2013-11-25

Sverigedemokraterna efter partiets landsdagar i Västerås

Sverigedemokraternas landsdagar i Västerås gav sammantaget bilden av ett väl samlat parti inför supervalåret 2014. Partiledningen håller medlemskadern i Herrans tukt och förmaning, vilket bland annat tog sig uttryck i att partistyrelsen under landsdagarna inte förlorade en enda enskild viktig omröstning. Av och till var debatten så avslagen att det var svårt att fylla talarlistan. Till och med Sverigedemokratisk ungdoms ordförande Gustav Kasselstrand såg ut som en väluppfostrad skolpojke i talarstolen och av den pågående schismen mellan ungdomsförbund och moderparti syntes inte mycket. Jimmie Åkesson kunde med gott samvete klappa om Gustav Kasselstrand efter dennes anförande.

Landsdagarna beslöt enhälligt om fortsatt nolltolerans mot "extremister, rättshaverister och rasister". I debatten märktes nästan inget av den interna kritik som riktats mot dubbelmoral i frågan om nolltolerans, där tveksamt agerande från personer tillhörande partieliten skulle ha fått en mer generös behandling än fotfolket.

I söndagskvällens Agenda i Sveriges Television visade emellertid Jimmie Åkesson upp en glipa i fasaden. Jimmie Åkesson var uppenbart störd av Mats Knutsons frågor om Sverigedemokraternas eventuella samarbete franska Nationella Fronten (Front National), om Sverigedemokraterna får mandat i Europaparlamentet. I ena stunden visste Jimmie Åkesson i princip ingenting alls om Nationella Fronten och dess politik. I andra stunden var Jimmie Åkesson oerhört påläst om Nationella Fronten och ville korrigera Mats Knutsons bild av partiet. Den skakigheten från Jimmie Åkessons sida var inte förtroendeingivande. Tanken "Vad är det han vill dölja" infann sig omgående.

Under landsdagarna tonade Sverigedemokraternas ledarskap ned nationalismen och invandringspolitiken dominerade på intet sätt arrangemanget. Orden "Islam" eller "muslimer" förekom överhuvudtaget inte vad jag kunde uppfatta i Jimmie Åkessons partiledartal.

Sverigedemokraternas största bekymmer inför supervalåret 2014 är fortfarande att försöka bredda partiet i syfte att vinna nya väljargrupper och samtidigt mobilisera de kärnväljare som egentligen bara bryr sig om invandringsfrågan. Kommer de att lyckas. Vi får väl se. Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket.

10 kommentarer:

Anonym sa...

ser inget fel maf front nationale , liksom miljontals fransmän , Vad är vi för ett ena lilleputtar att sitta på höga hästar ?

Anonym sa...

Exakt anonym. Vad är vi för lilleputtar att tycka illa om Hitler? Jättemånga tyckte ju om han på trettitalet!

Anonym sa...

Som vanligt så försöker motståndare som märker att SD går framåt, försöka smutskasta och nedvärdera detta folkvalda parti som har så många invandrare som stödjer dem och även andra som lämnar S för SD och samtliga partier tappar röster till SD.

Lyssna på en invandrare i nedanstående inlägg som ringer till Ring P1 och säger vad han tycker om SD, lyssna även på andra videos i inlägget.

http://ladycobra.wordpress.com/2013/01/11/invandrare-for-sverigedemokraterna/

Har det blivit fult i Sverige att älska sitt fosterland? Allt har tydligen blivit kopplat till rasism.

Man får inte ha synpunkter på Sveriges ekonomi som berörs av denna massinvandring, inte heller får man ha synpunkter på en annan religion utan att bli stämplad för rasism, men undrar vad religion eller ekonomi tillhör för ras?

Övriga Europa värnar om sina länder men inte Sverige. Kanske beror detta på att vi inte haft krig på mycket länge, medan Norge, Finland, Danmark har erfarenhet av krig och är kanske mer rädd om sina länder.

Vi kan rimligtvis inte ta hit alla människor som det är synd om,det förstår ju varje sunt tänkande person.

Läs fakta på skattefria bidrag samt andra förmåner som invandrare får skattefritt.

http://ladycobra.wordpress.com/2012/12/18/sveriges-ekonomi-och-okade-kostnader-for-invandringen/

Anonym sa...

Tror vi måste slå fast följande, vilket ju i princip anonym 3:29 gör. SD är valda av svenska folket i ett öppet, fritt demokratiskt val. Detta är basic.

