2016-06-01

Det politiska läget och SCB:s partisympatiundersökning

Igår presenterade Statistiska Centralbyrån (SCB) sin stora partisympatiundersökning. Kristdemokraterna fick med 3.1 procent sitt sämsta resultat sedan SCB började mäta stödet för partiet 1991. Miljöpartiet fick 4.7 procent, vilket var den lägsta andelen partiet uppvisat i denna mätning sedan 2006. Sverigedemokraterna tappar 2.6 procentenheter till 17.3, vilket bekräftar bilden av att partiets framgångsvåg åtminstone tillfälligt är bruten. Socialdemokraterna är största parti med 29.5 procent, men partiet ligger ofta högt i SCB:s undersökning.

Mest intressant är att de rödgröna partierna tillsammans är större än Alliansen. De rödgröna partierna får 41.0 procent, medan allianspartierna får 39.3 procent. Varför misslyckas allianspartierna med att utnyttja den rödgröna regeringens svåra parlamentariska läge och Miljöpartiets kris till att rycka ifrån i opinionen?

Vid motsvarande mättillfälle i maj 2012 hade de rödgröna partierna i opposition skaffat sig ett överläge på närmare nio procentenheter. I maj 2008 hade de rödgröna partierna i opposition ett övertag på 15.7 procentenheter.

Allianspartierna är i dag politiskt demobiliserade. Under åtta framgångsrika år med Fredrik Reinfeldt samlades Alliansen kring ett gemensamt ideologiskt och politiskt projekt. I dag är det inte så. De enskilda allianspartierna utforskar sina egna vägar och utvecklar egen politik. I flera viktiga frågor - flyktingpolitiken, låglönejobb, skolpolitiken, energipolitiken - har allianspartierna skilda uppfattningar.

En avgörande faktor för Alliansens bildande och sammanhållning var att Moderaterna drog sig mot mitten. I dag sneglar Moderaterna och Kristdemokraterna åt höger, åtminstone i frågor som rör flyktingmottagning och lag och ordning. Problemet för allianspartierna är att om Moderaterna och Kristdemokraterna går åt höger kan de kanske viserligen urholka opinionsstödet för Sverigedemokraterna - men samtidigt blir det svårare att mobilisera och hålla ihop Alliansen inför valet 2018. Ju mer Kristdemokraterna och Moderaterna går åt höger, desto mer frestande blir det för Liberalerna och Centerpartiet att sätta sakpolitiska avtryck genom samarbete över blockgränserna.

*


Visst, mätningen från SCB kan vara en tillfällighet. I tisdags presenterade till exempel Novus en väljarbarometer där allianspartierna hade ett försteg på 7.1 procentenheter. Vi vet också från mandatperioden 2006-2010 att ett stort försprång i opinionsundersökningarna under mellanvalsperioden inte behöver innebära valseger. Ingen är rökt 2.5 år före ett val.

6 kommentarer:

Anonym sa...

Widar Andersson, Folkbladet s, konstaterade att socialdemokraternas ökning kom från soffan och mp. Ingen överströmning över blockgränserna, vilket Widar tycker är ett strategiskt problem och uppmanar Löfven att lämna vänsterburen, dvs att vara beroende av v. Det instämmer jag i. De flesta vill ha en politik i mitten och en budget som inte ger v vetorätt. Tyvärr är jag inte särskilt optimistisk utan tror att s går mot ett valnederlag trots att vi har en sk opposition som inte vill regera.
Klas Bengtsson
PS intressant att Ulf i praktiken definieras s migrationspolitik som höger. DS

Förståsigpåare sa...

Det ska ju också sägas att SCB underskattade samtliga Allianspartier jämfört med valresultatet både i maj 2014 och i november 2014 och överskattade samtliga rödgröna partier jämfört med valresultatet både i maj och november 2014.

För att inte tala om hur mycket SD underskattades.

SCBs undersökning är givetvis intressant därför den är så stor och därför förmodligen kan ge en bättre fingervisning om vartåt olika grupper rör sig eller rörelserna mellan partierna.

Men för att uppskatta absoluta nivåer verkar den vara en av de sämre undersökningarna med en tydlig och systematisk överskattning av partier på den vänstra halvan.

Jan Holm sa...

Hanteringen av invandringsfrågan och integrationen , kommer att bli helt avgörande , för vilket block som kommer att regera efter nästa val.
Att socialdemokraternas ökning kommer från soffan,beror helt klart på den nödvändiga och skärpta flyktingpolitiken.
Anders Ygemans klara besked om fortsatta gränskontroller och restriktiv invandring, kommer fortsatt att gynna sossarna.
KD:s fall , kommer att bli ännu en faktor som talar för en fortsatt sosseregering.

Anonym sa...


På vilka grunder kan Reinfeldtregeringen 2010-14 anses framgångsrik?
Den var ju helt paralyserad liksom den nuvarande. Hur blir det med
effektskatten? Har vi el efter 2020? Löfven är vår maximus cunctator.

Anonym sa...

Intressant analys. För min del fortsätter regeringen Löfven att imponera, både i viktiga småfrågor (t.ex. järnvägsunderhåll) och i större frågor (skattepolitik m.m.). Dessutom har man förvånansvärt framgångsrikt lyckats balansera på invandringspolitikens explosiva knivsegg.

(PS. Grammatik-Jimmy i mig önskar dock kommatecken mellan ental och tiondelar i svensk text.)

Anonym sa...

På vilket sätt kan man göra en vettig analys från en opinionsundersökning med 46,4% bortfall av svarande?