Upploppsstämningen vid Plusgymnasiet i Göteborg idag, samt de händelser som föregick densamma, är tragiska och helt oacceptabla. En 17-årig flicka misstänks för att tillsammans med några kompisar på Instagram ha skapat en sida som grovt kränker unga flickor som hängs ut med namn och bild, samt inviterat andra att ta del av dessa kränkningar. När tilltaget blev mer allmänt känt mobiliserade andra ungdomar till protest mot kränkningarna och agerade för att "straffa" den flicka som lagt upp sidan och hennes kompisar.
Samhället måste markera mycket tydligt i ett fall som detta. Jag förutsätter att det påbörjas en polisutredning angående grovt förtal mot den misstänkta 17-åringen och andra som varit inblandade i sidan. Samtidigt måste polisen undersöka brottsmisstankar i samband med den upploppsstämning som förekom vid 17-åringens skola och som spred sig till Nordstan i Göteborg. Med all sannolikhet var det bara en liten del av de närvarande som var våldsbenägna. Men denna lilla del var tillräcklig för att riskera att skapa en pöbelmentalitet och kanske i förlängningen en lynchstämning.
Lika självklart måste polisen tillsammans med skolan och med ungdomarnas föräldrar hitta ett sätt att hantera den situation som nu råder som också inpräntar det oacceptabla i det inträffade.
Här och där skylls nu upploppsstämningarna på "internet". Jag vägrar tro att Oisín Cantwell är särskilt nöjd med rubriken Kravallerna i Göteborg visar hur farligt internet kan vara som satts till hans artikel i Aftonbladet. Det är inte "internet" som är farligt, i alla fall inte farligare än en motorväg eller en hammare eller en gatsten. Jag har svårt att se rubriken från händelserna i Göteborg 2001 rubriceras med Kravallerna i Göteborg visar hur farliga gatstenar kan vara, alternativt Kravallerna i Göteborg visar hur farliga polisens batonger - eller pistoler - kan vara.
Visst - framväxten av sociala medier som genom sin snabbhet, öppenhet och spridningsmöjlighheter underlättar kollektiv mobilisering - har förändrat vårt sätt att leva tillsammans. Men sociala medier kan användas för positiva och för negativa syften, på samma sätt som böcker, telefoner och brev. Själv minns jag de lappar i skolklassen som halvhemligt cirkulerade i min barndoms klassrum, med ibland kränkande innehåll om enskilda lärare eller elever. Det var inte lapparna som var onda, det var skrivandet, runtskickandet och hånet som var onda handlingar.
Det är inte internet som är farligt. Det är människans ofullkomlighet som är farlig. Jag tänker i kväll på alla inblandade i denna sorgliga historia och hoppas att något gott ändå kanske skall kunna komma ut av den diskussion som nu följer i händelsernas spår.
Jag noterar att Salgado och Emanuel Karlsten på Ajour argumenterar ungefär på samma sätt som jag.
Uppdaterat 19 december kl 12.15. Jag vill också betona att det inte är belagt att den 17-åriga flickan har begått den gärning hon anklagas för. I en tidigare version av denna text uttryckte jag mig kanske inte tillräckligt tydligt på den punkten, även om det var min intention.
6 kommentarer:
Jag håller inte oftast med dig i dina analyser, men här kan man inte säga annat än att du har rätt.
Man må tycka vad man vill om friheten som än så länge råder på internet här i väst, men att skylla artificiella sociala problem på internet är lite väl populistiskt. Så typiskt för populister som Oisin.
Det är så enkelt att göra som Oisin Cantwell och attackera kanalerna istället för grundproblemen.
Du resonerar som vapenivrarna i Usa, "Vapen dödar inte, människor dödar" Det tror väl f-n det att internet har stor skuld i det här, för på Internet finns Instagram och andra sociala medier mao om inte intenet fanns.. Och grupptrycket blir mycket större när man tex kan gömma sig hemma på rummet och skriva saker samma sina coola kompisar. Och vill man vara riktigt cool gör man en egen grupp, helst lite hemlig, svår att få gå med i om man inte har samma åsikter. Så här är internet visst en medel som får förödande konsekvenser fort, För 20 år sen hade det inte blivit några kravaller för ingen hade kunna hänga ut nån på någon sida till allmänt beskådande. Sen är det en annan sak att vi måste få folk att respektera varandra mycket mer, men det har vi alltid måsta gjort. Sociala medier är oftast bra, men missbrukas det på olika sätt kan det bli helvete fort för drabbade individer.
Helt rätt Ulf.Oisin Cantwell dillar.
Uthängning av enskilda och Kallelser till upplopp har funnits genom hela historien; mun-mun,anslag, ryttare, telefon, etc.
Nätet har bara gjort det enklare att hänga ut nån och att snabbt samla en pöbel.
Samtidigt gäller ju det senare även ordningsmakten.
Att det skapas pöbelmentalitet och lynchstämning är inget nytt, inte minst när det gäller åsikter och reaktioner om politik och olika konflikter. När rykten, hat, lögner och destruktivitet får blomma fritt blir det mesta fel. Eller hur Ulf...?
Tydligen utgörs majoriteten av upploppsmakarna av ickeetniska svenskar och den svenska flaggan har bränts av pöbeln.
Någon kommentar Ulf?
Att hålla på och diskutera vems "fel" något är brukar annars vara ett skolexempel på okonstruktivt handlande. Vill man vara konstruktiv brukar man fråga sig vad man ska göra åt saken.
Och "människors ofullkomlighet" är ju lite svår att göra något åt. Det kanske ändå är internet som borde fixas?
Skicka en kommentar