I morgon är det val i Norge och det mesta talar för regeringsskifte. Under två mandatperioder - åtta år - har Norge styrts av Socialdemokraterna, Socialistisk Venstre och Senterpartiet, med Jens Stoltenberg som statsminister. Men samstämmiga opinionsmätningar visar att Høyre går starkt framåt och att dess partiledare Erna Solberg får bilda regering.
Maktskiftet i Norge kommer i så fall inte oväntat. Det har blivit extremt ovanligt i europeisk politik att en och samma regering sitter kvar över tre mandatperioder. Väljarna byter i dag parti betydligt oftare än tidigare och den så kallade klassröstningen - att arbetare röstar vänster och tjänstemän borgerligt - har försvagats. Den ökade väljarrörligheten är i sin tur ett uttryck för den individualisering av samhället som följer i den kommunikationsteknolgiska revolutionens spår.
Valrörelsen i Norge påminner en hel del om de senaste årens politiska utveckling i Sverige. Høyre utlovar till exempel kraftiga skattesänkningar och privatiseringar inom den offentliga sektorn.
En viktigt skillnad finns i dag mellan svensk och norsk politik. I Sverige har Moderaterna och Fredrik Reinfeldt varit föredömligt tydliga och konsekventa med att inte samarbeta med Sverigedemokraterna. I Norge går mellertid Høyre och Erna Solberg till val på att bilda regering tillsammans med det högerpopulistiska Fremskrittspartiet, som bär en lång historia av främlingsfientlighet i sin ryggsäck. Även liberala Venstre och Kristelig Folkeparti är inbjudna till ett regeringssamarbete.
Det finns en viktig skillnad mellan Sverigedemokraterna och Fremskittspartiet. Medan Sverigedemokraterna har ett förflutet i en nazianstruken högerextremism har Fremskrittspartiet (på samma sätt som Dansk Folkeparti) sina rötter som ett borgerligt missnöjesparti med skattesänkningar och en närmast nyliberal syn på staten på programmet. Sverigedemokraterna är ett starkt nationalistiskt parti, medan Fremskrittspartiet har en starkt liberal syn på den ekonomiska politiken. I det avseendet påminner Fremskrittspartiet mer om Ny Demokrati än om Sverigedemokraterna.
Men Frenmskrittspartiet och Sverigedemokraterna förenas i sin kamp för en mer restriktiv flykting- och invandringspolitik och Fremskrittspartiet har en lång historia av främlingsfientlighet inom sitt parti. I årets val profilerar sig Fremskrittspartiet bland annat genom en Youtube-film där en burkaklädd kvinna genom integration skall "förvandlas" till en ung, snygg kvinna som stämmer överens med ett västerländskt skönhetsideal.
Genom att Høyre och Erna Solberg nu öppnar för regeringssamarbete med Fremskrittspartiet bidrar partiet till att legitimera främlingsfientlighet i nordisk politik. Høyre och Erna Solberg bidrar också till att sänka tröskeln till att släppa in även Dansk Folkeparti och i förlängningen även Sverigedemokraterna i den politiska värmen.
Det är en olycklig och obehaglig utveckling. Under sina år som statsminister 1991-1994 var Carl Bildt föredömligt tydlig med att stå emot krav från sina partikamrater om samverkan med Ny Demokrati. Bengt Westerberg var även han föredömligt tydlig med hur han såg på Ny Demokratis plats i svensk politik. Vore uppfriskande om Fredrik Reinfeldt och Jan Björklund kunde vara lika tydliga med hur de ser på ett regeringssamarbete mellan Høyre/Venstre och Fremskrittspartiet i Norge.
Jag kommenterar läger i den norska valkampanjen för Aftonbladet här.
4 kommentarer:
En lille fundering omkring DF's rolle: Alt ligger jo til at SRSF-regeringen vil være rökt efter næste valg, mens V og DF er snublende tæt på et parlamentarisk flertal. På nogle områder har det, og vil det, være let at etablere et samarbejde - indvandring og økonomisk politik - men i Danmark står EU som den store anstødssten: DF er grundlæggende anti-EU, mens V stadig er EU-positivt, selv om partiet har flyttet sig en del fra 1990'erne. Så der tror jeg det mest sandsynlige vil være en VK- eller måske V-regering, støttet parlamentarisk af DF, men henvist til at finde flertal i EU-politikken med RV, KF og S.
"där en burkaklädd kvinna genom integration skall "förvandlas" till en ung, snygg kvinna som stämmer överens med ett västerländskt skönhetsideal"
...lika mycket ett "österländskt skönhetsideal", är värt att tilläggas, för att vara korrekt.
Marie Demker har, på annan plats, redogjort för skillnaderna mellan norska Fremskrittspartiet och Sverigedemokraterna. Den viktigaste skillnaden är att de båda partierna har mycket annorlunda ursprung.
Därför bör man nog vara försiktig med att försöka hitta, eller konstruera, paralleller mellan de politiska situationerna i Norge och Sverige vad gäller dessa nya partier.
En likhet tror jag dock att vi får se hösten 2014: Ett regeringsskifte även i Sverige.
Fremskrittspartiet er i hoeyeste grad et legitimt parti. Det aa oenske en restriktiv innvandringspolitikk er i hoeyeste grad et legitimt standpunkt. Mange ser jo etter hvert at det flerkulturelle samfunnet ikke er saa positivt som vi har blitt hjernevasket til aa tro.
Det jeg skulle oenske er at norske myndigheter tar opp med de svenske den alvorlige sensuren i svenske medier. Dette er svaert alvorlig. Hvorfor proever man aa skjule de negative sidene ved innvandringen?
Skicka en kommentar