2019-08-11

"Det behövs en samhällelig mobilisering mot extremhögerns försök att piska upp islamhat"

I dag skriver Expressens ledarsida att det behövs en samhällelig mobilisering mot extremhögerns försök att piska upp islamhat. Expressen skräder inte orden: Utgångspunkten måste alltid vara en grundläggande acceptans för att islam har en plats i vårt samhälle. Muslimer måste känna sig fria att gå till moskén, be på sin rast eller täcka sitt hår likaväl som de kan välja att avstå. Den som försöker undergräva den rätten bör bemötas med ett tydligt budskap: Rör inte våra moskéer!

Det var ord i rättan tid, och jag blev glad när jag läste dem. Här i Sverige har de senaste veckorna präglats av absurda debatter om busschaufförers religiösa tillhörigheter. En busschaufför som burit sig illa åt mot en kvinnlig passagerare pekades snabbt och felaktigt ut som en muslim. En annan busschaufför kritiserades och bespottades för att han valde att utnyttja sin rast till att be. Moderata riksdagsledamöter och lokalpolitiker deltog i ryktesspridningen och hetskampanjerna. Hetsen och hatet mot islam och mot muslimer har - särskilt i sociala medier - tagit sig oacceptabla uttryck.

I Norge utreder polisen gårdagens mordförsök vid en moské utanför Oslo som ett terrorbrott. Den gripne mannen har högerextrema åsikter. I ett inlägg på ett nätforum hänvisar han till dådet i staden Christchurch, Nya Zeeland tidigare i år, då en enskild gärningsman med rasistiska motiv attackerade två moskéer och dödade 51 personer.

Det viktigt att våra politiska företrädare nu förmår visa ledarskap. Jag skulle gärna se att de svenska partiledarna uttalade sig lika tydligt som Expressens ledarsida i dag. Att det begås övergrepp eller terrordåd i islams namn får aldrig bli en förevändning för stigmatisera muslimer.

I dag firas också Eid al-adha, en av de två stora islamska högtidsfesterna. Kanadas premiärminister, liberalen Justin Trudeau, skickar en videosänd hälsning till landets muslimska gemenskaper: Eid al-Adha is a chance to reflect on values like community service, compassion, and generosity. Whether supporting a local charity or being there for neighbours in need, Muslim Canadians show us the best of those values all year round. Today, let’s celebrate Canada’s Muslim communities, and the many contributions they make to shape our country for the better.

Justin Trudeaus hälsning kan ses här.


Jag hälsar alla mina muslimska vänner en glad Eid!

6 kommentarer:

Sven Tycker sa...

Tyvärr har några av våra riksdagspartier hamnat i ett läge där man accepterar spridandet av muslimhatet och rasism i allmänhet. Moderaternas ovilja att ta itu med t.ex. Hanif Balis ständiga spridande av muslimhat visar på att det finns en stark acceptans för det hat han sprider.
http://sventycker.blogspot.com/2019/08/lyckans-dag.html

gruelse sa...

I detta sammanhang bör man också minnas de statsmannalika visdomsord som Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt yttrade i det invandrartäta Ronna hösten 2006:
"Ursvenskt är bara barbariet. All utveckling har kommit utifrån."
https://www.dn.se/nyheter/politik/reinfeldt-det-ursvenska-ar-blott-barbari/

Jihad idag sa...

Muslimhat och islamkritik är inte samma sak

Anonym sa...

Jag tycker rent allmänt att man egentligen måste få ifrågasätta allting ( undantag är möjligen vetenskapliga sanningar). Vill man ta reda på vad en viss grupp människor tycker, och som förenas av någon gemensam värdegrund ( kristen, hindi, muslim, stalinist mm mm) så måste man rimligen få ställa frågor. Det är när vi inte ställer frågor som det blir verkligt farligt. Då kan vi som i fallet med bussföraren få veta att det bara blev fel. Det var en bra synpunkt ovan om att tex skilja mellan muslimhat och islamkritik. Samma skillnad kan göras på i princip allting.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

R:s Sverige fientliga uttalande
ingår tydligen numera i den
offentliga lögnen.

Anonym sa...

Uramerikanskt är bara barbariet. All utveckling har kommit utifrån.

" statsmannalika visdomsord" från en 'stolt svensk' som Sveriges statsminister Fredrik Reinfeldt.
Jovisst.