2020-06-05

Vem sköt Olof Palme? Kanske får vi äntligen veta

Det har nu gått mer är 34 år sedan Olof Palme sköts till döds på öppen gata, Jag minns att jag vaknade på lördagsmorgonen av att grannfrun, som hörde lite dåligt, hade på sin köksradio ännu lite högre än vanligt.

När jag blev varse vad som hänt strömmade förstås sorg och vrede genom mina sinnen. Sorgen och vreden fick snart sällskap av ytterligare en känsla, en brännande längtan efter att mordet skulle klaras upp: Bara vi får veta vem som gjorde det, och varför.

Nu har det gått mer än 34 år. Vi har ännu inte fått veta vem som gjorde det, och varför. Ovissheten plågar mig fortfarande.

Men kanske är det dags nu? I dag meddelade åklagarmyndigheten att åklagaren Krister Peterssons beslut i åtalsfrågan i Palmeutredningen offentliggörs kl 09.30 onsdagen den 10 juni (för övrigt mitt under riksdagens partiledardebatt...).

På senare tid har den så kallade Skandiamannen pekats ut som polisens huvudspår, dels i en artikel i tidskriften Filter och dels i Thomas Petterssons bok "Den osannolike mördaren" (2018).

Jag är skeptisk till teorin om Skandiamannen som mördare, Skandiamannen lämnade sin arbetsplats nära mordplatsen bara några få minuter innan Olof och Lisbeth Palme passerade förbi på Sveavägen. Visserligen skulle Skandiamannen kunna ha sett makarna Palme innan de gick in på bion, men han kan inte ha vetat exakt när de skulle ha passerat förbi på Sveavägen. Visst, han kan ha mött dem av en ren slump och dessutom råkat ha en pistol i fickan, Nja, säger jag.

Efter mordet skulle Skandiamannen snabbt ha återvänt till brottsplatsen, och med en rykande pistol i fickan ha befunnit sig i omedelbar närhet av ögonvittnet Lisbeth och även andra vittnen. Det är inte precis så mördare brukar bete sig. Nja, säger jag.

Palmeutredningen tycks det senaste året ha intensifierat sitt intresse för Skandiamannen. Men det kan lika gärna röra sig om att kunna avföra honom från utredningen som att definitvt binda honom till brottet. Det finns också idéer om att knyta honom till det så kallade Sydafrikaspåret som poppat upp igen de senaste dagarna. Nja, säger jag.

Vi får väl se på onsdag kl 09.30. Oavsett om det är Skandiamannen, Christer Pettersson, Sydafrika, 33-åringen, poliser, säkerhetspoliser, kurder eller en hittills helt okånd person hoppas jag att utredningen presenterar övertygande bevis och belägg. Jag vill ha ro i min själ.

7 kommentarer:

Anonym sa...

Att han skulle kommit tillbaka till mordplatsen så snart att Lisbeth var kvar har väl ingen påstått?

Han gick väl mest troligt tillbaka till Skandias entré från norr dvs 75 meter från mordplatsen och runt 15 minuter efter att Lisbeth lämnat. Om han nu var mördaren alltså. Var han ett vittne kom han rimligtvis från söder.

Orion77 sa...

Jag kände Skandiamannen. Han kan omöjligen ha varit gärningsman.

arne hammarlind sa...

Glöm Pettersson, ska bli roligt och se hur media kan driva ett spår som Engström utan ett gnutta bevis.

https://www.svt.se/nyheter/inrikes/palmeaklagaren-tror-inte-christer-pettersson-ar-mordaren

Anonym sa...

Utan mordvapen lär det bli svårt att verkligen bevisa vem som höll i pistolen för 34 år sedan. En av anledningarna till att polisen aldrig hittade vapnet kan vara att de letade efter fel vapen. Polisen har ett koncept att Palme sköts med en .357 Magnum revolver. Men det är faktiskt så att .38 Special är precis samma kaliber. Skillnaden är kulans hastighet och att Magnum patronhylsan är ca 3 mm längre. Detta för att man inte av misstag skall ladda den kraftigare Magnum-patronen i en .38 revolver.

Det finns en mängd olika kulor som passar in i de här patronhylsorna. De minsta (dvs. minst massa) används i regel inte med Magnum-patroner, och de största (tyngsta) används inte med .38. I mellanstorleken går det bra att ladda samma kula i båda patronerna.

Anledningen till att de båda patronerna benämms med olika kaliber är att .38 är patronens kaliber, med .357 Magnum är kulans kaliber. Som sagt, båda kulorna har samma diameter (kaliber), 0,357 tum eller 9,07 millimeter.

