2012-09-23

Herman Lindqvist och hans bagatellisering av nazismen

Det som kallas för nazism nu har ingenting med nazismen i Tyskland att göra. Det är i stället en naturlig reaktion som kommit från en stor del av den svenska befolkningen mot den höga invandringen. Populärhistorikern och journalisten Herman Lindqvist i en intervju i Länstidningen Östersund, 23 november 1999.

Det vi kallar nazism är bara "en naturlig reaktion" på den svenska invandringspolitiken. Så säger Herman Lindqvist i slutet av det 1990-tal som innefattade Lasermannens härjningar och bildandet av det nationalsocialistiska nätverket VAM (Vitt Ariskt Motstånd) samt dess efterföljare Svenska Motståndsrörelsen.

Lindqvist fortsätter: En stor del tycker att det kommit hit för många invandrare. Problemet är att det är ingenting man får säga - då är man helt plötsligt en rasist. Tillfrågad om sin personliga åsikt i frågan svarar Lindqvist att han tycker att invandringen gått för fort.

Lindqvist bagatelliserar nazismen, rent av gör den "naturlig". Samtidigt använder han det trötta och lätt bitter-harmsna retoriken att alla som är kritiska mot svensk invandringspolitik stämplas som rasister.

Jag har tidigare uppmärksammat Herman Lindqvists vurm för det språkbruk och den tankevärld som präglar högerextremism och främlingsfientlighet (till exempel de uttalanden han gjorde när han lät sig intervjuas av den högerextrema sajten Nationell.nu) samt hans hängivna försvar för dödsstraffet. Hans bortviftande av de nationalsocialistiska strömningarna i Sverige som en "naturlig reaktion" på svensk invandringspoltiik har jag emellertid inte noterat tidigare (tack till Torbjörn Jerlerup som informerade mig). Uttalande gjordes i en intervju med Länstidningen Östersund i samband med att Herman Lindqvist talade inför Jamtlis ungdomsförening i Östersund. Jag har ingen länk till uttalandet, men det är en exakt avskrift från mikrofilmen där jag tidigare i dag läste det. 

Herman Lindqvist är en offentlig person som själv väljer och får ta ansvar för sina uttalanden. Skuggan som följer i hans spår syns mig allt mörkare och dystrare. 

13 kommentarer:

Anonym sa...

Ja, man kan göra det enkelt för sig och blunda. Men bara för att vissa blundar så behöver det inte innebära att det inte är så att många som beskrivs som "främlingsfientliga" och "nazister" är det pga politiken som förs.
Långt ifrån alla som kallas dessa epitet är emot invandring eller invandrare i sig.

Anonym sa...

Tycker mer de som liknar situationen i Sverige med nazism bagatelliserer nazismen.

Daniel sa...

Håller med de två som kommentarerna ovan mig. Det är intressant att se hur en svart- (eller kanske brun-) målning av Herman Lindqvist börjat ske i media. Syftet är troligtvis att fläcka ner honom och få bort honom ur media då han inte håller sig till reglerna om vad man får prata om och vilka åsikter som är de rätta.

Man kan också se de överdrivna protesterna mot den sunkiga C-filmen om Muhammed som muslimers naturliga reaktion mot hädelse av deras profet.

Detta är är att frånta dem varje uns av rationalitet och ansvar för sina egna handlingar.

Det rimliga är att ställa dem till svars: om ni väljer att tro på sådant som andra inte tror på så får ni acceptera att de driver dem er tro. På samma sätt får ni driva med dem.

Jan Holm sa...

Det tillhör väl ovanligheterna att en journalist vågar uttrycka sig som Herman Lindqvist. Fast han har ju å andra sidan ingen anställning att slå vakt om. Att folk som är kritiska till den förda invandringspolitiken , stämplas som rasister och främlingsfientliga är ju ett faktum. Media använder ju detta språkbruk hela tiden, trots att kritiken märkväl gäller invandringspolitiken och inte invandrarna.

Jan Wiklund sa...

Det är ju fantastiskt att Lindqvist tar någonting på allvar.

Jag minns en tv-film han gjorde om Spanien i början av 90-talet som jag såg tillsammans med min då tämligen nyinflyttade spanska fru. Var och varannan minut utbrast hon - Men det är ju inte sant! - Men det är ju lögn!

