2012-09-28

Redaktionellt haveri på SVT Debatt om Haddile

Gårdagens SVT Debatt om tvååriga Haddile har väckt upprörda känslor. Haddile bor i fosterfamilj i Sverige efter att som nyfödd ha övergivits av sin biologiska mamma. Det finns osäkra uppgifter om att mamman lever i Algeriet och vill ha tillbaka Haddile. Det finns också uppgifter om att mamman lever under hot.

I SVT Debatt presenterades under dramatiska former en man som påstods ha levt med Haddile och hennes  mamma när Haddile var nyfödd. Mannen satt häktad i en månad i samband med att Haddile omhändertogs för undernäring och blödningar i hjärnan. Mannen påstod sig ha tillgång till mammans telefonnummer och SVT Debatt försökte i direktsändning ringa upp mamman.

I de etiska regler som gäller för press, radio och tv stadgas: Överväg noga publicitet som kan kränka privatlivets helgd. Jag undrar hur noga redaktionen för SVT Debatt var i sina överväganden inför gårdagskvällens sändning. Jag får i stället intrycket att redaktionen på ett relativt sent stadium fick möjlighet att ha med den mystiske mannen i sändning, transporterade honom i ilfart till studion, fick förlängd sändningstid och i samband med händelseutvecklingen helt tappade koncepterna.

Intervjun med mannen i studion var osmaklig. Han fick i livesänding framföra en mängd uppgifter av betydelse för utredningen om Haddiles öde, uppgifter som var omöjliga att kontrollera och i sändning förhålla sig till. Han fick insinuanta frågor om Haddiles skador, ungefär som i ett polisförhör.

Droppen var ändå när SVT Debatt försökte ringa upp mamman. Ingen kan veta i vilket skick mamman skulle vara om hon hade svarat. Hon kunde ha varit drogpåverkad, psykotisk eller skräckslagen. Det finns uppgifter om att hon lever under hot. Trots dessa uppgifter avslöjade Debatt i sändningen delar av hennes påstådda telefonnummer.

SVT Debatt har länge varit omstritt. Jag har inte tillhört programmet värsta belackare. Jag tycker tvärtom att programmet då och då lyckas erbjuda ett seriöst samtalsklimat och att Belinda Olsson är en av de bästa programledare som programmet har haft.

Men programmet igår var ett lågvattenmärke, inte bara för SVT Debatt utan för public service. Programmets varumärke är nu så svårt skadat att det är osäkert om programmet kan hämta sig. Det behövs en omedelbar pudel - stor som en elefant - för att.hantera gårdagens redaktionella haveri.

Uppdaterat fredag 28/9 kl 19.15. I dag har SVT Debatt valt att inte göra en pudel stor som en elefant, men väl bett om ursäkt för att man försökte ringa upp mamman i direktsändning. Ursäkten är i alla fall en bit på vägen. Men jag tror att SVT Debatt behöver göra omtag  på sig själv för att värna sitt sargade varumärke. Jag tycker det är bra att det finns ett debattprogram i SVT med lite skarpare attityd än Agenda. Men det måste gå att värna den skarpa attityden utan att programmet blir sensationsjournalistik.Livesändningen på webben där man försökte ringa upp mamman är nu också borttagen.

SVT Debatt menar att de presenterat ny information av betydelse för utredningen. Det är möjligt. Men redaktionen har ett ansvar för hur man presenterar sin information. Sättet man här valde att presentera informationen var journalistiskt ansvarslöst och bidrog under kvällen mer till att sprida förvirring än att skapa klarhet.

Jag diskuterade tidigare i dag inslaget i Studio Ett i P1, med SVT Debatts ansvarige utgivare Robert Olsson.

7 kommentarer:

Jan Holm sa...

