2019-04-02

Alice Teodorescu lämnar GP för Moderaterna

Alice Teodorescu lämnar sitt jobb som politisk redaktör på Göteborgs-Posten. I stället blir hon huvudsekreterare för den arbetsgrupp som ska utveckla Moderaternas nya idéprogram. Den förändringen är bra, tycker jag. Göteborgs-Posten vars ledarsida ska vara oberoende liberal har under Alice Teodorescus ledning utvecklats till en högerauktoritär plattform, med ständigt återkommande krav på stramare flyktingpolitik och att övriga partier måste börja samverka med det rasistiskt impregnerade partiet Sverigedemokraterna. Det är en hisnande tanke att det bara är några år sedan som den fritänkande socialliberalen Gert Gelotte arbetade som ledarskribent på den tidningen.

Ulf Kristersson säger att han nu vill "samla den breda borgerligheten" i "ett nytt politiskt landskap". Frågan är vilka partier han inbegriper i den "breda borgerlighet" han vill samla. Rekryteringen av Alice Teodorescu stärker de krafter inom Centerpartiet och Liberalerna som varnade för att en M/KD-regering inte skulle förmå hålla Sverigedemokraterna utanför det politiska inflytandet. Kristdemokraterna har redan tagit steget fullt ut och argumenterar öppet för samarbete med Sverigedemokraterna i olika frågor. Ulf Kristersson duckar och inte en den mest erfarne kremlolog förmår tolka var Moderaterna formellt står i frågan om samarbete med Sverigedemokraterna.

Förutsättningarna för att Moderaterna inom överskådlig tid ska kunna "samla den breda borgerligheten" är något begränsade, om man säger så. Eller ingår snart även Sverigedemokraterna i Ulf Kristerssons "breda borgerlighet"? Så illa tror inte ens jag att den kan vara.

7 kommentarer:

Anonym sa...

För inte alltför länge sen (före hösten 2015) hade jag en skriftväxling med Teodorescu om invandring. Jag frågade om hon verkligen trodde på fri invandring och fick svaret att det var något eftersträvansvärt men att det fn närvarande inte gick att släppa den helt fri. Sen dess har det uppenbarligen runnit mycket vatten under broarna. Vid ungefär samma tidpunkt övervägde jag att säga upp min "livslånga" prenumeration på GP. Anledningen var ledarsidan med Tenfeldt, Gelotte och likasinnade. Kännetecknande var helt okritiska hyllningsartiklar av allt vad folkpartiet hade tänkt ut, hyllningar som inte stod Stalins Pravda lång efter. Att Ulf saknar Gelotte förstår jag, om än av andra anledningar än de jag skriver om. Jag gör det inte.
Under Teodorescu har ledarsidan fått ett helt annat genomslag. Att hon nu engagerar sig partipolitiskt för moderaterna är också följdriktigt eftersom hennes ledare inte kan kallas björklundliberala. Nu tror jag fortsatt på ledarsidans framtid. Den nya chefen, Cwejman, är en kravliberal med fötterna på jorden.
Nyliberala centern kommer inte att ingå i en ny allians. Inte heller liberalerna om björklundfalangen vinner partiledarstriden (och då kanske åker ur riksdagen). Med Sabuni som partiledare är läget ett annat. Därför är det socialdemokratins fasa och borgerlighetens möjlighet att Sabuni, Bush Thor och Kristersson (om han sitter kvar) bildar en regering som släpps fram av SD.
PS Enligt en sen opinionsmätning i AB har brottsligheten seglat upp som viktigaste frågan. Inte bra för den socialdemokratiska inriktning som Ulf förespråkar. DS
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Man saknar verkligen Gert Gelotte som ledarskribent. Gerts breda kunskaper om vitt skilda fält parat med mycket fin språkbehandling.
Enligt uppgift var det hans berättigade kritiska hållning till den israeliska högerregeringen som var orsaken till att han fick sluta på GP.
Gerts engagemang för en rättvis fred i Mellanöstern pågår emellertid och han är en av undertecknarna i uppropet till Sverige att bojkotta årets final i Melodifestivalen i Israel med anledning av landets apartheidpolitik. Hela 171 personer främst artister och kulturarbetare har undertecknat uppropet. Men även professor Mattias Gardell tillhör undertecknarna.
Mark Twain

Anonym sa...

UB: Kristersson säger att han nu vill "samla den breda borgerligheten" i "ett nytt politiskt landskap".

sw Jo, har man uppdraget att bli statsminister så gäller det att samla ihop sina skaror.
Trots allt är Moderaterna största borgerliga parti, och har ett styvt jobb att hantera väljarmissnöjde, med Centerns kopiering av "Nya Moderat"-konceptet (men det var 2006)
som födde fram Sd på andra kanten. Ingen enkel uppgift att samla spretiga väljare, men
nog handlar det om perspektiv. Antingen tror partierna att de kan styra opinionen, eller så tror opinionen att de styr partisterna :-) Frågan är mer vad det är UK tror att han ska samla+ Väljarskaror eller partier? C + Fp har valt en ny väg, och sannolikt är det väljarnas verklighet som avgör, därav att M siktar mot 2022. Det kommer rinna vatten under brorarna.