Vi fick oss bland annat till livs att Spanien, tack vare sitt EU-medlemskap, nu var ett omåttligt rikt land utan arbetslöshet och fattigdom. Lindqvist avslöjade sig dock till slut då han presenterade "en helt vanlig spansk familj" - mannen direktör, frun advokat.

Lindqvist började sin journalistiska karriär som medlem i nån obskyr vänstersekt. Där fick han lära sig att det var ok att ljuga om man gjorde det för partiets skull. Sen blev han mer cynisk, och slopade inskränkningen.

Beholder sa...

Vilka härliga vita kränkta män du har här Ulf. De är www.interasistmen.se riktiga kommentatorfältherrar. http://www.expressen.se/kultur/kommentarsfaltherrarna/ De tror alltid att de inte får säga vad de vill men jag tror nog dom har fel. http://sverigesradio.se/sida/gruppsida.aspx?programid=3718&artikel=4312979&grupp=11716

Anonym sa...

Sedan måste väl vargiveum inse att de som tillhör al Quaeda gör det på grund av politiken som förs. Blir det OK då?

Anonym sa...

Ja, det är jäkligt skrämmande. Hur långt skall det behöva gå innan folk inser att högerextrema åsikter nu återigen står på menyn och vi är påväg in i ett nytt 30-tal. SDs fotfolk får kokettera hur mycket det vill - i slutändan är det upp till var och en att avgöra om man är demokrat eller högerpopulist

Erik E. sa...

Allt möjligt har ju kallats för nazism som ett sätt att försöka tysta kritiker av invandringspolitiken. Och 1999 var detta ännu vanligare än idag. Trots att experten på nazism, Helene Lööw, redan tidigare slog fast att SD inte var nazister fortsatte deras motståndare att klistra denna etikett på dem.

Så jag tycker Lindkvist har helt rätt. Med råge.

Anonym sa...

Intressant att uttalandet kom ett halvår efter morden i Malexander, när debatten fortfarande pågick.

Unknown sa...

Bäste Ulf Bjereld- kan du visa på vilket sätt jag "hängivet försvarar dödstraffet?" Jag har en enda gång skrivit om dödsstraffet och strax efteråt förydligat att jag tror dödsstraffet är nödvändigt i krigstid. Du skulle som professor klart underkänna studenter som gör de kopplar du själv gör i din blogg. I den gamla artikeln kommenterade jag svenska människors reaktion vid den tiden mot den snabba och växande invandringen. Den reaktionen hade ingenting med nazism att göra.Jag talade då inte ett ord om organisationer jag inte ens kände till. Även en professor i Göteborg torde känna till att det finns många svenskar som är kritiska mot invandringen, utan att de är organiserade nazister. Du som varit aktiv i KFML(r) har givetvis exakt samma åsikter i dag, eller hur? Ska vi ta fram dina gamla artiklar?

Ulf Bjereld sa...

Herman: Självklart publicerar jag din kommentar, även om du i ett sidomeddelande uttrycker tvivel eftersom jag är en "feg politiskt korrekt ryggdunkare".

Det är inte sant att du förespråkat dödsstraff endast för handlingar begångna i krigstid. I din artikel skrev du: "Det finns vissa brott, inte nödvändigtvis varje rånmord, men grova, noga planerade våldsbrott mot barn och åldringar. Brott mot mänskligheten. Folkmord. Krigsförbrytelser. Förräderi och spionage. Brott som leder till civila oskyldiga människors död och förintelse, kan bara ha ett enda straff: avrättning." Så mycket tydligare kan man inte bli. Har du ändrat uppfattning sedan dess är du hjärtligt välkommen att berätta det.

Man får ta ansvar för sina ord. I intervjun sa du att "det som kallas för nazism nu har ingenting med nazismen i Tyskland att göra". Genom att påstå att all kritik mot svensk invandringspolitik avfärdas som "nazism" bidrar du till att bagatellisera nazismen.

Jag har i dag lämnat de åsikter jag bar under min tid i kommunismen fram till början av 1980-talet bakom mig. Den tiden i mitt liv får jag ta ansvar för. Bekymret jag pekar på i min bloggtext är att du fortfarande, och verkligen, hyser de åsikter du framför i olika medier.

Andreas sa...

"Självklart publicerar jag din kommentar".

Varför är detta självklart? Du förhandsgranskar ju alla kommentarer och långt från alla klarar granskningen vet jag av egen erfarenhet...