2015-11-12

Bedrövligt att IFK Göteborg förlägger träningsläger till Dubai

Många hängivna supportrar till IFK Göteborg har i dag reagerat med besvikelse och bestörtning på att klubben förlägger ett träningsläger till Dubai i Förenade Arabemiraten. Jag delar den reaktionen.

Förenade Arabemiraten är ett land som grovt och regelbundet bryter mot de mänskliga rättigheterna. Många fängslade oppositionella vittnar om tortyr i fängelserna. Så sent som förra året dömdes en kvinna till döden genom stening, enligt Amnesty, för äktenskapsbrott.

Av svenska klubbar åker även Malmö FF till Dubai nästa år. Supporterföreningen MFF support protesterar och menar att beslutet är "opassande och ej förenligt med Malmö FF:s värdegrund".  Föreningen har startat en namninsamling under rubriken ”MFF mot slaveri”.

Jag tror sällan på isolering som politiskt medel. Jag har respekt för att svenska idrottpersoner valde att delta vid till exempel OS i Peking 2008 eller VM i ishockey i Vitryssland 2014. Men det är en sak att delta i internationella mästerskap där man själv inte valt spelorten. Det är en annan sak att själv välja att förlägga ett träningsläger till en diktatur som flagrant bryter mot de mänskliga rättigheterna.

Om man ändå väljer att förlägga ett träningsläger i ett sådant land, då måste man faktiskt visa insikt och medvetenhet om vad det är man gör. Då duger det inte att som på IFK Göteborgs hemsida endast kommentera valet av land med att "det är en spännande och prisvärd destination" och att "en flygstol till Dubai idag inte är dyrare än en till Portugal". 

Jag kunde lika gärna ha skrivit denna text på IFK Göteborgs supporterblogg Bara Ben. Men där har redan signaturen MrG redan på ett förtjänstfullt sätt gett ord åt mina tankar. Han påminner bl a om IFK Göteborgs grundvärderingar: Föreningens kamratskap bygger på omtanke, ärlighet och respekt – för alla. Vi är folkets lag och omfamnar de som delar våra värderingar, oavsett social bakgrund, etnicitet, religiös åskådning eller sexuell läggning.

Vore ju väldigt bra om dessa grundprinciper också tilläts vägleda valet av land dit klubben förlägger sina träningsläger.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Det är väl sällan eller nästan aldrig som jag håller med dig i dina inlägg men den här gången har du 100% rätt.....
Rent utav förj***igt att IFK gör på detta sättet.....

Karl Persson sa...

Alla politiskt medvetna håller nog med, men de inom fotbollsförbunden har nog inte tänkt så långt mer än att det vore roligt att se Dubai.

Anonym sa...

För oss som gillar fotboll i kombination med socialt ansvar är det självklara valet i Göteborg BK Häcken.

Anonym sa...

Varför blanda sport o politik? Isf borde man vägra europa spel me ryssland, polen o ungern då dom kränker kvinnor o svarta, ska man då vägra spela oxå! Är ju dumt bojkotta nått för de finns rötägg som förstört ett land, de ska ju inte drabba de normala som lever i dubai...
Ska man be t ex om vi får liverpool i europa league komma hit för här bränner folk flyktingläger med sovande barn i??? Skärp er o sluta klaga, låt Blåvitt lira boll inte vara forum för politik!

Anonym sa...

Till senaste anonym: Alla har rätt till en åsikt, men Förenade Arabemiraten går inte direkt att likställa med varken Polen, Ungern eller Ryssland. Det här är ett land som har lagstiftat emot många mänskliga rättigheter. Det blir ihåligt att IFK Göteborg ska gå ut och stå upp för Reine Feldts minne och sedan åka och sponsra ett land där han idag hade blivit avrättad bara för sin sexuella läggning. Klart att folk som identifierar IFK Göteborg som en klubb med starka grundvärden blir rasande. Eller så ser man det bara som du, att IFK Göteborg är en fotbollsklubb och inget mer. Det sammanfattas ganska bra här: http://spindeln.nu/2015/11/identitetskris/

Anonym sa...

Du har nog blandat ihop ta socialt ansvar med "komma 11:a och ha en tränare som lyssnar på lagom svår rockmusik". Men visst, IFK har tappat sin själ, det har de.