det civila, det familjära, det individuella. Kvinnomordet och mord på barn blir en privat uppgörelse, eller till och med en olyckshändelse. Jag har hittills heller aldrig sett en nyhetsartikel som beskriver ett fall där en kvinna mördar sin man som en "familjetragedi". Kön spelar roll. Förr i tiden doldes kvinnomisshandel ofta bakom formuleringen "lägenhetsbråk". Alla mord är naturligtvis "tragiska". Varför använda dessa ord just när en man misstänks ha mördat sin sambo/fru (om nu så är fallet)?Jag är inte ute efter att hänga ut någon enskild polis. Men saken blir extra allvarlig när uttalandet kommer från en officiell kommunikatör, inte från en enskild, chockad polis som talar utan att tänka efter. Nog borde det finnas explicita regler om att i offentliga sammanhang aldrig beskriva fall där män misstänks för mord på kvinnor (eller det omvända) och barn som en "familjetragedi".

Britta Svensson skriver mycket klokt om detta i Expressen i dag. Familjetragedi? Britta Svensson skriver: att mörda andra människor kan aldrig införlivas i den egna tragedin. Den rätten har ingen.

Jag har skrivit om fenomenet tidigare, här och här.

7 kommentarer:

Anonym sa...

OM det nu visar sig att de två vuxna är föräldrarna till barnen, alltså en hel familj utraderad, är det väl en familjetragedi vad än resultatet blir efter polisutredningen.

Anonym sa...

Jag tycker du tillåter dig själv gå för långt i dina hypoteser att i detta enskilda fall göra pappan ansvarig när ingen ,inte ens polisen, ännu vet säkert vad som har hänt.

Anonym sa...

Tycker att du gör ett grundläggande, felaktigt antagande i att användandet av ordet familjetragedi skulle ha till syfte till att förminska den brottsliga handlingen. När någon dör är det oftast en familjetragedi oavsett hur det skett. När någon dör pga mord är det väl i högsta grad en familjetragedi. Låt de anhöriga sörja och låt polisens arbete besvara ev skuldfrågor.

Anonym sa...

Om det inte är en familjetragedi när en hel familj dör, vad är det då?

Anonym sa...

FamiljeMORD?

gmo sa...

Och nu visar det sig att det verkligen var en familjetragedi:
https://www.svd.se/bjarredsforaldrarna-lamnade-avskedsbrev

Ulf Bjereld sa...

gmo: Nej. Förälder/föräldrar som mördar sina barn är ingen "familjetragedi". Det är mord.