2010-11-21

Lena Sommestads eleganta dekonstruktion av Thomas Östros

Vi socialdemokrater ska grunda vår politik på tidlösa värderingar: det ska löna sig att arbeta. Så formulerade sig Socialdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Thomas Östros nyligen på DN Debatt (12/11). På DN Debatt idag begår tidigare miljöministern Lena Sommestad ett veritabelt lustmord på partikamraten Östros tes att parollen "det ska löna sig att arbeta" skulle vara ett exempel på en socialdemokratisk "tidlös värdering". Sommestad visar övertygande hur parollen historiskt använts främst som ett argument för sänkta marginalskatter och på senare tid även som ett argument för att försämra de sociala försäkringarna: Det är uppenbart att denna paroll inte är tidlös, och än mindre tidlöst socialdemokratisk.

På samma sätt dekonstruerar Sommestad ett annat av de exempel som Thomas Östros anger som en tidlös socialdemokratisk värdering, nämligen parollen "Sverige ska konkurrera med kunskap". Sommestad tillstår att ”Sverige ska konkurrera med kunskap” är en socialdemokratisk paroll, men inte tidlös utan i stället formulerad enligt 1990-talets tidstypiska fixering vid ekonomiska värden, global konkurrenskraft och tillväxt genom export. Här lyfts kunskap fram enbart som ett instrument i marknadskonkurrensen – inte som en gemensam resurs till gagn för samhällets och människans utveckling. (...) Fixeringen vid exportmarknaden saknar också motsvarighet i klassiskt socialdemokratiskt tänkande. Exporten har självklart alltid varit viktig för Sverige och svensk socialdemokrati, men den har inte varit viktigare än hemmamarknaden. Välstånd i socialdemokratisk diskurs handlar inte i första hand om framgångsrik marknadskonkurrens utan om framgångsrikt samhällsbyggande.

Sommestads distinktion mellan kunskap som "ett instrument i marknadskonkurrensen" och kunskap som en "gemensam resurs till gagn för samhällets och människans utveckling" överensstämmer väl med tänkandet i min och Marie Demkers boktrilogi som inom kort avslutas med Den nödvändiga politiken. Makt och motstånd i en individualiserad tid (Hjalmarson & Högberg, 2011). I trilogin identifierar vi det framväxande informationssamhället en ny, politiskt relevant skiljelinje vilken vi benämner kunskap-marknad. Skiljelinjen mobiliserar marknadsaktörer som ser kunskap som en vara bland andra varor, utbytbara på en marknad. Mot dessa maknadsaktörer mobiliserar aktörer som ser kunskap som en kollektiv process och en gemensam resurs vilken har ett inneboende värde i sig själv. För marknadsaktörerna bestäms kunskapens värde av i vilken utsträckning den bidrar till att skapa vinst. För kunskapsaktörerna bestäms kunskapens värde i stället av dess förmåga att skapa meningsfulla tolkningar av världen.

(Besök gärna Den nödvändiga politikens Facebooksida. Boken presenteras på ABF i Stockholm torsdag den 14 april 2011 - be there!).

Lena Sommestads artikel bidrar förtjänstfullt till att lyfta fram politik vid sidan av person i den pågående processen att välja en ny partiledare inom Socialdemokraterna.. Det finns nu också en Facebook-grupp som heter Vi vill se Lena Sommestad som S-ledare. Givet hennes artikel kliar det i fingrarna att gå med...

För fler positiva texter om Lena Sommestad, se t ex Avva och Rebella.

20 kommentarer:

Anonym sa...

Sommestad har helt rätt.

Klassisk socialdemokratisk politik har verkligen inte gått ut på att det skall löna sig att arbeta utan på att minska skillnaderna mellan inarbetad inkomst och försörjning i socialförsäkringssystemen vilket har skapat en mängd långtidssjukskrivna och förtidspensionerade pga fantasidiagnoser, inte minst bland unga.
S har också genom sin högskattepolitik gjort det olönsamt att skaffa sig kunskap bl.a genom högre utbildning.

Men låt gärna Lena Sommestad på ett akademiskt eller Veronica Palm på ett mer folkligt sätt, som partiledare, förklara nyttan av höga skatter på arbete och höga bidragsnivåer.
Det skulle garantera en fortsatt socialdemokratisk vandring i opposition genom motstånd från en växande medelklass.
Östros budskap utgör enbart opportunism avsedd att vinna medelklassväljare 2014.
/BR

A-K Roth sa...

Vad är problemet? Att Östros kallat någonting tidlöst medan samma har använts (!) historiskt för något annat? I mitt arbetarhem var min far på det klara med att det enligt partiet skulle löna sig att arbeta. Nu används uttrycket för att argumentera ditt eller datt? Är värderingar samma som en paroll???

