2008-09-12

Om mordet på Folke Bernadotte

Freden är avlägsen i Mellanöstern. Israel och USA inväntar maktskifte - med ny premiärminister i Israel och ny president i USA. Israels blockad av Gaza och omvärldens isolering av Hamas förstärker den politiska extremismen bland palestinierna och försvårar därigenom den försoning mellan Hamas och Fatah som är en nödvändig förutsättning för reella framsteg i fredsprocessen. I en intervju i den israeliska dagstidningen Haaretz säger den palestinske presidenten Mahmoud Abbas att Al Qaida växer i styrka i de palestinska områdena.

Som en påminnelse om konfliktens långa historiska tragik uppmärksammas på onsdag den 17 september 60-årsminnet av mordet på den svenske FN-medlaren greve Folke Bernadotte . Mordet utfördes av den judiska organisationen LEHI, med kopplingar till dagens Likud-parti i Israel. En anledning till mordet var att den plan som Bernadotte skulle presentera inför FN ansågs missgynna Israels intressen. LEHI betraktade Bernadotte som en anti-sionist som gick den brittiska regeringens ärenden.

Mordet - som aldrig klarades upp - fick långtgående konsekvenser för de svensk-israeliska relationerna. Sverige dröjde ända till 1950 med att erkänna Israel, eftersom man menade att den judiska staten inte lagt ned tillräcklig kraft på att efterspana mördarna. Under de år på 1980- och 1990-talet då Yitzhak Shamir från Likud var premiärminister i Israel var besöksutbyte på högsta politiska nivå mellan Sverige och Israel uteslutet. Yitzhak Shamir tillhörde LEHI:s allra högsta ledning när organisationen planerade mordet på Folke Bernadotte.

Folke Bernadotte var brorson till den svenske kungen Gustav V. Vid begravningen av Olof Palme 1986 visade det svenska hovet att mordet på Folke Bernadotte var långtifrån glömt. Olof Palme hade ju också fungerat som FN-medlare i Mellanöstern - i kriget mellan Iran och Irak. Vid begravningen representerades det israeliska arbetarpartiet av Shimon Peres. När Shimon Peres skakade hand med kung Carl XVI Gustaf hälsade den svenske kungen honom med orden: Låt oss inte glömma att Olof Palme var den andre svenske medlaren i Mellanöstern som föll offer för en mördares kulor. Incidenten rapporterades i den israeliska dagstidningen Jerusalem Post, men har inte uppmärksammats i svensk press.

I dag kom förstakorrekturet till boken Israel och Palestina. 60 år i våra röda hjärtan som jag editerar tillsammans med Broderskapsrörelsens internationella sekreterare Ulf Carmesund och som utkommer om någon månad på Hjalmarson & Högberg förlag. Inlagan såg väldigt fin ut och bland författarna återfinns Evert Svensson, Göran Holmberg, Thomas Hammarberg, Pierre Schori och Ann Linde. Jag garanterar att den kommer att väcka debatt.

22 kommentarer:

Hampus Eckerman sa...

Jodå, mordet klarades mycket väl upp. Den som sköt Bernadotte var Yehoshua Cohen som senare blev David Ben-Gurions livvakt. 1991 satt attentatsmännen i israelisk TV och berättade i direktsängning hur de gått till väga.

Att sen ingen ställde till ansvars är en annan sak.

Anonym sa...

Det som inte framgår av Ulfs post är att Haganah, den största judiska organisationen, efter mordet på Bernadotte slog till mot LEHI och avväpnade medlemmarna samt arresterade en del. LEHI upplöstes därpå.
Att ingen dömdes för dådet hänger rimligen samman med behovet av judisk enighet inför det väntade kriget efter att Israel hade bildats.
/BR

Anonym sa...

Hampus eckerman sa...
Jodå,mordet blev helt uppklarat och Bernadottes döda kropp fördes sedan till det närbelägna YMCA.Fastän mördaren är känd, är det synnerligen märkligt att han aldrig ställdes till ansvar.Vems ansvar är detta?
E

Anonym sa...

Ulf,sannerligen en intressant och provocerande boktitel! Inte svårt att se att det blir debatt.

