2006-11-07

Nätkultur

I dag har jag och Marie Demker en artikel på Göteborgs-Postens debattsida där vi kritiserar Sveriges Radios planer på att göra om programutbudet i P 1 på ett sätt som enligt vår uppfattning bidrar till ytlighet och förflackning. Kvalitetsprogram som Konflikt och Vår grundade mening hotas t ex av nedläggning. (I morgon onsdag överlämnas för övrigt ett protestupprop till Peter Örn om nedläggningen av just Vår grundade mening.)

Om man publicerar en debattartikel i Göteborgs-Posten eller Svenska Dagbladet ges läsarna möjlighet att på nätet kommentera artikeln. Svenska Dagbladets läsarkommentarer brukar inte vara någon angenäm läsning. Okvädingsord och förolämpningar är snarare regel än undantag, särskilt om man skriver om eldfängda ämnen som t ex Palestinafrågan. Ofta är det samma anonyma signaturer som återkommer dag efter dag med sina utbrott. Dagens Nyheter väljer att inte låta läsarna kommentera debattartiklarna alls, eftersom det bedöms ta för mycket tid och kraft att rensa bort de värsta inläggen.

Kommentarerna på nätet till vår artikel i dagens Göteborgs-Posten håller en helt annan ton. Beror det månne på att Göteborgs-Postens läsare har en annan nätkultur än huvudstadspressens läsare?

6 kommentarer:

Anonym sa...

Läste e artikel
på morgonen idag. Den var mycket bra :-)

Jag har bloggat om saken, lite mer personligt och rakt på sak kanske, som man kan kosta på sig på en blogg och när man har karriären bakom sig.

1: Är programmet P1 Mode ett skämt eller allvar? (Faktum är att jag inte visste vilket när jag lyssnade på programmet så rubriken var inte menad som ett rent skämt).

2: Hur tänker man på SR och SVT?

Anonym sa...

Ja, det var en himla bra debattartikel. Dock hade ni missat att sr-ledningen ångrat sig vad gäller Konflikt, det får vara kvar. Men det förminskar förstås inte er huvudpoäng.

Ulf Bjereld sa...

Tack Kerstin för bloggtips. Charlotte har säkert rätt i detta med Konflikt - men jag är lite osäker på om det hela är definitivt bestämt ännu.

Anonym sa...

Det kanske inte är spikat i nåt beslut på sr, men Örn har sagt både på radio (Studio ett?) och i sin debattartikel i DN att Konflikt kommer att vara kvar. Jag tolkar detta som definitivt, men det kanske är naivt?
Jag har f ö skrivit lite om saken på min blogg också, bl a här:
http://kamfertext.blogspot.com/2006/09/en-krympande-horisont.html
Förresten.

Anonym sa...

Äsch, länken fick ju inte plats... Det kan man säkert fixa på nåt snitsigt sätt, jag orkar inte klura ut det...

Ulf Bjereld sa...

Jag har själv aldrig heller lyckats lära mig hur man lägger in länkar i kommentarer. :-)