Varför denna upprördhet? SVT Debatt visar ju bara på ett beteende som blir mer och mer vanligt i massmedierna , där ingen hänsyn tas till människor i jakten på tittarsiffror.
Det är knappast en nyhet att public service inte beter sig bättre än de kommersiella kanaler. Omdömet bland journalister och mediafolk har sedan länge gått förlorat och det mest tragiska är att politiker och makthavare , väljer att lyssna och styras mer av medierna , än av det folk som valt dem.

Johanna sa...

Jag reagerade på att namnet på mamman nämndes i eftersnack, på svenska av tolken. Om man förstår arabiska kunde man ibland också snappa upp detaljer kring var hon befann sig som vi inte vet om de är skadliga (för mamman) då de sprids eller inte.
En intervju med denne Adam hade väl kunnat göras i förväg så att hans uppgifter kunde sållas i kan man tycka?

Anonym sa...

Belinda Olsson känner inte av människors känslolägen eller vart den etiska kompassen pekar nånstans. Hon ska bara framåt, dit hon själv vill, till varje pris.
Hon ser sig själv som en principfast journalist som håller hårt på sin integritet och sin rätt till yttrandefrihet.
Det är därför hon måste avbryta debattörer, vara otrevlig och klampa runt med militärkängor i integrationsrabatten.
Hon gör det för att bevisa att hon är en självständig journalist. Det är så hon ser det. All kritik viftar hon bort som försök till censur.
Sen är det en annan sak att principerna tycks gå upp i rök när hon intervjuar människor hon känner för och kan identifiera sig med. Då börjar hon lyssna. Då låter hon människor tala till punkt. Då ryter hon till om någon uttalar sig fördomsfullt.
Det finns många sådana journalister i Sverige. De skrämmer mig mer än vilken näthatare som helst.

Ulf Sandberg sa...

Instämmer!

ANN-VIOL JOHANSSON sa...

Igår blev jag rädd och upprörd! Vi lever i ett land som räknas vara ett rättssamhälle och jag skulle vilja utbrista "så sjutton heller det är!!" när vi drar in en fd pojkvän som ska stå för "fakta och sanning" så riskerar vi kanske livet på mamman när "direktkontakt" tas i en livestudio per telefon medan pojkvännen sitter där och ler i mjugg - han som skulle vårda Haddile enligt egen utsago men lämnade henne lite här och var och skyllde skadorna på "barnvakterna". Sverige får skärpa sig nu och inte utsätta vare sig mamman, fosterfamiljen och lilla Haddile för ett drev som går käpprakt åt helvete istället för att sansa sig och utreda och inte utsätta mamman för avslöjanden om var hon finns mm. Finns mordhot mot henne så är det inget myndigheter och privatpersoner ska leka med utan grundligt och seriöst utreda. Jag mådde verkligen illa över hela situationen igår på Debatt. Verkade flamsigt och så tyckte jag det var fånigt av Robinson-Leif att börja torka svett ur pannan på tolken det kan han väl göra själv och dessutom undrar jag varför fd pojkvännen inte talade svenska då han tydligen bott här i många år. Nä någon snyfthistoria går jag inte på utan grundlig fakta om moderns situation osv är vad vi seriösa människor eftersträvar och det ska inte utsätta vare sig Haddile eller biologiska mamman för fara!

Anonym sa...

Att försöka kontakta mamman i direktsändningen är nog något av det grövsta jag sett i public service. Dock stort hyckleri när man ser journalister på Aftonbladet, Expressen, TV4 m.m bli helt sjövilda när de själva i en hel vecka spridit lögner och Migrationverket och låtit fosterfamiljen helt oemotsagd sprida lögner och sekretessbelagda uppgifter.

När man nu kan börja sumera verkar Migrationsverket de enda som agerat korrekt och Socialstyrelsen har inlett en granskning av Socialtjänsten i Lund.

Unknown sa...

Det finns en anledning till att jag inte längre följer SVT.debatt. Det stavas, Belinda Olsson. Mycket bra av en viss anonym här