2012-01-02

Ylva Johansson och evighetsdebatten om Håkan Juholt

Nyhetsåret 2012 börjar som det gamla slutade - en evighetsdebatt om framtiden för Socialdemokraterna och dess partiledare Håkan Juholt. Denna gång är det en bloggpost av framträdande socialdemokraten Ylva Johansson som väckt starka känslor och som i media framställs som en "sågning" av Håkan Juholt.

Läser man Ylva Johanssons text säger hon egentligen bara saker som de allra flesta socialdemokrater är överens om: Vi måste inse att det är partiet självt och vår partiledare som har ställt till det och försatt oss i det oerhört allvarliga läge där vi nu befinner oss inför det nya året. Det vore därför bara dumt att skylla på media eller på väljarna, menar Johansson. Partiets problem är självförvållade och partiledaren har alltid det yttersta ansvaret för läget. Någon emot?

De skarpa reaktionerna på Ylva Johanssons text är därför i sig ett uttryck för den djupa kris partiet befinner sig i. Det är inte innehållet i det Ylva Johansson säger som ifrågasätts - Håkan Juholt har vid flera tillfällen under sin förlåt-turné formulerat självkritiken betydligt skarpare. I stället är det att Ylva Johansson väljer att säga en självklarhet som blir en nyhet.

Ylva Johansson är en av landets mest rutinerade politiker. Även om hennes text "bara" var ett uttryck för en stark frustration över partiets läge borde/måste hon ha insett att texten skulle leda till förnyad mediefokusering på det politiska spelet och på personfrågor i stället för politikens innehåll.

Ylva Johansson undvek också att kommentera sin egen roll i partiets svåra situation. Hon har haft en framträdande roll i de båda valrörelser 2006 och 2010 som resulterade i katastrofala valresultat för Socialdemokraterna.

På sin Facebook-sida går nu Morgan Johansson till angrepp mot Ylva Johansson och det "krypskytte" han anser att hon bedriver mot Håkan Juholt. På nätet rasar diskussionen och medielogiken gör att det blir stor uppmärksamhet i nyhetsrapporteringen (själv blev jag t ex i skrivande stund intervjuad av Ekot).

Partiet behöver utveckla en politik med förslag som är så skarpa att de sätter press på regeringen, vinner väljarnas stöd och därigenom har ett nyhetsvärde som gör att personfrågorna överskuggas. Hittills har partiet misslyckats i att utveckla sådana förslag.

På ett paradoxalt sätt kan den nu uppblossande striden kortsiktigt stärka Juholts ställning internt. I nuvarande stämningsläge och strid är det svårt att hitta en alternativ kandidat som skulle kunna samla partiet och samtidigt med trovärdighet göra anspråk på att vara en valvinnare. I partiet finns också en stark insikt om att problemen i första hand inte är en partiledarfråga - partiets problem ligger djupare än så. Min bedömning står därför fast - Håkan Juholt kommer att leda partiet även över valet 2014.

21 kommentarer:

GunnarT sa...

Trots allt tycker jag det är viktigt att se, att massmedierna agerat som en mobb mot socialdemokratin, i ett läge där Juholt har signalerat om ett uppbrott från den nyliberala linjen.

Jinge sa...

Jag hoppas att du har rätt Ulf, men dessvärre så tror jag inte att du har det. Det har helt enkelt gått för långt, men det är inte i första hand Juholt som är allvarligt skadad, det är det socialdemokratiska partiet.

Många politiska kommentatorer verkar bli väldigt kissnödiga då de ser en chans att puckla på Juholt, detta trots att de vet att de i förlängningen pucklar på partiet.

Den här skadan kommer ta årtionden att reparera, om det ens går. Jag undrar om inte ett antal progressiva sossar nu borde hoppa av och starta de "Nya" Socialdemokraterna...

Jan Holm sa...

For att vara en av landets mest rutinerade politiker , sa tycks Ylva Johansson ocksa vara en av de med det samsta omdomet. Att skriva nagot som enbart ger bransle at mediadrevet , istallet for att komma med nagra konstruktiva ideer , visar val bara pa att hon skulle gora sossarna storst tjanst genom att forsvinna fran partiet. Att hon inte framforde samma kritik tidigare da Mona Sahlin var partiledare och katastrofvalet var ett faktum , beror naturligtvis pa att hon sjalv var delaktig i detta.

Elsa Lövström sa...

Nu har Ylva Johansson sett till att inget om socialdemokratisk politik kan komma fram den närmaste tiden.Det blir bara snack om Håkan Juholts vara eller inte vara och vad Ylva J menar o.s.v. Ja, vad menar hon?