Lena Sommestad verkar hylla Palme och hans tid och kommer med ett citat från ett FN-möte. Detta var ett generellt "across the board"-citat på ett icke-socialistiskt möte, varken höger eller vänster, tycks det mig. Andra av Palmes ställningstaganden borde socialdemokrater sannerligen skämmas för.

Lena Sommestad som partiledare? Som möjligen kan komma att bli vår statsminister en dag? Hon låter mycket lärd, har doktorerat inom ämnet "mejeriyrkets maskuliniseringsprocess"(DN) och har erfarenhet som miljöminister.

Dessvärre syns skrämmande toner, arv från Palme (?), om den eviga konflikten i hennes blogg medan annat låter fantastiskt mänskligt. Palmes nyttiga idiotande för terrorgruppen PLO är nu nyttigt idiotande för Hamas via Ship to Gaza. Har Sommestad ens tagit avstånd från det vi nu känner till, via bl.a. SKMA?

http://skma.wordpress.com/2010/10/30/frihetsflottans-morkare-sidor/

LeoB sa...

Det behöver kanske inte sägas här, men Sommestads debatt-artikel är mycket glädjande.

Kanske kan man tillägga att de ekonomiska problem tillsammans med ökande ojämnlikhet riskerar att skapa oerhörda problem framöver om vi inte kan hantera dem. Som jag förstår det så är de och kommer att vara bidragande orsaker till ohälsa och psykosociala problem. Det förefaller mig osannolikt att vi kommer att ha råd med det framöver, dvs antingen försöker vi få bukt med detta eller kommer Sverige att ohjälpligt bli mycket fattigare.

Alliansen har delvis insett problemen, men verkar blinda för att fördelningen är ett jätteproblem i sammanhanget med enorma kostnader.

Just fördelningen tror jag är själva kärnan i lösningen för (s) problem. Och där kan vi definitivt samarbeta med (mp) - och förhoppningsvis (v).

Unknown sa...

Tycker förstås att gruppen Vi som tycker Peter Karlberg ska bli Socialdemokraternas partiledare. borde locka mer:)

Tycker Sommestads dekonstruktion av Östros är mycket underhållande - dock missar hon i sin egen analys frihetsaspekterna.

Anonym sa...

Lena, vår partiordförande!
http://svenerland.wordpress.com/2010/11/21/lena-var-partiordforande/

A-K Roth sa...

Ökade problem, ojämlikhet och andra problem åsido, toppar Sverige ändå listan på världens lyckligaste folk i denna studie:

http://www.forbes.com/2010/07/14/world-happiest-countries-lifestyle-realestate-gallup-table.html

Trots gnäll och missnöje är svenskar ändå bland de lyckligaste på jorden, hamnar i top 20 i de flesta undersökningar.

Sven J-son sa...

Apropå intresset för Sommestad: Har kontaktat Unibet två gånger den här veckan för att få ett odds på Soomestad som ny partiledare. Inget har hänt på hela veckan.

Två alternativ: Antingen tror de att hon är en så säker kandidat att de inte vill lägga upp ett spel på henne. Eller ger de henne inga chanser alls och tror att ingen skulle spela på henne.

En oddsfirma lever ju på att ha bra och realistiska odds. Unibet ger Ilmar Reepalu 100 gånger pengarna. Ingen chans i världen att Sommestad kan ge mer än 100 gånger pengarna.

Slutsats: Tror att Unibet låter bli att lägga upp Sommestad eftersom de tror att hon skulle kunna vinna. En annan anledning kan ju vara att firman inte vet hur man sätter odds. Och det är ju inte bra för en spelfirma...

Phil sa...

Ja Sommestad kan ju bli Socialdemokraternas nästa partiledare - hon uppfyller ju de två viktigaste (enda?) kraven för tjänsten: hon är både kvinna och feminist.

Mitt intresse för denna interna konflikt inom S, vad beträffar definitionen av ordet "tidlös" är begränsad. Jag har dock full förståelse för att en person, som Sommestad, som tycker att skattebetalarna ska ge henne miljonbelopp för att hon ska filosofera och "landa" under ett år, inte är en anhängare av principen att det ska löna sig att arbeta.

Anonym sa...

Sommestads dekonstruktion av Östros är klockren, och hon har en mycket läsvärd blogg. Men det gör henne knappast till ett partiledarämne, och att det spekuleras i det är ytterligate ett tecken på ett parti i kris.

AW i Skottland

LeoB sa...

@AW i Skottland:

Det krävs naturligtvis mer än en dekonstruktion av Östros för att passa som partiledare, men visst är det väl bra om partiledaren kan göra det?

Och tycker du inte att den tankeskärpa som Lena Sommerstad visar kan komma till nytta hos en partiledare?

Kan du förklara exakt vad du menar att det är ett tecken på ett parti i kris om man föreslår en person som Lena Sommerstad som partiledare? Jag kan inte alls inse att det är så.

