2012-03-23

Det är mycket nu, Ilmar Reepalu

Kvällen börjar bli sen för Ilmar Reepalu, Socialdemokraternas "starke man" i Malmö och kommunstyrelsens ordförande sedan snart 20 år tillbaka. Den senaste tiden har hans politiska gärning alltmer kommit i skymundan för olyckliga uttalanden och utspel om invandringspolitik och om den israelisk-palestinska konflikten.

Det började egentligen i januari 2010 då Reepalu i en intervju för Skånska Dagbladet jämförde sionism med antisemitism: Vi accepterar varken sionism eller antisemitism. Det är ytterligheter som sätter sig över andra grupper och anser att de är mindre värda. Jämförelsen är naturligtvis absurd. Reepalu bad om ursäkt och tillstod att han formulerat sig olyckligt och felaktigt. Men vi fick ingen klarhet i vad han egentligen menat.

I oktober 2011 föreslog Reepalu att nya medborgare skulle få en "prövotid". Om den nye medborgaren begick något allvarligt brott under prövotiden skulle denne kunna utvisas. Förslaget innebar att medborgare inte skulle behandlas lika och fick stark kritik inom socialdemokratin. Endast Sverigedemokraterna applåderade hans förslag.

För ett par dagar sedan kopplade Ilmar Reepalu i ett gemensamt brev med företrädare för Sverigedemokraterna och borgerliga partier samman brottsvågen i Malmö med flyktingars fria rätt att bosätta sig var de vill. Reepalu kritiserades starkt av partikollegor, både för att han ville riva upp den fria bosättningsrätten och för att han valt att göra ett gemensamt utspel med Sverigedemokraterna.

Avslutningsvis säger Ilmar Reepalu i senaste numret av Neo att Sverigedemokrater i Malmö "infiltrerat den judiska församlingen för att på så vis driva sitt muslimhat". Även denna gång fick Reepalu be om ursäkt och ta tillbaka den felaktiga uppgiften.

Det är mycket nu. Ilmar Reepalu har under många års tid gjort Malmö och det socialdemokratiska partiet stora tjänster. Men nu är det hög tid att Socialdemokraterna i Malmö under lugna och ordnade former börjar planera för ett ledarskifte. Om Ilmar Reepalu själv inte inser värdet av ett ledarskifte löper han risken att verkligheten snart talar om det för honom.

18 kommentarer:

Anonym sa...

Frågan är varför Reepalu har uttalat sig som han gjort.
Mannen är uppenbarligen inte ointelligent och röstfiske hos Malmös muslimer är heller ingen bra förklaring.
Man undrar om förklaringen ligger i en åldrande hjärna?

A-K Roth sa...

What took you so long?

Lennart Andersson sa...

Utvisning under prövotid skulle ha inneburit att invandrare skulle bli medborgare tidigare än nu. Dvs. Skötsamma invandrare hade gynnats och fått det bättre än nu och det hade inte varit någon skillnad för de kriminella. Detta glömmer media och även Bjereld när han skriver om Ilmar. När det gäller fri bosättning av flyktingar så föreslog han och Göteborgs Göran Johansson för många år sedan att vi måste hitta ett annat system så att inte all flyktingar hamnar i små trånga lägenheter i samma stadsdelar i storstädernas utkanter. Detta var långt innan SD kom in i debatten. Nu låter det som att Reepalu går SDs vägar, så är ingalunda fallet.

Anonym sa...

Man behöver inte vara särskilt klok för att inse att Malmö är en krutburk där saker och ting väntar på att hända. Irma försöker göra något, Han försöker få stöd för det han gör hos partiet men det är kanske finare att sitta och tycka än att faktiskt vara på plats och få händerna smutsiga.

Bulten i Bo sa...

Vad Ilmar Reepalu kan ha rört ihop detta uppenbarligen felaktiga uttalande med är det faktum att Kents bror och tillika också ledande Sverigedemokrat Ted en gång tilldelats Sionistiska federationens Herzl-pris. Detta delades ut av federationens styrelse när Ted själv satt i samma styrelse (!!!) och styelsen själv hävdade att man inte hade någon aning om broder Teds sympatier och engagemang. När hans sympatier blev kända fick han ändå priset ”för att det inte skulle bli en ännu större sak i media”.

Att koppla detta till den Judiska församlingen i Malmö är naturligtvis ren "guilt-by-association", men man kan ju i sitt stilla sinne fundera om t.ex. Lisa Abramovizc och hennnes Svensk-Israelinformation skulle ha avstått från att göra en anklagesle av en liknande situation om de hade fått chansen.

Bulten i Bo sa...

http://www.skanskan.se/article/20120323/MALMO/703239843/-/fel-slakting-och-fel-bror-blev-utpekad

"I Neointervjun blandar Ilmar Reepalu dock samman Ted Ekeroth med tvillingbrodern Kent, riksdagsman för Sverigedemokraterna, och påstår också felaktigt att denne är brorson till en ledande medlem i judiska församlingen.
Det är han inte. Däremot är bröderna Ekeroths moster med i församlingen och var också en av arrangörerna av mötet på Victoria. "

A-K Roth sa...

