2016-03-17

Dödsstraff som kvalificerad tortyr. Ohio vill göra om misslyckad avrättning

Efter två och en halv timmas fåfängt karvande i den dödsdömde Romell Brooms arm tvingades bödeln i Ohio ge upp. Romell Broom uppges ha gråtit av smärta och ångest, för att till sist själv i ett utslag av desperation försökt hjälpa bödeln att få in nålen i en blodåder. Efter att avrättningen avbrutits kunde man konstatera 18 nålstick på olika delar av Romell Brooms armar, händer och fötter efter de misslyckade försöken att injicera gift i hans kropp.


Romell Broom dömdes till döden 1984 och har således suttit i dödscell och väntat på sin avrättning i över 30 år. Nu har Ohios Högsta domstol beslutat att myndigheterna får göra ett nytt försök att avrätta Romell Broom, efter det misslyckade försöket i september 2009. Det formella argumentet tycks vara att eftersom giftet aldrig nådde Romell Brooms kropp så rör det sig inte om en dubbel bestraffning.

Domstolens beslut kommer att överklagas. Om överklagan avslås får Romell Broom ändå vänta väldigt länge på att avrättas. Ohio har en kö på 24 dödsdömda personer där avrättningsdatum egentligen är bestämt - men Ohio har inte tillgång till de kemikalier som behövs för att genomföra en avrättning.

Romell Broom är dömd för ett fruktansvärt brott, för att ha kidnappat, våldtagit och mördat en 14-årig flicka. Men dödsstraff är barbari och ovärdigt varje samhälle som gör anspråk på att helga livet och att vara civiliserat. De långa väntetiderna i dödscellerna och osäkerheten om man skall få leva eller inte är en form av kvalificerad tortyr.

Redan 1947 formulerade Stig Dagerman en isande kritik av USA:s sätt att göra om avrättningar som misslyckats:

"Den till döden dömde negern Francis som nyligen undkom med livet från elektriska stolen, därför att bödlarna var berusade, skall nu åter sättas i stolen."

Två gånger död

Snälla vita herrar lynchar negrer.
Det rår inte fulla vita bödlar för.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Det är inte så noga hur en neger dör.

Det är rätt skönt att höra negrer skrika.
Låt stolen krångla om nu stolen vill.
Sam och Joe och Paul kan kvitta lika.
Det är bara att försöka en gång till.

Alla är vi ju på sätt och vis elever,
och mycken övning nog till bödelsyrket hör.
Det är inte så noga hur en neger lever.
Huvudsaken är ju att en neger dör.

"Två gånger död" har sjungits in av Fred Åkerström, och återfinns på LP:n Dagsedlar åt kapitalismen (Metronome, 1967 ). Ni kan lyssna på den här.

3 kommentarer:

Karl Persson sa...

USA och Japan är de enda liberala demokratier som tillämpar dödsstraff. I Europa är det endast Vitryssland, i Syd- och Nordamerika är det bara USA. USA sticker ut väldigt negativt i detta avseende. Jag hoppas att om Demokraterna vinner nästa val så kanske de kan få stop på barbariet, vilket förhoppningsvis också kan få några andra länder att följa efter, Japan och Kina kanske? Ett litet hopp kanske man kan finna i att utvecklingen i alla fall går i rätt riktning globalt sett.

Anonym sa...

Karl - en demokratisk president kan möjligtvis avskaffa det federala civila dödsstraffet, om han har en demokratisk majoritet i Kongressens båda kamrar. Det militära dödsstraffet skulle förmodligen kvarstå, då jag tvivlar på att Pentagon skulle ha något intresse av att avskaffa dödsstraffet. Detta trots att presidenten som överbefälhavare har en statutorisk gräddfil för att genomdriva ett sådant beslut.

Nu är det så att så gott som alla dömda och verkställda dödsstraff i USA är delstatliga straff. Landets president har noll makt över delstaternas straffkod, annat än om han försöker genomdriva ett tillägg till konstitutionen. Det är ytterst osannolikt att en president skulle förbruka sitt politiska kapital på en sådan fråga. Det är också osannolikt att det skulle gå att uppbringa den nödvändiga majoriteten för ett konstitutionstillägg.

Anonym sa...

Delstaten Wisconsin har aldrig haft dödsstraff. Idag är det flera delstater som inte verkställer dödsstraff. Jack London