2009-07-20

Hur länge håller den israeliska regeringen?

Det har nu gått snart fyra månader sedan den israeliska koalitionsregeringens tillträde, och som väntat har fredsförhandlingarna mellan israeler och palestinier stått stilla. Den israeliska regeringen har varken viljan eller förmågan att föra fredsprocessen framåt, och som den israeliska tidningen Haaretz tidigt uttryckte det är det en regering "destined to fail" (dömd att misslyckas).

I dagens DN ger Nathan Shachar en smått tragikomisk bild av turerna inom Benjamin Netanyahus regering. Israels utrikesminister, extremnationalisten Avigdor Lieberman tas inte emot av omvärlden, och försvarsminister Ehud Barak och president Shimon Peres har i praktiken fått ta på sig utrikesministerns uppgifter. Lieberman själv hotas av åtal för mutor och penningtvätt, och hans senaste omstridda åtgärd har varit att utnämna sin vän Shaul Kamisa till ambassadör i Israels viktigaste grannland Egypten. Kamisa har ingen diplomatisk erfarenhet alls och den israeliske statsvetarprofessorn Shlomo Avineri kallar beslutet en skymf mot Egypten och ett attentat mot våra intressen.

Samtidigt vägrar Netanyahu att hörsamma USA:s krav på att stoppa bosättningarna, och de skakande anonyma vittnesmålen från israeliska soldater om israeliska illdåd under kriget i Gaza - framtagen av organisationen "Bryt tystnaden" - viftas bort av det israeliska ledarskapet.

Vi andra väntar på Barack Obamas kommande utspel om vägen till fred i Mellanöstern. Vi hoppas vi inte behöver vänta så mycket längre.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Mr N och kompani gor sitt absolut basta for att undvika fred, och det faktum att Netanhauy kallar Rahm Emanuel for "sjalvhatande jude" borde betyda att de ar allvarligt oroade...Tips pa intressant kolumn:

http://www.haaretz.com/hasen/spages/1101538.html
Eleni S

BR sa...

Visst bör Lieberman avlägsnas för att ge Israel en respektabel FM.
Man kommer där osökt att tänka på Tzipi Livni.
Men Netanyahus envisa hållning när det gäller bosättningarna gynnas hos Obamaadministrationen av att den ledande arabnationen KSA, hittills vägrat ge en utfästelse om en normalisering av relationerna med Israel även om en andra palestinsk stat,(vid sidan av Jordanien)bildas.
Den vägrarattityden från arabvärlden kommer att göra det svårt för Obama att pressa Israel ytterligare om bosättningarna .
Man kan anta att Obamas judiske stabschef, Rahm Emanuel, har noterat arabvärldens hållning och ger Obama råd därefter.
/BR

BR sa...

Den israeliska organisationen "Break the Silence" är precis som de andra NGO´s som vill profitera på lögner om IDF´s Gazaoperation ett vinstdrivande företag som kasserar in bidrag från bl.a EU. En annan rörelse, HRW har nyligen tiggt pengar i KSA i utbyte mot antiisraelisk rapportering.
Faktum är att den enda källa som redovisat namn, personuppgifter och funktion hos stupade araber i Gaza, är IDF.
Alla andra källor har svepande anklagat IDF för krigsbrott utan redovisning av vilka offren för kriget var.
Vetenskapligt och moraliskt torde man kunna kräva att alla NGO´s som anklagar IDF för krigsförbrytelser försöker motbevisa IDF´s uppgifter om de stupade som betecknats som terrorister.
Att oskyldiga också dog i Gaza går inte att förneka; Det blir alltid resultatet när en stadsgerilla hänsynslöst exponerar ickekombatttanter för fientlig eld.
/BR

Anna sa...

Nej BR, Breaking the silence är en nonprofit, "public benefit company". Det där är en smutskastningskampanj med enda syfte att diskreditera deras arbete. Det är dessutom helt lagligt att ansöka om donationer från utlandet, inklusive ambassader, och det gör alla israeliska (och palestinska) universitet, think tanks och social change organisationer, både på höger och vänstersidan.

Anna sa...

Men Ulf, du borde veta tillräckligt om israelisk politik för att inse att hur länge regeringen håller inte alls har något med de utrikespolitiska skeenden du beskriver att göra. Regeringar i Israel faller oftast på grund av interna stridigheter. Evakueringen av palestinier från hus i Sheikh Jarrah är enligt min åsikt ett tydligt försök av regeringen att tysta bosättaropinionen, som inte alls gillar det här med "frysta bosättningar", ens bara som prat, genom att visa att Jerusalem inte är uppe för förhandlingar.

Apropå Lieberman så är väl det enklaste för Netanyahu just nu att bara vänta på åklagaren, säga "hej då, beklagar sorgen", och hitta en ny utrikesminister. F ö så spelar utrikesministrarna i Israel ändå en rätt undanskymd roll - det är premiärministern och försvarsministern som bestämmer.

Den här regeringen kommer enligt min åsikt att sitta lika länge som alla andra israeliska regeringar, dvs ungefär två år, och falla på grund av något fiktivt eller reellt koalitionsbråk.

Ulf Bjereld sa...

Anna: Jag delar din upfattning att israeliska regeringar i första hand och nästan alltid faller p g a inrikespolitiska frågor. Jag har inte försökt påstå något annat i bloggposten heller, inte avsiktligt i alla fall.

Sedan tror jag kanske att det internationella trycket på Israels regering denna gång gör att Labour kan finna det för gott att söka sig i opposition vid lämpligt tillfälle, åberopandes något inrikespolitiskt skäl.

BR sa...

Anna!
Det må vara lagligt för politiska organisationer (som definitivt inte kan jämföras med akademiska) att ansöka om finansiering från utlandet.
"Breaking the silences" försök att underminera stridsmoralen i IDF liknar dock det Svenska Kommunist Partiets långvariga emottagande av finansiellt stöd från Sovjetunionen för att arbeta mot den officiella svenska utrikespolitiken.
Den israeliska regeringen har nu också vänt sig till de brittiska och nederländska ambassaderna med begäran om att de skall sluta ge bidrag till "Breaking the Silence".
NGO-Monitor anger f.ö. att "Breaking the Silence har en mycket ofullständig redovisning av sin ekonomi

Det är ganska bisarrt att "Breaking the Silences" rapport från enbart 30 anonyma soldater av de över 5000 som deltog i Operation Cast Lead, utan korsreferenser, fått ett så oförtjänt och omotiverat stort genomslag i internationella media.

Anonymiteten gör att antalet PTSD-fall, mytomaner, förbigångna vid befordran, ovän med befäl och psykiskt instabila av dessa 30 inte kan värderas och därmed inte deras trovärdighet.

/BR