2009-08-10

Dawit Isaak - dags att byta strategi

Jag är fullständigt övertygad om att svenska UD har lagt och fortfarande lägger ner ett mycket stort arbete på att få journalisten och den svenske medborgaren Dawit Isaak frisläppt från det fängelse i Eritrea, där han sitter instängd sedan snart åtta år tillbaka. Jag har också stor respekt för tyst diplomati, och risken av att ett starkt offentligt agerande kan förvärra situationen för Dawit Isaak.
Men när detta är sagt måste jag också säga att någonstans kommer man till en punkt där valda strategier måste omprövas. Visst - det är möjligt att UD just nu befinner sig i ett avgörande förhandlingsskede med den eritreanska regimen. Men om så inte är fallet - vilket det mesta dessvärre pekar på - bör det vara dags att pröva en annan strategi än den tysta diplomatin som i det här fallet uppenbart inte fungerat. Nu ryktas det i stället att Dawit Isaak skall flyttas till det ökända fängelset Eiraeiro, där tortyr är vanligt förekommande och fångarna hålls isolerade från varandra.
Att släppa Dawit Isaak fri skulle innebära en förbättrad goodwill för en pressad eritreansk regim som behöver alla vänner den kan få. Det borde därför också finnas goda realpolitiska förutsättningar för ett frigivande. Det är inte varje dag jag citerar Lars Ohly, men i dag gör jag det gärna: Sverige bör skicka en hög representant till Eritrea för att visa vilken stor vikt Sverige lägger vid att vår medborgare skall få sin frihet. Den tysta diplomatin tycks i detta skede ha gjort sitt - det är dags att i offentlighetens ljus försöka pressa den eritreanska regimen till eftergifter som egentligen ligger i dess eget intresse.
Om inte Carl Bildt känner för att åka så kan vi sända Jan Eliasson eller Pierre Schori, som Lars Ohly föreslår. Eller varför inte Hans Blix?

5 kommentarer:

BR sa...

Sverige kan inte göra något alls för Isaak som fortfarande är eritreansk medborgare.
Hur en regimkritisk journalist som Isaak kan vara så dum att han reser ner till sitt hemland som är en av de mest repressiva staterna i världen, övergår ens förstånd.
/BR

Ulf Bjereld sa...

Det finns ju förstås dem som skulle kalla det för mod och vilja att slåss för friheten.

Anonym sa...

Visst var det modigt, men inte speciellt effektivt.

Kanske tog han inspiration från en annan modig person, Hannah Szenesh? Slutet tycks, tyvärr, gå åt samma håll.

Anonym sa...

Man borde kunna skicka ssg och ta ut honom med vald? eller ar det lite val actionfilm? :)

Anonym sa...

ja du, du har nog tittat på för mycket film plus att Eritreas arme är inte att leka med, ni behöver bara läsa lite av Eritreas historia sen kommer ni förstå bättre, ni kan försöka alla knep men dem biter inte på Eritrea. Ni bryr er om en person, vi bryr oss om hela landet.