Titel: Israel och Palestina. 60 år i våra röda hjärtan

Israel - Utropades 1948, så ja, det är 60 år nu.
Palestina - Det utropades ju inget Palestina för 60 år sedan. Benämningen Palestina har historiskt många betydelser och blir svår att tolka om man talar om 1948. Palestinier då var alla människor som bodde i palestinska mandaten.
60år - Ja, det är 60 år sedan Israel bildades och 60 år sedan ett Palestina inte bildades.
Röda - Hu, vad jag blir rädd!
Hjärtan - Får förhoppning att det i boken finns hjärta och själ som vaktar mot ensidiga fördömanden.

Får väl googla om namnen du gav och deras tidigare verk så jag får en uppfattning om hur stor debatt det kommer att bli. Schoris inställning är välkänd men de andra är nya för mig.

A-K

Hampus Eckerman sa...

Vad som inte sägs i br:s post är att alla arresterade fick amnesti bara några månader efter och att LEHI-medlemmar därefter fick många höga positioner i det israeliska samhället.

Anonym sa...

För att vara dagsaktuell och lämna 60 års historia bakom sig.
Kan någon erinra sig om PA har ställt någon organisatör av självmordsbombare mot oskyldiga i israel, inför rätta, eller försökt upplösa Hamas, Islamiska Jihad eller Al Aqsamartyrerna?
/BR

Anonym sa...

Bernadottes fredsinsats belyses bäst av hans brev till Himmler.
i brevet till Himmler står bland annat:

"Judarna är lika lite önskvärda i Sverige som de är i Tyskland. Därför förstår jag fullständigt er inställning i judefrågan. Jag hör av medicinaren Kersten, att Ni har frigivit 5000 judar som får fara till Sverige. Jag uppskattar inte detta, eftersom jag inte önskar ta med några judar."

Och lite längre ner i brevet ger han till och med Himmler råd om hur man effektivare ska bomba London:
/BR

Anonym sa...

Jag undrar verkligen, BR, om detta inte är ett falsarium? Finns någon kopia av brevet till Himmler? Vilket belägg har du?

Ulf, tror du kungen ville insinuera att även Olof Palme mördades av israeler? Gick det inte rykten? When in doubt, blame the Israelis. Men jag är glad att Shimon Peres inte drog upp att kungens pappa var en som sympatiserade och donerade pengar till Nazityskland. Svenska kungafamiljens agerande och ställningstagande under WWII är ingenting att skryta över. Gustav V, prins Gustaf Adolf (nuvarande kungens pappa) och Sibylla har man ju hört en del om.

A-K

G. Tikotzinsky sa...

FN-medlare är ju en pompös titel för svenskarna att imponera med, men vad åstadkom de egentligen?

Palme medlade fred i en konflikt som fortgick i 8 år, krävde över 1 miljon stupade soldater och barnsoldater, och där giftgas användes i strid. Är titeln verkligen något att skryta med i det sammanhangent?

Bernadotte mäklade fred i en konflikt som sedan pågått 60 år med ett öppet krig ungefär vart 10:e år. Bernadottes fredsplan var att återgå till status quo ante bellum, vilket naturligtvis var en non-starter. Inte heller speciellt mycket att skriva hem till mamma om.

Naturligtvis är politiska mord en vedervärdig handling som måste fördömas å de skarpaste. Men ett fördömande hindrar oss inte från att granska mordets effektivitet utifrån ett historiskt perspektiv. Bernadottes plan hade varken stöd från de stridande parterna eller internationellt stöd. Om man vill, så kan man säga att Bernadottes plan var en one man show, som dog tillsammans med Bernadotte. Det är fullt möjligt att planen hade hindrat den vapenvila (egentligen 4 separata överenskommelser) som sedan ingicks 1949. Att mordet var effektivt i att döda planen är helt säkert, därefter är allt naturligtvis spekulationer.

Ulf Bjereld sa...

A-K: Det skrevs (alltför) många brev under dessa år som försökte få nazistiska ledare på gott humör för at därigenom rädda civila liv. Dessa formuleringar från Bernadotte känner jag inte till och kan därför inte kommentera äktheten. Skulle de vara äkta så var syftet att underlätta Bernadotte verksamhet med de vita bussarna och därigenom undsättningen av så många judar som möjligt från Hitlers läger.