LeoB sa...

@Phil:

Exakt hur kommer du fram till att de två viktigaste och enda kraven är de du nämner?

Och vad vinner du på ditt förakt? Ger det dig de vänner du vill ha?

Anonym sa...

Håller helt med om Sommestads tankeskärpa och många andra förtjänster. Hennes blogg är verkligen lysande, och hon kan spela en viktig roll i partiets återuppbyggnad. Men det finns många högt begåvade personer som inte skulle passa till ledare för vad som trots allt fortfarande är Sveriges största parti. För att vara partiledare behöver man ledaregenskaper, förmåga att fatta beslut och sedan stå för dem, och ett allmänt gott politiskt omdöme. Jag säger inte att Sommestad saknar de egenskaperna, men det knappast genom sin blogg som hon har visat att hon har dem, och det är ju uppenbarligen på grund av bloggen som hon har börjat nämnas som kandidat. Och jag beklagar, men ett parti som ser sig om efter nya ledare i bloggvärlden, det är det ett parti i kris. Men vi vet ju inte hur diskussionerna går i valberedningen, så det kan hända att diskussionen snart blir överspelad.

AW i Skottland

Phil sa...

@LeoB

Jag har lyssnat på vad ledande Socialdemokrater har sagt. De två krav jag hört ställas är att nästa partiledare för S absolut måste vara en kvinna och en feminist. Har du hört några fler krav? Berätta gärna vilka de är i så fall.

Din fråga om förakt förstår jag inte överhuvudtaget. Så jag ställer samma till dig. Får du de vänner du vill ha, genom ditt förakt?

LeoB sa...

@Phil:

Är du verkligen säker på att inga fler krav har ställts av några socialdemokrater?

Om du inte menar att ditt sätt att uttrycka dig här i din första kommentar är en smula föraktfullt här både vad gäller de krav som ställs på partiledaren och om Lena Sommerstad så får du gärna förklara. Vill du själv att någon uttrycker dig så om dig som du gjort om de här människorna? I så fall varför?

Hur du uttrycker dig annars och vad du annars gör i ditt liv har jag ingen aning om och jag kanske inte borde frågat dig om dina vänner. Min erfarenhet är dock att om man visar förakt i något sammanhang så gör man det också i andra sammanhang. Jag kan naturligtvis ha fel om det, rätta mig gärna. (Men jag är faktiskt väldigt nyfiken på det, om du ursäktar.)

På vilket sätt menar du att jag har visat förakt här?

Phil sa...

@LeoB

Tja, jag (vi alla) kan ju bara utgå ifrån att det som företrädare för S (och andra partier) säger är deras krav, kriterier och åsikter, verkligen är deras krav, kriterier och åsikter. Eller hur?

Sedan har jag, som du säkerligen vet, aldrig sagt att jag var säker på att feminist och kvinna var de enda kriterierna (jag satte ordet "enda" inom parentes, med ett frågetecken efter). Så din följdfråga om jag "verkligen är säker på att inga fler krav har ställts av några socialdemokrater" är retorisk. Ja, nästan lite nedsättande och föraktfull gentemot mig.

Men det är ju bra att vi är överens om att "kvinna" och "feminist" faktiskt är två kriterier som ställts på nästa partiledare för S. Det (och att Sommestad uppfyller dessa kriterier) var ju huvudpoängen med det jag skrev.

I din smått föraktfulla kommentar mot mig, verkar du dessutom (och ironiskt nog) mena på att förakt per definition alltid är negativt. Jag erkänner dock direkt att jag hyser förakt mot rasister, sexister och fascister. Om detta gör att du i din tur föraktar mig, så är det inget som får mig att skämmas.

Jag ironiserade en aning över Sommestads ökända kommentar för ett par år sedan, då hon försvarade att hon skulle få 1,2 miljoner kronor för att under ett år inte göra något utöver att "landa och reflektera" - medan vanliga arbetslösa i Sverige knappt har råd att köpa mat. Jag står fast vid att detta var en osmaklig kommentar från Sommestad, som tyder på allvarligt bristande empati och förståelse för hur vanliga människor (utan miljonfallskärmar) har det i sin vardag. Detta är i sin tur något jag förväntar mig av en moderat, men knappast av en socialdemokratisk partiledare.

Till sist kan jag tillägga att jag varken tycker att det är smart eller jämställt att, som S, välja partiledare efter kön (och bekännelse till den feministiska ideologin). Men eftersom jag inte är medlem i S har jag full respekt för om det är så S vill välja sin partiledare.

Olof sa...

Elegant dekonstruktion?! Veritabelt lustmord?!
Har vi läst samma artikel?

Här har Socialdemokraterna under hela valrörelsen, inte utan framgång, anklagats för att vara ett bidragsparti medan Moderaterna beskrivits som det nya arbetarpartiet.

