2012-09-04

Jimmie Åkesson i Forserum

Under senare tid har lilla Forserum utanför Nässjö uppmärksammats i medierapporteringen, med anledning av att ungdomsgäng trakasserat svensk-somalier boende på orten. Framträdande politiker som t ex Jonas Sjöstedt (V), Maria Larsson (KD) och Gustav Fridolin (MP) har besökt samhället. Valet att åka till Forserum är inte enkelt. En politiker som besöker orten riskerar anklagelser för att utnyttja situationen och att bidra till att göra händelserna större än vad de egentligen är. En politiker som stannar hemma riskerar anklagelser för att stå likgiltig och passiv inför rasism och främlingsfientlighet.

I dag var det SD-ledaren Jimmie Åkessons tur att besöka Forserum. Besöket hade föregåtts av att kommunalrådet i Nässjö Anders Karlsson (C) i ett pressmeddelande uppmanat Åkesson att stanna hemma: Med den profil Sverigedemokraterna har i integrationsfrågor skulle ett besök nu bara förvärra situationen.

Självklart struntade Jimmie Åkesson i att efterleva Anders Karlssons uppmaning. Händelserna i Forserum tangerar SD:s profilområden - invandringspolitik och kriminalpolitik. Ur SD:s perspektiv var det helt rätt av Åkesson att resa.

I en artikel på SvD Brännpunkt i dag motiverar Åkesson sitt beslut. Texten i SvD är en av de mest återhållsamma jag läst från Åkessons penna. Visserligen menar Åkesson att medierapporteringen från Forserum varit överdriven och svartvit och han antyder att det är "massinvandringens" fel att invandrare trakasseras. Men sammantaget saknar texten den aggressivitet som Åkesson brukar prestera. I stället vill Åkesson anslå en statsmannamässig ton: Mycket allvarliga uppgifter om trakasserier riktade mot människor med somalisk bakgrund har med all rätt väckt uppståndelse. Låt mig vara tydlig på den punkten. Ingen enskild människa förtjänar att bli utsatt för trakasserier, hot eller våld. Ingen grupp människor förtjänar att bli utsatta för trakasserier, hot eller våld på grund av deras ursprung. Missnöje med politiska beslut är aldrig en ursäkt att behandla andra människor illa.

Jag tolkar Åkessons text som ytterligare ett led i hans strävan att tvätta av Sverigedemokraterna extremiststämpeln och försöka göra partiet tillräckligt rumsrent för samarbete med andra partier. Sverigedemokraterna befinner sig efter två år i riksdagen fortfarande i den politiska kylan. Partiet har misslyckats med att påverka de politiska besluten. Den svenska flykting- och invandraropinionen blir allt mer positiv. Opinionsmässigt står Sverigedemokraterna still. I dagens sammanvägda mätning som Novus gjort för Ekot får Sverigedemokraterna 5.7 procent, d v s exakt samma som valresultatet 2010.

Åkesson löper, som jag tidigare påpekat, risken att brinnande själar i partiet söker sig till mer radikala och ideologiskt renläriga krafter på högerkanten. Och det är svårt att se att allmänborgerliga väljare skulle rösta på just SD, även om partiet tonar ned främlingsfientligheten till förmån för lag och ordning och kanske allmän högerpopulism.

Händelserna i Forserum är allvarliga och samhället måste med stor kraft ta itu med problemen och utkräva ansvar av berörda individer. I bästa fall bidrar händelserna i Forserum till ökad vaksamhet så att det som hände där inte kommer att hända på andra orter i landet.

3 kommentarer:

Lars sa...

"Sverigedemokraterna befinner sig efter två år i riksdagen fortfarande i den politiska kylan. Partiet har misslyckats med att påverka de politiska besluten. Den svenska flykting- och invandraropinionen blir allt mer positiv. Opinionsmässigt står Sverigedemokraterna still. I dagens sammanvägda mätning som Novus gjort för Ekot får Sverigedemokraterna 5.7 procent, d v s exakt samma som valresultatet 2010."

Dina SD-analyser är alltid lika dystopiska, Ulf. Bilden kan ju alltid nyanseras; SD har påverkat som tungan på vågen i viktiga beslut; det finns fortfarande ett starkt folkligt stöd för att t ex "ta emot färre flyktingar" (över 40 % av svenska folket vill det); opinionsmässigt befinner sig SD nu betydligt bättre till än vid den här tiden under förra mandatperioden (eftersom SD alltid underskattats kraftigt i opinionsmätningar är det bättre att jämföra med det än valresultatet). Men visst är det rätt av Åkesson att åka till Forserum. Han ska väl göra det som det politiska och mediala etablissemanget aldrig bryr sig om att göra; lyssna till folket som prackas på en utomeuropeisk invandring de aldrig bett om och som är allt annat än friktionsfri där ute i verkligheten.

Anonym sa...

När allt inom svensk politik i praktiken nu styrs av röda eller blå sidan och skillnaderna mellan de två är minimala, så behövs det alternativ.
Att välja parti Röd eller parti Blå tilltalar allt färre.
Då växer det enda alternativet till hur samhället drivs idag med mångkulturs- och EU-entusiastiska toppolitiker som inte på något sätt tycker som folket.
Fullt naturligt och en sund reaktion av folket.

Anonym sa...

De som gillar att dela in människor i "vi och dom" vill gärna påstå att de har stöd av volket. Detta gäller speciellt när de främlingfientliga har stöd av liten del av befolkningen, då hävdar de att de som håller med dem är volk som är den tysta massan.

De främlingsfientliga vill ju gärna att hela landet ska bestå av en kultur för ett volk. Likriktning har sällan haft något gott med sig, men de främlingsfientliga vill inte gärna se det.