UB
"Frågan är vilka partier han inbegriper i den "breda borgerlighet" han vill samla."

M+Kd är grunden (dvs samla väljare inom denna sfär)
C+Fp är extrastyrkor, men eftersom detta är Herre Jösses, så rimmar det illa med Sd, och ska sanningen fram, så vet nog inte ens gud, i vart fall inte UK, hur det kommer att gå.
Olika scenarier, hur det går för Fp är centralt, men även för hur passa framgångsrika C är att knapra väljare på Moderaternas frihetliga flygel. Värsta spillet verkar de ha fått ordning på. Väljarna börjar vänja sig.

UB
"Rekryteringen av Teodorescu stärker de krafter inom C och Fp som varnade för att en M/KD-regering inte skulle förmå hålla Sd utanför det politiska inflytandet."

Det har varit och är mycket spel om Sd. Denna gång, 2018, fick frågan alliansen att spricka, men..... värt att påminna, väljarna bestämmer vart 4e år, nu blev det ingen borgerlig regering, alliansen sprack och migrationsfrågor blev nog den avgörande faktorn, och så ska det vara. Nu vet väljarna, och det blir nya spelregler nästa val.
Väljarna har avgörandet i sin hand, faktiskt inte politiken, allra minst U.K. Han är som alla andra partiledare trots allt ett rö för vinden, som ska försöka navigera i valvinden, väljarnas preferenser 2022. Väljarna bestämmer, om partierna håller Sd utanför politisk inflytande, så kommer en reakation från väljarna, några premieras, andra får pisk.

U.B
"Kd har redan tagit steget fullt ut och argumenterar öppet för samarbete med Sd i olika frågor."

sw Så kan man tolka/uttrycka det, uppdraget är väl å ena sidan sakpolitiskt, å andra sidan skramla ihop stöd för en regering som kan få igenom sakernas tillstånd. Tiden fram till 2022 får visa vad detta kommer att innebära. Det vet vi alltså inte än. S.W

Anonym sa...

UB:
"UK duckar och inte en den mest erfarne kremlolog förmår tolka var M formellt står i frågan om samarbete med Sd."

sw Nja, det är bara att anlägga barnets perspektiv, (HC Andersen), dvs alla kan ju se att UK inte blev statsminister, och att hans vapenbröder valde ett annat alternativ, pga Sd, eller snarare, pga väljarnas utslag. Det är väl inga som helst konstigheter att om målet är att bilda en borgerlig regering, så får man inte ha en majoritet emot sig.
Så för att bli statsminister krävs stöd. Det kan komma från två håll:
- C+Fp (men nog inte från Mp)
- Sd

I senaste valet var C+Fp+Mp fem mandat större än Sd, nästa val vet ingen, men det ligger i farans riktning att något parti straffar ur sig, och det ligger nog inget parti i fatet att försöka få samhället att fungera, dvs att vara proaktiv och lösningsfokuserad, det är nog lite vad väljarna förväntar sig.

UB
"Förutsättningarna för att M inom överskådlig tid ska kunna "samla den breda borgerligheten" är något begränsade, om man säger så."

sw Jepp, men om C och Fp bytte sida detta val, så kan de byta sida igen. Det beror nog lite på väljarna. Det gäller som sagt var att skilja på partierna, och på dess väljare.
Centerpartiets framgångar på sin kant, avgör nog lite frågan. Klart att U hellre vill samarbeta med C+Fp, om det går, men nu är det tveksamt om alliansborgerligheten kan bli större än S+Vp+Mp, eftersom varje försök att regera med C+Fp+Mps flyktingpolitik skrämmer över väljare till Sd. Det är alltså väljarna som styr det hela.

UB:
"Eller ingår snart även Sd i UKs "breda borgerlighet"?

sw Nä, de gör de inte, men Sd innehåller borgerligt sinnade väljare, som UK måste ta hänsyn till, för att inte tappa på den flanken. men nog måste det sägas; UK kan inte bli statsminister utan stöd av Sd, det är inget nytt. Budgeten måste få flest röster i kammaren, största budget-konstellation.

UB
Så illa tror inte ens jag att den kan vara.

sw Nä, det tror nog inte UK heller :-) men nu har han ett bekymmer, det är väljarna som bestämmer, så det blir att kryssa vidare mellan grynnorna. S.W

Jan Holm sa...