Ilmar Reepalu har gjort så många felaktiga och falska antydningar och anklagelser om judar, sionism och Israel att det knappast går att tolka på annat sätt än att han är bedrövligt fördomsfull på flera plan, iofs något han inte är ensam om inom den politiska vänsterns ledare.

Re ett par inlägg: Somliga har svårt att hålla sig från spekulering och guilt-by-association. Det drar bort frågan från ämnet Reepalus människosyn. Tråkigt att försåtligt behöva dra in Lisa Abramowicz namn med försåtliga antydanden on SD. Samma stil som Reepalus faktiskt. :)

Nicklas Eriksson sa...

Vad exakt är Ilmar Reepalus politiska gärning?

Bulten i Bo sa...

Reepalu gör en högst befogad observation när en av Sverigedemokraternas mest islamhatande medlemmar intar en väldigt lednade roll på ett möte arrangerat av Simon Wisentalcentret och Polsk-Judiska föreningen. Sen bör han naturligtvis ha örnkoll på detaljerna i frågan om han ska gå ut i Neo med frågan, slarvet är oförlåtligt.

Lisa Abramovisc har i Newsmill (denna gång uppgivande sig själv som representant för "Judiska församlingen") angripit Reepalu i just denna fråga så det är därför helt befogat att påpeka att hon själv inte drar sig för att använd guilt-by-association teknik.

Sen har jag aldrig sett att Reepalu skulle ha riktat något kollektivt angrepp på religionsutövarna/folkgruppen judarna, men jag antar att det som vanligt handlar om hans uttalanden om bombningarna i Gaza som vissa skruvar till det.

A-K Roth sa...

Reepalu har gjort många fördomsfulla, falska och anklagande uttalanden om judar, till svenska och utländska reportrar, visat att deras utsatthet inte berör honom, spridit falsk information...

Bulten i Bo sa...

A-K Roth, du som enligt egen utsago satte dig på bussen till Chicago för att försöka rösta bort SD och Ekerotharna från den svenska riksdagen...

...har du inga åsikter om att Ted Ekeroth verkar ha spelat en stor roll på detta möte? Tycker du att Reepalu gjorde fel som uppmärksammade detta till folks vetskap? Skulle detta ha hemlighållits?

Anonym sa...

Intressant och glädjande att se var Ulf har sin politiska gräns. Också intressant att lojaliteten inom vänsterflanken hos s har en gräns.

Anonym sa...

Bulten i Bo verkar ha lika mycket att säga om Malmös judar som Ilmar Reepalu :-)

Bulten i Bo sa...

"Malmös judar" skriver den kollektiviserande anonyma, sådana brukar ju dyka upp i sådana här debatter.

De inlägg jag har skrivit har dock endast berört kretsarna kring polsk-judiska föreningen i Malmö och Simon Wisentalcentret, vid vilkas möte uppenbarligen Ted Ekeroth tilläts spela en stor roll.

Ansvaret för detta ska (precis som jag skrivit tidigare) inte läggas på personer som inte berörs av detta. Det kan ju i dessa sammanhang vara värt att nämna att den resevarning som utfärdats från Los Angeles och SWC inte stöds av den judiska församlingen i Malmö.

A-K Roth sa...

BiB: Du tycker alltså inte "det är mycket nu" med Ilmar Reepalu, som Ulf Bjereld? Vad är syftet med alla de tangenter du drar, som flyger ut kors och tvärs? Dra uppmärksamheten från att det är mycket nu med Ilmar Reepalu?

Bulten i Bo sa...

Jodå A-K, det är rätt mycket med Reepalu och hans märkliga förslag om villkorade medborgarskap för invandrare t.ex. (något som du aldrig uttryckt avsmak för).

Det som den senaste frågan handlar om, hur islamofobins och främlingsfientlighetens härförare i Sverige tilläts få en ledande roll på ett möte ordnat av SWC, där har dock Reepalu en klar poäng.

A-K Roth sa...

BiB, du håller alltså fortgående på med dessa märkliga utfall mot meningsmotståndare; antar att du vill dimma saken om Reepalu. Du undviker att påpeka hans märkliga uttalanden om judar och sionism. Varför är jag inte förvånad? :)

Jag har alltid varit mot särskilda krav för invandrare, t.ex. språktest för medborgarskap men saken är den att det inte är jag utan Reepalu som är ifrågasatt. Du undviker och drar från ämnet Reepalu. Diskutera gärna vidare med andra som lider av din sorts fördomar.

Bulten i Bo sa...

Och vi kan återigen lägga ett fall till hanlingarna där A-K inte förmådde att markera avstånd från Ekerotharna i Sverigedemokraterna.