2006-09-14

Regeringsfrågan i fokus

Journalister och politiska bedömare har gjort stor sak av att Göran Persson i TV4:s utfrågning i tisdags öppnade för regeringssamarbete över blockgränserna genom följande uttalande: Man måste vara beredde att söka stöd bredare, i riksdagen. Då har jag sagt så här, två krav. Man måste vara beredd att utveckla välfärdspolitiken. Man måste ställa upp på en traditionell svensk utrikespolitik. Perssons uttalande har beskrivits som en stor nyhet, som ett svaghetstecken, ett flirtande med borgerligheten för att han nu i valrörelsens slutskede fruktar att vänsterblocket inte kommer att samla en majoritet.

Men nyheten var ingen nyhet och svaghetstecknet således inget svaghetstecken. Som Aftonbladets ledarsida i dag visar så sa Göran Persson i princip exakt samma sak redan i Ekots partiledarutfrågning med honom tre veckor tidigare, den 21 augusti: Jag är beredd att samverka med alla de krafter som vill utveckla välfärdssamhället och som står för en klassisk svensk utrikespolitik.

Jag brukar för det mesta försvara den svenska politiska journalistkåren. Men att Perssons uttalande i TV4-debatten yrvaket presenterades som en stor nyhet är faktiskt inget annat än uselt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Jo visst har du rätt. Men det gör ju inte Perssons problem mindre. Reinfeldts ständiga återkommande i fyrans partiledardebatt till "vänsterkartellens" splittring, visar vilket (avgörande?) problem regeringsfrågan är för Persson. Han kan inte ge ett trovärdigt svar på frågan om vilken regering Sverige får med fortsatt rödgrön regering. Och för gråsossar som avskyr mp (och dom är många) måste det vara en mardröm att riskera bana väg in i regeringen för just mp.

Leffe sa...

Uselt tycker ag är normalnivån för våra politiska journalister. Att rapportera om det skvalller som kallas "Det politiska spelet" är inte särskilt svårt. Johan Norberg beskrev det utmärkt, så här:

"[...]good reporting about politics takes knowledge and resources. Producing a good story about scandals and crime takes nothing but a microphone, an excited tone of voice and a bad attitude."