2015-03-17

Valet i Israel - blir det regeringsskifte?

Uppdatering efter exit polls återfinns längst ned i texten. Om drygt två timmar stänger vallokalerna i Israel och vi får genom vallokalundersökningar en första indikation på om det blir regeringsskifte eller ej. När premiärminister Benjamin Netanyahu tidigare i år utlyste "early elections" trodde de flesta att han utan större problem skulle få regera vidare och kanske också med ett stärkt politiskt mandat.

Men valrörelsen har blivit betydligt mer dramatisk än vad de flesta bedömare då antog. I de senaste opinionsmätningarna får Benjamin Netanyahus Likud-parti bara 21 mandat av det israeliska parlamentet Knessets 120, medan utmanaren Zionist Union får 26 mandat. Zionist Union är en allians mellan Socialdemokraterna under ledning av Isaac Herzog och det liberala partiet Hatnua under ledning av Tzipi Livni.

Nu är det inte säkert att det räcker att Zionist Union blir större än Likud för att åstadkomma ett regeringsskifte. Likud och Benjamin Netanyahu har några högerorienterade partier att välja mellan för att åstadkomma en någorlunda regeringsduglig koalition. Det går inte heller att utesluta en bred regering där både Likud och Zionist Union ingår, kanske med ett roterande innehav av premiärministerposten. En utbrytning ur Likud, det nya partiet Kulanu under ledning av Moshe Kahlon, kan bli tungan på vågen och det är inte självklart vilken regeringskoalition det partiet i så fall kommer att stödja.

I vilket fall uppfattar många redan nu Benjamin Netanyahu som valets stora förlorare, oavsett om han lyckas hålla sig kvar vid makten. De senaste dagarna har hans valkampanj visat tecken på desperation. Benjamin Netanyahu har plötsligt bytt position i frågan om upprättandet av en palestinsk stat och säger nu att han inte tänker acceptera en sådan under sin tid som premiärminister. Netanyahu har också framfört antydningar om en internationell konspiration mot honom och hans Likud-parti och att USA finansierar hans konkurrenters valkampanjer.

Skulle ett regeringsskifte i Israel påverka förutsättningarna för fredsprocessen mellan israeler och palestinier? Fredsprocessen har varit obefintlig sedan Israel vägrat avbryta utbyggnaden av sina illegala bosättningar. Förväntningarna bör nog inte heller vara särskilt höga. Valrörelsen i Israel har i huvudsak kretsat kring inrikespolitiska frågor, främst den allt mer bekymmersamma bostadsfrågan. United Zionism har visserligen sagt att man vill försöka få igång fredssamtalen med palestinierna igen, men det är osäkert vilket mandat en ny israelisk center-vänsterregering skulle få för att på allvar kunna driva frågan framåt. Ibland kan det också vara så att det är hökar som Benjamin Netanyahu som lättare kan göra eftergifter, då de uppfattas ha större trovärdighet i att de inte säljer ut staten Israels säkerhetsintressen.

I vilket fall tror jag ändå att ett nytt politiskt ledarskap i Israel är nödvändigt för att få fart på fredsprocessen igen. Jag hoppas därför på ett regeringsskifte och att de vallokalundersökningar som publiceras strax efter kl 21.00 i kväll pekar i sådan riktning.

Jag återkommer med en kort uppdatering senare i kväll, när vallokalundersökningarna är publicerade. Valrörelsens sista timmar och efterhandskommentarerna följer jag främst på vänsterliberala och alltid läsvärda Haaretz.

Uppdatering tisdag kl 21.30: De första exit polls tyder på en framgång för Likud och Benjamin Netanyahu. Likud och Zionist Union får ungefär lika många mandat, vilket avsevärt försvårar för Zionist Union att bilda regering. Det blir inte helt enkelt för Netanyahu heller, som fortfarande kan komma att behöva stöd från Kulanu (se ovan). Mycket talar för att presidenten kommer att sondera förutsättningarna för en bred koalitionsregering, där både Likud och Zionist Union ingår. En sådan koalition kommer sannolikt också att åtminstone på kort sikt innebära ett fortsatt dödläge i fredsprocessen.

Uppdatering onsdag kl 08.10: När det slutgiltiga valresultatet nu börjar växa fram visar det sig att Likuds valresultat t o m tycks överträffa resultatet i vallokalundersökningarna. "Bibi är en trollkarl" skanderar Benjamin Netnyahus anhängare, meddelar Cecilia Uddén från Tel Aviv. Från att ha betraktats som valets förlorare redan före valet framstår han nu som en vinnare. Det är svårt att identifiera ljuspunkter i israelisk politik just nu.

17 kommentarer:

Anonym sa...

"Fredsprocessen har varit obefintlig sedan Israel vägrat avbryta utbyggnaden av sina illegala bosättningar" Otroligt att folk fortfarande inbillar sig att bosättningarna är ett hinder för fred. Fredsprocessen är obefintlig för att palestinierna VÄGRAR att förhandla. De vill inte ha en fred där Israel existerar och om bosättningar skulle försvinna så skulle de se det som en svaghet och attackera Israel ännu mer precis som i Gaza.

Anonym sa...

Talmannen sonderar ingenting, inte minst därför att talmannen upphörde att vara talman i går natt. Enligt Israels regeringsform är det statschefen (presidenten) som delar ut uppdraget att bilda regering.

G. Tikotzinsky
Tel Aviv

Anonym sa...

