2011-09-21

Könsapartheid på Prime Time?

Kan kvinnor inte underhålla? Den provokativa frågan låg till grund för Publicistklubbens debatt i Göteborg i kväll om varför så få kvinnor är programledare för folkliga och breda underhållningsprogram i SVT. I panelen återfanns Belinda Olsson från SVT Debatt, Annie Wegelius som är programdirektör på SVT, Anna-Charlotta Gunnarsson, programledare på Utbildningsradion och framgångsrik tävlande i På spåret, Stina Dabrowski samt Maria Edström, fil dr i journalistik och masskommunikation.

Programdirektör Annie Wegelius överraskade med att ifrågasätta ämnets relevans. Maria Edström svarade bra med att ämnet var relevant eftersom underhållning är politik. Rickard Olsson var med på telefon och antydde omedvetet att kvinnorna fick skylla sig själva eftersom Belinda Olsson tackat nej till att leda en Prime Time-satsning i somras på SVT. Belinda Olsson såg lite obekväm ut och bytte snabbt ämne. Carin Hjulström satt i publiken och berättade att ingen från SVT kontaktat henne efter hennes framgångsrika program Carin 21.30 som sändes i över 100 avsnitt fram till 2008.

Debatten blev väl lite si så där. Men jag lyckades i alla fall identifiera följande tänkbara förklaringsfaktorer:

1) Bristen på kvinnliga programledare i underhållningsproblem avspeglar bristen på framgångsrika kvinnliga komiker överhuvudtaget.

2) Kvinnor tenderar att tacka nej till den här typen av uppdrag, eftersom de inte vill utsätta sig för den sågning som per automatik kommer i medierna.

3) Kvinnor får inte frågan, eftersom genusblinda och fördomsfulla tv-producenter inte tror att de klarar jobbet.

4) Bristen återfinns bara inom SVT. Internationellt och i de kommersiella kanalerna är det gott om framgångsrika kvinnliga programledare i underhållningsprogram på bästa sändningstid.

Förklaringarna är förstås inte ömsesidigt uteslutande. Könsmaktsordningen skapar en viss diskurs när det gäller humor, och i den diskursen har en könsrollsbaserad manlig humor en starkare ställning än en kvinnlig dito. Därför väljer producenter bort kvinnliga kandidater och därför tenderar tillfrågade kvinnliga kandidater att tacka nej. Genomslaget är starkare i SVT och därför blir diskrepansen starkast där. Samma mönster återfinns internationellt. Svårare att identifiera problemet är det inte, tycker jag.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Används ordet "könsapartheid" istället för "könsdiskriminering för att betona likheten mellan apartheidregimen i Sydafrika och det manliga könspatriarkatet?
Där ligger i så fall t.o.m. Gudrun Schymans Talibanliknelse i lä.

Maria Edström sa...

Kul att du uppmärksammar debatten - men håller inte riktigt med sina slutsatser, tex att problemet skulle vara unikt för SVT. Humor är manligt konnoterat och det gäller även i andra länder. Ett tips; läs Anna Lundbergs avhandling Allt annat än allvar http://www.tema.liu.se/tema-g/avhandling-anna-lundberg?l=sv
Framför allt är det en ledningsfråga.

Claes Carlsson-Klauzner sa...

Rekryteringsbasen av komiker är extremt snedfördelad. Om 90-95% av alla komiker som vågar sig upp på en scen, eller kanske ännu mer bland de som säljer in programförslag, är män säger det sig själv att det är lättare att hitta talang där. Om jag får spekulera villt så tror jag att det i den könsordning som vi lever i premieras mer hos en man att vara rolig, på samma sätt som det premieras mer att vara snygg hos tjejer. Tjejer som vågar sig på humor är ofta lite "outsidertyper" medan killar är de "balla" typerna.
Jag tror knappast att problemet är att kvinnliga komiker inte är välkomna och blir utestängda, däremot tror jag att det är för få tjejer som försöker och det på grund av den brist på status det innebär att vara kvinnlig komiker i förhållande till att vara en manlig dito.

Maria: Spännande lästips!

Erik Blix sa...

Bra skrivet. Jag tycker dock att det lite konstigt att alla verkar utgå ifrån att god underhållning är något som främst skall programledas av komiker och humorister. Det tycker inte jag. Bra programledare i riktigt bra underhållningsprogram kan precis lika gärna skita i att framhålla sig själva och istället ägna sig åt att låta gästerna blomma och stå för underhållningen. En gammal fin och (bortglömd?) programledarkonst.

Claes Carlsson-Klauzner sa...

Erik: Bortglömd. Tja, är inte Skavlan just en sån typ du efterfrågar och han är ju populär. Belinda skulle kunna funka i ett sådant sammanhang. Hon är grym! Som programledare för debatt sopar hon banan med alla sina (manliga)företrädare. Annars borde alla kvinnliga programledaraspiranter snegla på Stina Dabrowski. Där har vi klass.

Komikerspåret beror nog främst på killinggängets totala dominans i rutan just nu.

Erik Blix sa...

Just precis min poäng Claes. Och bra exempel. Men i debatten drogs någon sorts egendomligt likhetstecken mellan underhållning och komiker. Det finns så oerhört mycket som kan vara underhållande, vilket Skavlan, Lundberg Dabrowski m fl visat genom åren.