Nej, kungen syftade inte på Isrel. Han ville visa att det svenska hovet inte lagt mordet på Folke Bernadotte till handlingarna. Det finns knapast en enda stat eller en enda folkgrupp som inte misstänkts ligga bakom mordet på Olof Palme... Israel har inte nämnts särskilt ofta. Däremot har Iran, Irak och den kurdiska organisationen PKK framförts med viss frekvens.

G. Tikotzinsky sa...

"...undsättningen av så många judar som möjligt från Hitlers läger."

Meningen blir korrekt endast om den ändras till "...undsättningen av så många SKANDINAVER som möjligt från Hitlers läger."

Bernadotte syftade i första hand till att hämta hem skandinaver, av vilka ett antal råkade vara danska judar. De klarade sig undan nazisternas dödstransporter österut från Theresienstadt därför att de var danskar, och de klarade sig in i Bernadottes Vita Bussar därför att de var danskar. Den svensk som av samvets-skäl räddade JUDAR var Roul Wallenberg.

Anonym sa...

A-K! Brevet från Bernadotte till Himmler kan mycket väl vara en förfalskning men den mycket ansedde brittiske historikern Trevor-Roper trodde att det är äkta.
Det är nog idag svårt att bevisa något men Himmlers livläkare Kersten som var den som avslöjade brevet har tydligen beslagits med andra lögner.
/BR

Anonym sa...

Tack för svar, Ulf.

Och alldeles nyss läste jag en debattartikel om mordet på Folke Bernadotte på en annan blogg. Där togs historiska synpunkter upp och artikeln avslutas med en förhoppning jag delar. Jag hade själv undrat över dåtidens rättsystem i det nybildade Israel och om hur allt som hade med rätt och fel att göra hade vänts upp-och-ner i Europa under hitlertiden. Och det finns mer att lära.

Artikel:

http://al-hamatzav.org/permalink/om-mordet-pa-folke-bernadotte/

Starkt rekommenderad läsning för alla som nu vill minnas och hedra Folke Bernadotte på ett respektabelt sätt.

Mvh,
A-K Roth

Hampus Eckerman sa...

Jo, BR använder sig av ett brev som sedan länge är avslöjat som förfalskning.

Anonym sa...

Ja Cohen ställdes aldrig inför rätta men mordet ledde till att LEHI upplöstes och Cohen fick ingen hjältestatus vilket däremot barnamördaren Samir Kuntar fått i arabvärlden och Barghouti kommer att få på WBGS den dag han släpps.
/BR

Anonym sa...

Ulf, har jag fattat rätt att boken är en samling bidrag i form av kapitel av olika författare? I så fall kan boken bli ett gott bidrag till en nyanserad bild. Som jag har upplevt det finns det socialdemokratiska skribenter som inte tar till propagandaord, falska jämförelser med apartheid (den lögnen debunked) och nazityskland. Det finns dem som inte konsekvent antingen ursäktar eller ignorerar terrorn. Nån gång då och då dyker de upp och vågar säga att kejsarn är naken, vågar säga ett ord annat än den utnötta och illvilliga "syndabockska" partilinjen man blir så trött på. Hoppas innerligt att dessa författare tillhör de "mer nyanserade". Annars får du bereda dig på svar på tal. Jag håller tummarna för nyanserad och balanserad kritik och synpunkter. Ska bli intressant!

P.S. Ge mig lite kredit, Ulf! I mitt sökande drog jag fram en länk till ett typiskt uttalande i Aftonbladet som nämnde Sten Andersson, Israel, apartheid, och Evert Svensson i samma stycke men jag skonar dig och andra detaljerna.Samma gamla selotiska pinsamheter. :(

A-K Roth

Anonym sa...

Där steg kungen flera steg i min aktning och trots min antirojalistiska uppfattning.

Anonym sa...

Re Kerstins kommentar: Uppenbart att antiroyalistiska åsikter får ta baksätet inför andra starka övertygelser. Folke Bernadotte används i somliga kvarter gladeligen av avdelningen "sock it to the Israelis".

