2013-01-16

Tre intryck från dagens partiledardebatt

Dagens partiledardebatt i riksdagen bjöd inte på några större överraskningar. Statsminister Fredrik Reinfeldt gjorde en bra debatt och gav ett piggare intryck än på länge. Inget ont om skicklige Mikael Damberg, men visst är det synd att Stefan Löfven inte har en riksdagsplats och därför heller inte kan ta debatten med Reinfeldt i kammaren.

Här följer tre intryck från dagens partiledardebatt.

1.) Annie Lööf lutade sig tungt mot traditionella centervärden och lät ungefär som Lennart Daléus brukade göra (om nu någon minns honom). Ingen kunde tro att Centerpartiet just nu bedriver en intensiv och nydanande idédebatt. Här var det landsbygdsengagemang, decentralisering och miljöpolitik för nästan hela slanten. Fredrick Federleys tandagnisslan hördes ända ut på gatan. (När det gäller Centerns idédebatt i övrigt rekommenderar jag varmt denna text av Marika Lindgren Åsbrink på hennes blogg Storstad.)

2.) Mikael Damberg är en god debattör och bjuder alltid Fredrik Reinfeldt motstånd, Men socialdemokratins grundläggande problem kvarstår. Partiet har svårt att utmejsla en bärande idé för framtiden. Det räcker inte att säga att man är ett framtidsparti, benämningen måste få ta kropp i konkreta reformförslag som visar att partiet förstått samhällsförändringarna och har förmåga att svara upp mot dem. Det finns en risk att partiet inför valet 2014 ängsligt faller tillbaka till en slags "vi som är rädda att förlora mittenväljare-position". Det kan räcka till valseger 2014. Men det räcker inte till att återta positionen som statsbärande parti.

3.) Det är uppenbart att Moderaterna tänker göra brott & straff till en valfråga. Fredrik Reinfeldt var föredömligt tydlig i sitt påpekande att brottsligheten i Sverige faktiskt har minskat. Men han gav i sitt anförande stort utrymme åt hur han vill gå vidare i dessa frågor. Här var det inga Nya Moderater, utan snarare samma gamla Moderater som vi minns dem från Batong-mormors tid. Genom Moderaternas profilering i denna fråga undviker man att ge Sverigedemokraterna gratisröster inom området. Å andra sidan bidrar man till att de kriminalpolitiska frågorna kommer högre upp på dagordningen, vilket i sin tur gynnar Sverigedemokraterna som vid sidan av intgegrationspolitiken mobiliserar i just dessa frågor.

Sammantaget tror jag fortfarande på en lugn politisk vår. Alliansregeringen är defensiv och undviker att lägga kontroversiella förslag där man riskerar att lida nederlag i utskott och kammare. Socialdemokraterna har fullt upp med att förbereda den partikongress som äger rum i början av april i år.   

5 kommentarer:

Anonym sa...

Våren kommer väl vara ganska lugn men Sd lär fortsätta uppåt i opinionen... Dom är på väg att etablera sig som 3:e största parti nu...

http://www.dagenssamhalle.se/debatt/verklighetsfoerfalskning-foerklarar-sds-framgang-4391

En mycket bra analys... Verkligheten är en omöjlig motståndare...

Visst kan man raljera om järnrörsdemokrater men röstar man på S så kan raljerandet slå tillbaka:

Vad sägs om:

Pol Pot demokrater...

Steriliseringsdemokrater...

Stalins rättsstat demokrater... Unden på 40 talet...

Hyllningar till Stalin, Lenin och Mao på 70 och 80-talet...

Det finns mycket mera...

Hedersmord finns inte.... Den som påstår det är rasist... Mona Sahlin sent 90-tal...

sven sa...

Samma gamla snack om batonger.Så fort man talar om att vilja få ner brottsligheten genom hårdare tag mot brottslingarna så framstår det som batongreaktionärt.
Det är ju det vanliga arbetande folket som t.ex busschaufförer som blir utsatta för brottsligheten inte folk med trygga medelklassyrken som statsvetare.
En stor orsak till att det är förakt bland "vanligt folk" för mediavänstern är allt gullandet med brottslingar som har varit sedan 1970-talet.

Anonym sa...

Frånvaron av debatt om massinvandringen signalerar att en policyändring är på gång hos alliansen under tryck från en stadigt växande SD-opinion

Anonym sa...

SD-anhängare tycks ha punktmarkerat här.

Benämningen järnrörsdemokrater har nu tydligen blivit något SD själva också tycker passar dem.

Ett auktoritärt riksdagsparti som moderaterna torde betacka sig för att beblanda sig med ett så folkligt förankrat missnöjesparti som SD. Nej de vet att stifta lagarna så att de bättre passar ett politiskt mål mer än att karaktärisera medborgarnas plumpa tilltag. Invandringspolitiken t ex formuleras därför inte i termer av järnrör eller mot islamism utan som en process där specifika omständigheter som MR försvinner. Man kan t ex begära att flyktingar måste lämna intyg hämtade från diktaturen de flyr ifrån. Detta leder visserligen till långa behandlingstider men det ser snyggare ut och i synnerhet låter formuleringen att: "Vi gör allt för att allt ska gå korrekt till så att den enskilde blir behandlad enligt lagen".

Anonym sa...

Sentio kom med en opinionsmätning igår... SD är nu större än C, Fp, Kd tillsammans...

Alliansen håller på att haverera... Fp fick 5,1% nu har vi 3 allianspartier som riskerar att åka ur..

Samtidigt tappar S, Mp och Vp mark... Liksom M...

Endast 11% är osäkra i mätningen, tidigare har osäkerheten varit klart högre 15-20%...

Siffrorna i Sentios mätning

Sd 14,0%

C 2,9%
Kd 4,7%
Fp 5,1% Tillsammans får dom 12,7%

Vp 6,8%
Mp 7,5% Tillsammans 14,3%

M 28,3%

S 30,0%

Medierna tiger givetvis om mätningen... Tycker du Ulf att censur är lösningen i dagens Sverige?

Aftonbladet hade även en omröstning om vem som vann partiledardebatten i riksdagen... 42% röstade på Åkesson och tidningen tog bort undersökningen...

Censur igen... Ingen svensk tidning, Tv eller radiokanal hade en omröstning om vem som vann debatten i onsdags... Tidigare har Västerbottens kuriren stuckit ut... Det gör dom inte längre...

Säg vad beror det på?

Tror du att det är slumpen Ulf?