När Östros gör vad han kan för att försöka förändra denna nidbild så möts han av ett oförsonligt internt påhopp.

Artikeln av Östros är saklig, konkret (för att vara politik) och framåtblickande. Jag repeterar hans avslutning:

"Vi socialdemokrater ska grunda vår politik på tidlösa värderingar: det ska löna sig att arbeta, Sverige ska konkurrera med kunskap, välfärden ska fördelas efter behov. Men metoderna måste omprövas. Vi måste stärka vår kunskapsbaserade politikutveckling i samverkan med arbetstagarorganisationer, näringsliv och forskare.

Om andra närmar sig våra principer – som när Moderaterna accepterade det finanspolitiska ramverket – välkomnar vi det. Vi ska inte flytta på oss för att andra gör det. Vi ska vara centrum i svensk politik, med hjärtat till vänster."

Svaret från Sommestad är minst sagt märkligt, inte minst eftersom hon verkar tro att allt han inte nämner är mindre viktigt.

Jag har svårt att tro att Sommestad inte håller med om det allra mesta som står i Östros artikel, och vice versa. (Hon kan väl t ex inte mena att det inte skall löna sig att arbeta?)

Det finns konkreta synpunkter som man kan vara emot, inte minst när det gäller behovet av en ny skattereform, men då borde hon väl kunna argumentera sakligt för varför hon inte anser att en sådan är önskvärd.

Öppen debatt är viktig, men här verkar det mer handla om revirpinkande, som definitivt inte är till gagn för S i detta läge.

Olof Johansson-Stenman

Ulf Bjereld sa...

Olof: Jag blir inte riktigt klok på din kommentar, mer än att jag förstår att du uppskattar Thoms Östros politik (vilket det ju är många som gör).

Min poäng i bloggposten handlar i stället om huruvida de formuleringar som Östros i sin artikel definierar som tidlösa socialdemokratiska värderingar verkligen är tidlösa socialdemokratiska värderingar. Där tycker jag att Lena Sommestad meycket elegant dekonstruerar Östros text på ett sätt som synliggör att så faktiskt inte är fallet.

Att man sedan kan tycka olika om den politik som Östros förespåkar är en helt annan sak.

Olof sa...

Ulf, jag anser visserligen att Östros är en huvudsakligen klok och insiktsfull politiker (även om han kanske blev lite väl populistik i valrörelsen vilket man nog förlorade på), men min poäng var inte primärt att försvara Östros.

Vad gäller "de formuleringar som Östros i sin artikel definierar som tidlösa socialdemokratiska värderingar" så håller jag inte med om att "Lena Sommestad mycket elegant dekonstruerar Östros text på ett sätt som synliggör att så faktiskt inte är fallet."

Att det skall löna sig att arbeta så är det ju ett randvillkor för de flesta, och fram till 70-talet var väl inte skatterna så höga att skattekilarna ansågs vara ett stort problem i sammanhanget. Och visst har de borgerliga drivit denna fråga mer, men samidigt har ju insikterna funnits bland i alla fall ledande socialdemokrater om skattesystemets incitamentseffekter; varför skulle man annars t ex vela driva igenom vad som kallats århundradets skattereform i början på 90-talet? Och varför har i stort sett ingen sedan dess föreslagit att vi skall gå tillbaka til ett skattesystem som liknar det som vi hade innan dess?

Ang teknisk utveckling är det ju ännu tydligare att denna varit mycket central för S, via t ex Rhen-Meidner-modellen som ganska osentimentalt innebar att man accepterade att mindre produktiva företag lades ned. Detta präglade ju även fackföreningsrörelsen, via t ex Saltsjöbadsandan, i nära band med S.

Jag ser Sommestads artikel som ett försök att via medierna lägga om kursen mot någon slags nostalgisk 70-tals-socialdemokrati. Jag tror det vore mycket olyckligt - även om det säkert finns många socialdemokrater som skulle känna sig mer hemma än på länge - och skulle innebära en lång maktlös resa motsvarande Labours på 80-talet.

Ulf Bjereld sa...

Olof: I all korthet: "Att det skall löna sig att arbeta så är det ju ett randvillkor för de flesta". Jodå, även om det förstås också beror på vad man menar med den tillsynes självklara formuleringen.

Men att många - även socialdemokrater - kan instämma i ett påstående gör ju inte nödvändigtvis det påståendet till en "tidlös socialdemokratisk värdering". Jag tycker man skall vara rädd om formuleringar som "tidlös socialdemokratisk värdering" och jag delar Lena Sommestads bedämning att Thomas Östros använde denna formulering för att legitimera en viss sorts ekonomisk poltik.

Anonym sa...

Lena Sommerstad är inte bara lärd. Hon förstår att använda sin kunskap och hon är receptiv. Förhoppningsvis är hon vår nästa partiledare.