Bosättningarna är bara en pretext som uppfanns av väst och sen togs upp av araberna. De har aldrig erkänt Israels rätt att existera trots fantasier från naiva i väst. Hamas håller redan på att ladda om för nästa attack och tränar minderåriga soldater. Någon som protesterar? Tänkte väl det!
Ulrika

Ulf Bjereld sa...

Tikotzinsky: Helt rätt, skall naturligtvis vara presidenten. Nu korrigerat i texten.

Anonym sa...

Det finns all anledning att vara optimistisk. Här är några ljuspunkter:

1. Av allt att döma får vi en stabil majoritetsregering som kan sitta hela mandatperioden ut. Stabilitet är ett avsevärt politiskt kapital som kan omvandlas i nya och vågade initiativ, både i inrikespolitiken och utrikespolitiken.

2. Vi får en marknadsliberal ekonomisk politik i stället för socialism och vänsterpopulism.

3. Vi får en regering som förstår och accepterar Mellanösterns realpolitiska maktförhållanden. Sådan insikt är en grundförutsättning för att uppnå en hållbar fred i framtiden.

På alla tre punkterna är läget betydligt ljusare i Israel än i Sverige!!

G. Tikotzinsky
Tel Aviv

Guardian sa...

Att väljarna i Israel anser att det är Likud och Benjamin Netanyahu som är framtiden säger åtskilligt om tillståndet i staten.

Ett förkastande av tvåstatslösningen, samt öppen rasism mot palestinier är ständigt ett vinnande koncept i Israel.

Israelerna kan nu utöver alla inhemska problem dessutom se fram emot ytterligare internationell isolering och bojkott.

Sjukdomsinsikten är uppenbarligen obefintlig.

Anonym sa...

Initierad analys av valet i Israel. Ulf, du är även mycket insatt i den palestinska politiken. När tror du att det blir val i Palestina? och vilket parti tror du kommer att vinna flest röster?
Jack London

Anonym sa...

Guardian,

Var det inte så att palestinierna förkastade tvåstatslösningen redan 2006 när de valde Hamas?

G. Tikotzinsky
Tel Aviv

A-K Roth sa...

Verkar som om de som i sista stund gick till Netanjahus sida var våljare som annars hade röstat ultrakonservativt? Om det blev c:a 25%, gissar, säger det ingenting om majoriteten israelers syn. Israel har i varje fall inte som i Gaza röstat fram en terrorgrupp som driver tyranni. Likud kommer inte att regera ensamt. Mittenpartierna kommer nog ha en del att säga till om, så det finns hopp. Finns det däremot hopp att svenska regeringen st¨åller verkliga krav på palestinska styret? Knappast.

Karin K sa...

Var det inte bara under en kort period som Isaac Herzog och Tzipi Livni ansåg som starka kandidater till vinst eller var det inte så mycket omskrivet tidigare?

Eftersom tydligen en majoritet inte vill ha en tvåstatslösning så måste alternativet en stat anses bättre. En sådan stat kan naturligtvis inte tillåtas bygga på apartheid och ockupation längre.

Finns det något tryck på att komma till en demokratisk stat där alla medborgare har samma rättigheter?

Ulf Bjereld sa...

Jack London: Tack för uppskattning! De senaste valen som genmfördes i Palestina uppfattades ju allmänt som de mest demokratiska val som någonsin genomförts i arabvärlden. Så vi får hoppas det snart blir möjligt att genomföra val igen. Men så länge splittringen mellan Hamas och Fatah kvarstår, så blir det svårt att genomföra dem. Både Hamas och Fatah är just nu ganska impopulära bland palestinierna, och det är därför väldigt svårt att sia om utgången.

Anonym sa...

Karin K

Vilket "tryck" hade du i tankarna?
Det finns 22 arabstater utan demokrati. Två har försökt med ett demokratiskt val. Algeriets slutade med ett stort blodbad och de palestinska araberna valde Hamas.
Ulrika

Guardian sa...

G. Tikotzinsky
Du får nog utveckla ditt påstående. Varför tror du det?

Anonym sa...

Ulf, du skriver att det är svårt att genomföra val i Palestina så länge det är splittring mellan Fatah och Hamas.
Förstår inte. Det är väl inte konstigt att olika partier har skilda uppfattningar. Valet får då avgöra vilket parti som är populäras. Finns det inte fastställt i Palestina när val ska äga rum, hur lång mandattiden är, etc?
Jack London

Ulf Bjereld sa...

Jack London: Jodå. Man Västbanken är ju ockuperad av Israel och Gaza är under blockad. Det betyder att den palestinska myndigheten (PM) inte kontrollerar territoriet, det gör i stället den israeliska ockupationsmakten. Det försvårar för PM att genomföra valet, PM blir i stället beroende av att de enskilda parterna blir överens. Hade Palestina inte varit ockuperat av Israel hade saken varit i ett helt annat läge.

Anonym sa...

Det är klart att det går att genomföra ett val i Gaza och på Västbabken- om bara viljan finns. Men det gör den inte hos främst PA eftersom den inser att det finns en stor risk att Hamas skulle vinna ett sådant val vilket förmodligen skulle leda till en regim av samma typ som i Gaza och inställt bistånd från Västvärlden.

Orion77 sa...

Jag rekommenderar en artikel av Gideon Levy i Haaretz idag: "Netanyahu will be remembered for speaking Israel's truth", http://www.haaretz.com/opinion/.premium-1.648122