2016-03-13

Krösa-Maja i den svenska politiska debatten

Dagens mätning från Sifo befäster intrycket av stabilitet i den svenska väljaropinionen. Stabiliteten kan förefalla överraskande för alla dessa debattens Krösa-Major, som armviftande och alarmistiskt försöker sprida bilden av ett land i kaos. Astrid Lindgrens Krösa-Maja oroade sig för kometnedslag, tyfusepidemier och varulvar. Vår tids Krösa-Major sprider oro för skenande brottslighet, flyktingströmmar som avvecklar välfärden och att i varje buske lurar en islamistisk terrorist.

 
Socialdemokraterna får i månadens Sifo 26.2 procent, vilket är tre procentenheter högre än partiets bottennotering från januarimätningen. Resultatet ger Stefan Löfven viss arbetsro. Ekonomin går just nu väldigt bra, de borgerliga partierna tycks ha bestämt sig för att inte försöka avsätta regeringen genom att lägga någon mer gemensam budget under mandatperioden och antalet flyktingar som söker sig till Sverige har åtminstone tillfälligt minskat kraftigt. Det är också relativt jämnt mellan blocken - allianspartiernas försprång är inte mer än 1.9 procentenheter. Givet den rödgröna regeringens svaga parlamentariska ställning och de ansträngningar som flyktingmottagningen 2015 innebär är det ett helt OK opinionsläge för en sittande regering mitt under en mandatperiod.

Stefan Löfven kan också glädjas åt att Socialdemokraternas strategi att få upp "den svenska modellen" på dagordningen hittills har varit framgångsrik. I sitt tal i Örebro i lördags använde Stefan Löfven uttrycket mer än 20 gånger, och Jan Björklund har redan förklarat sig villig att möta Stefan Löfven i en debatt om just "den svenska modellen".

Kanske ser vi också en tendens till att de båda stora partierna - Socialdemokraterna och Moderaterna - drar ifrån sina respektive samarbetspartners. I den senaste Sifo-mätningen får Vänsterpartiet, Miljöpartiet, Kristdemokraterna, Liberalerna och Centerpartiet 28.5 procent tillsammans, vilket bara är drygt hälften av vad Moderaterna och Socialdemokraterna tillsammans får ihop.

Det kommer svårare dagar. Just nu minskar arbetslösheten, men det finns orostecken på att den kommer att öka igen under 2017. Vi vet ingenting om hur många flyktingar som kommer att behöva söka skydd i Sverige under 2016. Men just nu passar jag på att glädjas över ett något mer sansat debattläge och att Krösa-Maja - åtminstone tillfälligt - gått hem till sig.

P.S. Jag tror det var professor Agnes Wold som i sitt Sommar-program 2014 myntade uttrycket "Krösa-Maja-syndromet" om när människor, eller medier, skrämmer upp en folkopinion till urartade proportioner.

6 kommentarer:

Johan Lundgren sa...

Jag såg nåt stycke statistik för nåt tag sedan som jag inte hittar nu, iaf så framgick det att tidigare regeringar alltid har fallit om de ligger under valresultatet i halvtid och alltid suttit kvar om de legat över. Så kan rödgröna partier över 4% inte skramla fram 43% i höst, så ser det inte särskilt ljust ut.

Anonym sa...

Menar du Ulf, att islamistisk terror inte utgör ett hot mot Sverige? Eller att kostnaden för flyktingmottagandet inte begränsar resurserna för andra välfärdsändamål?

Jan Holm sa...

Att det just nu råder stabilitet i väljaropinionen och att sossarna även ökar igen , beror naturligtvis på den omsvängning i flyktingpolitiken som har blivit en nödvändighet.
Bara genom att fortsätta driva en mer restriktiv och sund politik på området , så kan Löfven räkna med en fortsatt uppgång.
Fast då blir det väl PK-folket som kommer att agera Krösa-Maja istället och påtala hur rasistiska och intoleranta sossarna har blivit.

Anonym sa...

Såvitt jag förstått är ligger alla förändringar i opinionsundersökningen inom felmarginalen. Men det är naturligtvis ok att glädjas över att nedgången för s åtminstone inte fortsatt. Jag tror att den viktigaste orsaken är omläggningen av migrationspolitiken, en omläggning som Ulf ogillar. Och i ett framträdande i gårdagens Arena - blekt även med Löfvenska mått mätt - framhöll han vid flera tillfällen att välfärden måste värnas. "Vi ska ha ett mottagande som klara välfärden." Underförstått det gjorde den inte i höstas, därför 180-graderssvängen. Så nu väntar jag mig ett nytt debattinlägg från Ulf, som väl närmast representerar Krösa-Majas motsats i migrationspolitiken, där han kritiserar sin regerings inhumana politik, som enligt Fridolin kan få fruktansvärda konsekvenser.
Klas Bengtsson

Ulf Bjereld sa...

Johan: Nej, så tror jag inte det är. Alliansregeringen låg ju till exempel 2008 väldigt illa till i opinionen mitt i mandat, men vände underläget till valseger 2010. Däremot är det vanligt att sittande regering går dåligt mellan valen. Det är också vanligt i Europa i dag att sittande regering tappar röster i valen överhuvudtaget.

Anonym sa...

Är det inte fattiga människor som krösamaja som får ta smällen?