Som Ulf påpekade är mordet på Folke Bernadotte en händelse som aldrig glöms av svenskar och speciellt inte av den närmaste familjen. Därför var kungens uttalande till Peres kanske catharctic/renande för honom. Varför det skulle förvåna förstår jag inte.

Å andra sidan konfronterades Peres med detta vid en begravningsceremoni där han representerade det israeliska arbetarpartiet och det kan man ju ha betänkligheter över. Det skulle vara intressant att höra vad Peres svarade, om Ulf har tillgång till länk. Ska statsbegravningar vara tillfällen att sätta folk och länder på plats, att utländska dignitärer som kommit för att visa respekt konfronteras helt öppet? Jag tror inte det vore nånting att sträva efter. Å tredje sidan var Peres säkert van vid att singlas ut i Sverige, såsom svenska arbetarpartiet har betett sig mot det israeliska dito vid tillfälle.

Men senare blev det ju ändå Peres som, trots eller tack vare negativ särbehandling från svenskar i många läger, talade vid ceremonien 1995 i Tel Aviv om Folke Bernadotte:

Wikipedia:...Israeli Foreign Minister and Labor Party member Shimon Peres issued a "condemnation of terror, thanks for the rescue of the Jews and regret that Bernadotte was murdered in a terrorist way," adding that "We hope this ceremony will help in healing the wound."...

A-K Roth

Anonym sa...

AK Roth, du verkar vara mer upprord over att Israel inte behandlas tillrackligt hovligt an over ockupationen av palestinierna samt mordet pa Bernadotte.
"såsom svenska arbetarpartiet har betett sig mot det israeliska dito vid tillfälle"
Hur har det israeliska arbetarpartiet betett sig mot de palestinska politiska partierna?
Eleni S

Anonym sa...

Eleni, naturligtvis är mord och terror vidrigare än att israeliska arbetarpartiet som enda land utesluts från ett internationellt möte i Sverige, vilket Peres har upplevt. Fattas bara annat! Jag vill inte bli missförstådd här. Så också mordet på Bernadotte! Vi vet att det fanns terrorgrupper på båda sidor på 40-talet men det ursäktar inte dem som mördade Bernadotte.

Det knepiga jag har uppmärksammat är dock att svenska politiker inte alltid verkar ha satt mord och terror så värst högt på sin lista av vidrigheter när det handlat om mindre berömda offer, säg småbarn på glassbarer eller studenter på ett universitetskafé. Då verkar man vara mer upprörd över en barriär än över de vansinnesdåd - och det var en epidemi - som föregick barriären. Kalla mig gärna bitter men säg inte att jag ser lätt på mordet på Bernadotte.

Åtminstone tycks det mig att svensk aversion mot mord och terror inte hindrat våra politiker från att knyta i somliga fall mycket väl publicerade vänskapsband till grupper som inte övergett terrorn eller målet att krossa Israel. Aversionen till mord och terror har inte hindrat svenska politiker från att mycket högt och ofta i fula och ensidigt fördömande ord klandra en sida och att vara relativt tyst om dagens terror. Då frågar jag mig om det inte finns anledning till kritik och krav om bättring. Om Sverige ses som välvillig i Israel ska jag äta min hatt. :)

Just nu är mordet på Folke Bernadotte aktuellt iom 60-årsminnet och jag hoppas bara att det inte utnyttjas av illvilliga krafter. Bernadottes minne hedras inte av att man fortsätter med ensidiga fördömanden. Dessa har man sett nog av. De är kontraproduktiva om inte annat. Hoppas detta svarar på din fråga.

A-K Roth

Anonym sa...

Ok, tack for klargorandet!
Jag haller med dig att Sverige kankse inte fordomer terrorn tillrackligt skarpt. Det kan man ocksa marka bland oss palestina vanner i debatten: vi fordomer Israel men fordomer inte palestinskt terror. Det talas ocksa tyst om nar PA och Hamas kranker palestininernas rattigheter....Bjereld och Guardian ar undantag. Sjalv lovar jag att vara mer nyanserad i fortsattningen, och om inte det gar ska jag ata upp min hatt.
mvh Eleni s

Anonym sa...

Hoppas vi kan hitta hattar gjorda av mjölkchoklad då, Eleni!

A-K