2007-10-10

Fast i Gaza

Tidningen Dagen uppmärksammar att svenske medborgaren Saher Thawabteh, 20 år, sitter fast i Gaza sedan i somras. Saher anlände till Gaza den 7 juni, via en gränsövergång till Egypten, strax innan denna stängdes. Trots upprepade försök har han inte fått tillstånd att resa genom Israel. Saher riskerar att missa sina studier på Chalmers, till vilka han antogs nu i höst.

SSU:s ordförande Jytte Guteland kräver nu att Carl Bildt agerar för att hjälpa Saher och ett 40-tal andra i samma situation: Det får aldrig finnas en misstanke om att regeringen behandlar svenska medborgare olika beroende på hudfärg, hårfärg eller bakgrund i andra länder.

Det är bra att Guteland driver frågan. Om Thawabteh hetat Johansson eller Persson så är jag dessvärre rätt så övertygad om att Bildt redan hade agerat.

10 kommentarer:

Anonym sa...

När han reste in i Gaza måste han ha varit medveten om att territoriet står under israelisk blockad. Att fastna är en risk han tog frivilligt. Varför skall svenska regeringen agera försäkringsbolag åt dumdristiga ungdomar som inte har vett att ta hand om sig själva?

Anonym sa...

Killen har förstås tagt en risk fullt medveten om risken. Som det framgår i alla internationella nyhetsrapporer så kontrollerar Egypten gränsen till Rafah i Gaza (inte Israel). Han bör alltså ta upp frågan med Kairo lika mycket som med Israel, som ju faktiskt utsätts för agression från Gaza-remsan, till skillnad från Egypten.

Att välja en destination som inte har en flygplats, och som styrs av en antisemitisk terroristorganisation i krig med grannlandet Israel är ganska dumt. Förhoppningsvis kan Egypten släppa in honom. Om jag vore honom skulle jag inte räkna med att kunna få en godkänd inresa till Israel, vilket vore som att försöka åka från pakistanska Kashmir till indiska Kashmir.

Jag tvivlar inte ett ögonblick på att den arabiska regimen i Kairo vill hjälpa den palestinske araben. Något annat vore oerhört kallhamrat mot en "broder".

Anonym sa...

En svensk (palestinier) som har rest till Gaza, som styrs av en terrorregim i krig mot Israel, har myckt tydligt visat att han väljer att besöka en fiende till Israel.

Att i det läget ha mage att kräva att Israel fixar en flygresa ut från regionen är jäkligt magstarkt. Han kan sitta i Gaza och be Ismail Hanyeh att fixa en utresa från Gaza, eller via Egypten (som inte heller vill ha något att göra med den muslimska palestinska terrorregimen i Gaza).

Anonym sa...

Den svenska regeringen ska inte lägga ett öre på att betala för dessa palestinska araber med svenskt pass som väljer att resa från Sverige till den Iranstödda terroristenklaven Gaza! Jag som skattebetalare vill inte betala ett öre för dessa gynnare!

Låt honom sitta i Gaza där han uppenbarligen känner sig hemma!

Anonym sa...

Å andra sidan blev det ett jäkla hallå när en massa turister drabbades av tsunamin i Thailand. Varför skulle svenska regeringen hjälpa folk som frivilligt semestrade där?
F ö är det ju ruskigt rasistiska kommentarer man kommer med här. Vad vet vi om killen? Han kanske skulle hälsa på sina föräldrar.
Självklart skall UD hjälpa killen!

Anonym sa...

Anonym 8:05, man kan ju som du spekulera men artikeln nämner inte varför mannen befann sig i Gaza. Du kan ju ta reda på om mannens föräldrar bor i Gaza? Det skulle ju ge en rimlig förklaring till varför han tog sig in i en krigszon. Nog kan man som du jämföra hamasstyret i Gaza med en tsunami - katastrofalt är det i alla fall för både israeler och palestinier - men inte är Hamas' agerande lika oväntat som en tsunami, eller? I motsats till tsunamin har Hamas ett klart uttryckt agenda. I dagarna har Hamas inrättat en sorts shariapolis som skrämmer palestinier! SSU's reaktion???

Kanske SSU borde ha agerat mot att palestinier i Gaza skjuter missiler in mot israelisk bebyggelse eller för att de släpper den kidnappade värnpliktige Gilad Shalit eller mot den overta antisemitism som lärs ut i hamasskolor? Då hade deras krav av Israel kännts lite mer hederligt. SSU har ju genom sina ensidiga ageranden gett sig namn - tom utom riket - för att vara israelfientligt; många ser deras agerande som rasistiskt så varför inte ta dem i örat också.

Hoppas uppriktigt att den svenska mannen återställs helskinad till sin familj med både Israels och Egyptens hjälp. Att som Ulf undra om rasism ligger bakom ser lite underligt ut under förhållandet. Och anonym, försök att se somliga inlägg i sammanhanget att folk är ilskna på vad de ser som SSU's extrema och enögda syn (direkt från moder-och brodergrupper inom s?)på konflikten. Ställ inte ensidiga krav!

Bulten i Bo sa...

Inget "Gazaremsan är inte ockuperad länger"-inlägg ännu?

Anonym sa...

Killen är ett offer för israelisk statsterror och nästan kriminell nonchalans från den svenska regeringens sida.
Om den svenska regeringen sent omsider, det må medges, reagerade efter Tsunamin, så måste den givetvis agera kraftfullt nu när denne man, helt omedveten om riskerna med att åka till på GS, blivit fast där.
Bojkotta Israel nu! Protestera kraftfullt hos israeliska UD!

Anonym sa...

Jag instämmer med anonym 11.26.

Att åka till en klart uttalad fiende till Israel, och sedan ställa krav på att Israel skall hjälpa honom därifrån, kan bara komma från en 1) idiot eller en 2) feg oppportunist.

Han bör vända sig till den egyptiska regeringen, eller helt enkelt ställa krav på Hamas att terrorgruppen betalar hans resa hem till Sverige via Kairo.

Anonym sa...

Om israelerna är så vänliga och släpper in honom till "fienden" kan de väl vara lika vänliga och släppa ut honom igen.