Ja förändringar är bra, om de leder till något bättre.
Alice Teodorescu är säkert det bästa som kunde hända M och mycket talar väl nu för att de kommer att göra en KD.
Alla inser väl det vettiga i att ta stöd för att kunna genomföra sin egen politik och att väljarna nu belönar Ebba Busch Thor i väljarundersökningar för detta, borgar för en ljus framtid för Sveriges konservativa sfär.
För Sossarna lär det inte räcka med att demonisera SD med rasistimpregnering, det kortet är redan förbrukat.

Anonym sa...



Senaste Novus - ger en hint om hur det kan gå i partilandskapet, om tex denna poll skulle bli verklighet vid nästa val. Visst är det hypotetiska premisser, om det vore val idag. Men det ger onekligen hissnande perspektiv på en ny tid och en soppa som våra partier ska hantera. Bara de vänjer sig vid tanken att väljarna bestämmer en gång vart fjärde år, i en demokrati. Det är snusförnuftigt.


Vp. - 28 -> 37 mandat (+9)

S. - 100 -> 104 mandat (+4)

SV - 128 -> 141 (+13)


C. - 31 - > 31 mandat (+/-0)

Fp - 20 -> 00 (-20)

Mp - 16 -> 00 (-16)

Sum: 67 -> 31 (-36)


M. - 70 -> 67 mandat (-3)

Kd - 22 -> 41 mandat (+19)

Sum: 91 -> 108 (+16)

Sd. - 62 -> 69 mandat (+7)

Innebär att Herre-Jösses förlorar 36 mandat.
Av dessa vinner vänstern 13, återstår 23 mandat.

Dessa kammar då "högern" hem 16 mandat och Sd 7.
Dvs fördelningen av bytet faller inte till S fördel,
varför det i detta exempel blir promenadseger för
en UK-regering, dvs 108 mandat, och sedan budgetstöd
av ytterligare 69, dvs totalt 177 mandat.

Det hela beror på om väljarna väljer in Fp och Mp, eller inte.
Väljarna är luriga, och det gäller att gissa sig till hur det
står till i gård och stuga inför 2022. Det är liksom detta som
Moderaterna nu försöker klura ut. Det är rätt lång tid kvar,
men något resultat kommer ingen få se förrän 2021, det är först då
spelplanen blir verklig. S.W

Anonym sa...

Då får man dela upp de små övriga kombattanterna, på var sin kant,
även om nu Kd till DNs stora förtret är 3 ggr så stora som
huspartiet. Det verkar alltså som det för tillfället är bra
opinionsmässigt att vara den sedelärande tidningens "bad ass"

De små vänster
------ Val . nov . dec .. jan .. feb .. mars . apr. - Diff-jan Diff val
Vp. - 8,0 .. 7,9 .. 7,7 .. 7,6 .. 9,1 .. 9,1 .. 9,7 .. +2,1 ... +1,7
Mp. - 4,4 .. 4,3 .. 4,0 .. 3,9 .. 3,4 .. 4,0 .. 3,5 .. -0,4 ... -0,9
SVp: 12,4 . 12,2 . 13,7 . 11,5 . 12,5 . 13,1 . 13,2 .. +1,7 ... +0,8

Här bär det, går alltså +, pga S förluster till V.
Mp är alltjämt nere för räkning, under strecket. DN gör nu en drive för
att fånga upp intresset att rösta i EU-valet. Men nog kan man undra,
att stödet inte är större, för dessa partier som strider för miljö,
solidaritet, MR och social rättvisa. Mysko.

De små höger
------ Val . nov . dec .. jan .. feb .. mars . apr. - Diff-jan Diff val
Fp. - 5,5 .. 3,7 .. 3,9 .. 3,4 .. 2,7 .. 3,5 .. 3,7 .. +0,3 ... -1,8
C.. - 8,6 .. 8,9 .. 8,6 .. 7,6 .. 7,5 .. 7,3 .. 8,2 .. +0,6 ... -0,4
Kd. - 6,3 .. 5,9 .. 6,5 .. 6,2 .. 7,4 .. 8,6 . 10,6 .. +4,4 ... +4,3
CLKd 20,4 . 18,5 . 19,0 . 17,2 . 17,6 . 19,4 . 22,5 .. +5,3 ... +2,1

Fp+C backar -2,2 sedan valet, men går alltså fram någon % sedan januari.
Det är Kd som bär upp det hela. Det är dock inte så troligt att väljare
flytt från C eller Fp till Kd, möjligen några landröster. Trots Fps
vacklande hälsa, inte så illa. Centern stabila mellan 7,5 - 8%
alltså i stort sätt opåverkade av sidbytet och fru Lööfs huvudroll
i regeringsförhandlingarna. Imponerande trots allt. S.W