Sedan är det också en demokratisk rättighet att inte behöva gilla dem(SD). Det jag uppfattar är att det är invandringspolitiken som SD vill diskutera, inte integrationspolitiken.

Om vi nu inte bryr oss om etnicitet utan bara invandringsfrågan som sådan, så vore det konstigt om den frågan inte skulle uppfattas som ett problem. Det borde vara en av de största utmaningarna Europa (inte bara Sverige ) står inför. Vi borde inte göra detta till en fråga som har med rasislm eller inte, att göra. Det borde handla om att arbeta för lösningar, och dessa måste ske i ett internationellt samarbete. I slutänden talar vi om människor, inte om etnicitet, trosuppfattningar mm.

Om jag skall se någon fördel med SDs framträdande på den politiska scenen så är det att dessa frågor nu måste diskuteras. Jag hade, ännu starkare, önskat att frågorna kommit upp på agendan på ett helt annat sätt. Tyvärr är SDs framgångar till mer än 50% att skylla på stora brister hos de andra partierna.
Kjell Eriksson

Orion77 sa...

SD:s valstrategi är vid det här laget tydlig: Man vill intressera missnöjda väljare inom både S och M att i stället gå till SD. Samtidigt vill S ta tillbaka tidigare S-väljare från M, sådana som Reinfeldt i valet 2010 lyckades förföra med etiketten "arbetarpartiet".

Konkurrensen om väljarna i det politiska mittfältet blir hård. Det är mot denna bakgrund som SD:s trixande med att både framstå som det effektiva värnet mot oönskad invandring (för dom som har den synen på flyktingar), och samtidigt som ett normalt, "rumsrent" parti -- trots en hel del betänkligt bagage i sin historia. Och en färsk järnrörsskandal.

Kommentaren 4.54 har en klar poäng i att SD:s framgångar till stor del beror på att de övriga partierna är för passiva i vissa frågor.

Anonym sa...

Som ett tillägg kan jag säga att jag är ganska trött på den svenska "myndighetsmentaliteten", som innebär att vara tyst och tiga. Saker och ting skall på något sätt tystas ner, och säger man fel saker inom myndighetssverige så vill man göra sig av med vederbörande.

Igår hörde jag en kvinna i programmet med Jenny Strömstedt att hon skämdes att vara svensk pga SD. Det är ju hennes problem. Hon får väl skämmas hur mycket hon vill,
men har ju rätt att säga det. Inget snack om den saken.

Låt helt enkelt SD bli den varningsklocka vi alla borde ha hört för länge sen. Låt oss nu diskutera invandringsfrågan, låt oss nu diskutera om islam är en farlig religion/ideoligi eller inte. Låt oss också göra detta utan att uppfatta oss själva som rasister. Tror inte det är för sent att stoppa SD, även om jag inte är till 100% säker....
Kjell Eriksson

Lars sa...

"Sverigedemokraternas största bekymmer inför supervalåret 2014 är fortfarande att försöka bredda partiet i syfte att vinna nya väljargrupper och samtidigt mobilisera de kärnväljare som egentligen bara bryr sig om invandringsfrågan. Kommer de att lyckas. Vi får väl se. Den som gapar över mycket mister ofta hela stycket."

Nja. SD:s största bekymmer är fortsatt att få tag på dugligt folk, framför allt på lokal nivå. Något som visar sig i de många uteslutningarna och tomma stolarna. De har helt enkelt svårt att matcha den efterfrågan som finns ute i landet. Så har det sett ut åtminstone sedan 2002. Allt tyder ännu så länge på att partiet går mot ännu en fördubbling i nästa års riksdagsval, kanske bättre. Och nu är det dags att SD visar sig förmöget att ta till vara på framgångarna på ett bättre sätt.

Anonym sa...

Anonym 2:15 em

Inget fel med Front National?
Det Danska Folkpartiet vill inte ha med det att göra. Anser att det är alldeles för antisemitiskt. Men det kanske inte stör dig eller är du bara illa påläst?

Orion77 sa...

Nu har det inträffat i Tyskland, dvs en "stor koalition" mellan CDU/CSU och Socialdemokraterna, det som jag tror ligger i korten för Sverige efter valet 2014.

Kommer någon ihåg skylten i kemtvätten: "Det omöjliga tar nån vecka, mirakel tar något längre tid." (citat ur minnet)

Anonym sa...

Är den tilltänkte ordföranden för kommissionen rätt man?