(Det är ganska vanligt i USA att övningsskjuta med den billigare .38 Special ammunitionen i .357 Magnum revolvrar. Det går alldeles utmärkt, men inte tvärtom.)

Jag har läst i pressrapporter att kulan som användes var "pansarbrytande" (stålkula), och att kulan gick igenom offren och hittades 50 meter bort. Detta kan ge en indikation att den kraftigare Magnum-patronen användes, men det är inte helt säkert. En vapenexpert som laddar sina egna patronhylsor kan sätta in en stålkula i en .38 Special hylsa, och en mördare som inte är vapenexpert kan ju köpa speciellt sammansatt ammunition.

Polisen har aldrig haft tillgång till patronhylsan, eftersom hylsan sitter kvar i revolvercylindern efter att skottet avlossats. Som sagt, med bara kulan att tillgå är det omöjligt att med säkerhet avgöra vilken sorts patron och vilken sorts vapen som använts.

Homo Economicus

Dan sa...

Jag tycker de ska vara försiktiga med att peka ut någon död människa. En människa som inte har en chans att försvara sig eller förklara sig skulle bara kännas som ett dåligt avslut

Bektesh Jehona Sjostrom sa...

Precis omedelbart efter Corona-virusutbrottet reste jag till min hemstad och mitt kärleksförhållande med min make har varit hemskt, det fanns ingen öppenhet och sanning från min kärlekspartner, jag älskade honom så dyrt och jag vet att han älskar mig samma sak dock fortsätter han att fuska på mig med en annan dam, han är inte konsekvent och tar ansvar som mannen i hemmet, inget barnstöd, vi har två barn tillsammans, Jane och Terry är så härliga barn, de fortsätter frågar mig när kommer pappa återvänder hem för middag, jag måste övertyga dem om att deras far fick ett nytt jobb i västra delen av stockholm och de har velat träffa sin far igen, jag försökte allt mitt bästa för att söka hjälp för att få honom tillbaka hem, min man lämnade hemmet för cirka 14 månader sedan, inga textmeddelanden och inga telefonsamtal från honom och han blockerade mig från kommunikation med honom, jag kunde inte kontakta honom längre än mer än ett år, jag trodde aldrig på kärlek magisk charm med användning av ljus ljus och andra kärlek stavmaterial föremål kunde föra tillbaka min man hem, tills min mycket goda vän introducerade mig för en stor man som heter Dr.Oduduwa kärlek spell Temple, jag gav det ett sista försök, jag skickar ett meddelande för att kontakta kommunikation med Dr .Oduduwa älskar stava caster och inom några minuter fick jag ett meddelande om svar på meddelandet på min post. Dr.Oduduwa berättade för mig allt som krävs och förfaranden för att delta i kärlek stava charmigt framgångsrikt för att föra min man hem. Jag följde noggrant alla hans instruktioner och vägledning under bönproceduren för kärleksstämning. det var enkelt och enkelt att förstå snabba svar är säkra. inom några timmar är det gjort och jag fick ett telefonsamtal från min kärleksman som inte så länge inte kunde ringa mig på telefon och han ringde mig direkt omedelbart efter att alla kärleksaktivering har genomförts. detta kan hända med någon om du tror att prova det idag. Jag är väldigt nöjd med min familj tillsammans eftersom jag gör alla åtgärder för att få honom tillbaka. Jag älskar min man så mycket, jag var redo att göra allt mänskligt möjligt för att få honom hem till mina barn är glada över att ha sin far hemma. vi har båda framtiden tillsammans och jag kan inte släppa honom. Idag är jag väldigt glad att jag har honom väldigt nära mig just nu med mer kärlek och förtroende för vårt kärleksförhållande mer än någonsin tidigare. Allt tack till Dr.oduduwa kärlekstempel för brådskande lösning för att få tillbaka ex kärlekspartner. han hjälper dig att lära dig och utveckla bättre sätt att hantera de frågor som står i vägen för dina kärlekslivsmål. Enkelt e-postmeddelande till adressen eller kommunicera endast via WhatsApp-meddelande: +79268011965
(dr.oduduwaspellcaster@gmail. com)

Anonym sa...

Bevis brukar för mig vara något strikt, och som inte ens en domstol kan ifrågasätta ( det ligger i själva ordet "bevis" att det inte går att ifrågasätta). Nej, den presskonferens som varit är väl snarare ett sätt att avsluta förundersökningen, och helt enkelt säga att de starkaste misstankarna finns mot en död person.

Kjell Eriksson