I dag är det bara nio dagar kvar till presidentvalet i USA. Hur kommer det att gå? Joe Biden är knapp men klar favorit hos spelbolagen (1.47 för Biden mot 2.45 för Donald Trump på Unibet). Vi är många som hoppas och tror att USA snart kan lägga Donald Trumps presidentperiod till handlingarna. Men säker kan ingen vara.
Här är tre argument som talar för och tre argument som talar mot att Joe Biden vinner presidentvalet.
För Biden
1.) Joe Biden har ett stort försteg i opinionsmätningarna. På nationell nivå leder Biden med i snitt nio procentenheter. Än viktigare är att Joe Biden också leder i sju viktiga så kallade swing-stater som Donald Trump vann 2016: Michigan, Pennsylvania, Wisconsin, Florida, Arizona, North Carolina och Georgia. Det räcker sannolikt med att Joe Biden vinner någon eller några av dessa delstater för att han också ska vinna valet.
2.) Joe Bidens övertag i opinionsmätningarna har varit stabilt över tid. Det är ett klart större övertag än det Hillary Clinton hade 2016. Bidens övertaget har till och med vuxit något den senaste månaden. Det är mycket ovanligt med stora opinionsförändringar i slutskedet av amerikanska valrörelser.
3.) Andelen osäkra väljare uppgår bara till fem procent. De allra flesta väljare har således redan bestämt sig, och i många fall också redan förtidsröstat. Det innebär att det blir svårt för Donald Trump att vinna över tillräckligt många nya väljare för att kunna hämta in Joe Bidens försprång.
Mot Biden
1.) Vi vet inte hur Corona-pandemin påverkar valrörelsen och valdeltagandet. Osäkerheten blir därför större än vanligt och gamla sanningar kanske inte längre gäller. Den polariserade opinionen gör årets val till ett mobiliseringsval, och då blir läget i opinionen något mindre intressant.
2.) Visserligen leder Biden i viktiga delstater, men i många fall är det en mycket liten ledning. I de delstater som nämndes ovan ligger Bidens ledning mellan 0.4 och 7.6 procent. Biden skulle behöva ett opinionsmässigt genombrott i åtminstone någon av dessa delstater för att kunna känna sig lugn.
3.) Vid förra valet 2016 talade det mesta för Hillary Clinton - ändå vann Donald Trump. Glöm inte det.
Lyssna gärna på statsvetaren Anders Sundell, som i morse kommenterade det amerikanska presidentvalet i Godmorgon, världen.
2 kommentarer:
Har just läst Kukkas/Eneroths
aggressiva och illvilliga debatt-
artikel i AB. Hatet sjuder En lättnad att finna Ulfs inlägg,
sakligt och balanserat. Tro och
Solidaritet har förlorat stort
på personbytena i ledningen. /AN
Frågan är varför. Donald Trump har inte startat något krig. Tvärtom vill ha dra tillbaka amerikanska trupper. Möjligen kan vissa konflikter eskalera något av det skälet, men troligen inget dramatiskt. Föregångarna Barack Obama, George W Bush har många oskyldiga liv på sina samveten. Joe Biden var Obamas vicepresident. Donald Trump vill att NATO länderna betalar de överenskomna 2% av BNP till sina resp. försvar. Har svårt att de något fel i det. Sedan uppträder han som en buffel. Men jag tror man skall se till handlingarna i första hand, inte uppträdandet.
Kjell Eriksson
Skicka en kommentar