A-K Roth sa...

Skulle Mona Sahlins förslag att välja partiledare helt öppet göra skillnad i framtiden?

Karpstryparn sa...

Det är bra att Juholt blir sågad, han har ju visat att han inte rätt person att leda Socialdemokraterna.
Nej, vill sossarna att det ska gå bättre för partiet borde de göra som SD:s Jimmie Åkesson har gjort, nämligen att rensa upp i sitt parti.
Gör sossarna likadant går det bättre för dem, den första de bör slänga ut är Juholt.

Anonym sa...

Jag håller med Jinge! Det är dags att skilja agnarna från vetet inom SAP. Ett tydligt progressivt nytt parti skulle säkert vara betydligt attraktivare för många, än den mischmasch som SAP nu består av. Spannet mellan höger och vänster är alltför stort för att partiet ska kunna vara ett tydligt alternativ till alliansen. Ta exempelvis frågan om vinster inom välfärd eller frågan om RUTs vara eller inte vara. Två frågor där det borde vara enkelt att forma ett alternativ till alliansen, det vill säga om det fanns en tydlig ideologisk grundsyn. Om man följer s-bloggarna så ser man hur långt ifrån varandra olika bloggare står i partiet i dessa frågor. Jag misstänker att det likadant ut i andra frågor.

Ett tydligt progressivt socialdemokratiskt parti skulle inte heller behöva rädas samarbete med V - något som verkar vara en svårare tanke för högersossar än att flirta med Reinfeldt.

Anonym sa...

Efter Sylva Johanssons senaste utspel,lär hon inte sitta säkert kvar i sadeln.
Håkan Juholt hänger med till nästa val 2014.
E

Jonas Hinnfors sa...

Hej Ulf,

Mycket klokt om YJ och medielogik. Hon måste rimligen ha varit väldigt medveten om konsekvenserna av vad hon gjorde. Kommer nu HJ att till slut avgå? Jag vill peka på partiforskningen som lyfter fram interna strider som tex att M Johansson skarpt kritiserat Y Johansson som faktorer bakom partiledaravgångar. Du brukar lyfta fram att de olika kriserna kan ge Juholt paradoxal styrka (se tex blogginlägg 19/10, 7/12 och idag). Hittills har det inte fungerat i meningen att krisen hejdats. Kanske klarar sig HJ men Y Johansson har satt en sten i rullning nu (som varit i rörelse länge) som jag tror blir mycket svår att stoppa. Men - som jag sa vid nyår - du brukar ju ofta ha rätt :-D

Anonym sa...

Ylva Johansson delade ut Skuld och det var förväntat av den kvinnan som så ofta intar kärring-posen - händerna i sidan. Jag hörde henne i Göteborg Förmana oss valarbetare att inte tala med varandra när vi valarbetade :( Jag anser att hon totalt saknar nödvändig politisk fingertoppskänsla och upplevs av mig som en "kvarsittartant" d.v.s. en belastning. Hon har nu arbetsmarknaden som sitt område, men mig veterligen har det inte kommit politik ur hennes mun ännu inom det egna ansvarsområdet.
Måtte hon snart falla på eget grepp.

B.

Ulf Bjereld sa...

Tack för synpunkter!

När det gäller mediebevakningen så har Socialdemokraterna haft motvind länge. Men i stället för att beklaga medielogiken (vilket man förstås kan göra) så är det korrekt att Socialdemokraterna bättre måste hantera den medielogik som nu råder. Läs gärna Bengt Göransson kloka artikel i Helsingborgs Dagblad i dag http://hd.se/kultur/2012/01/02/vilse-i-grammatiken/

Det är korrekt att interna strider är den vanligaste orsaken till partiledaravgångar. Men det betyder förstås inte att en intern strid alltid leder till en partiledaravgång. Avgörande i detta fall blir - tror jag - opinionsutvecklingen under våren. Lyckas Juholt och partiet hejda raset och vi ser spår av en försiktig uppgång sitter Juholt säkert. Men om partiet ligger kvar kring 25 procent när det politiska livet normaliserats under våren kommer många socialdemokrater att tycka att det nu är sista chansen att under ordnade former byta partiledare före valet 2014. Men valet är inte lätt. Det ligger lite av "Damned if you do and damned if you don't" över situationen. Jag står fast vid min bedömning - Juholt sitter kvar.

Olof sa...

Jag tycker nog att Ylva Johanssons kritik är betydligt skaprpare än de antydningar som gjorts av andra högt uppsatta socialdemokrater, även om hon själv inte kallar kritiken skarp i en uppföljande AB-intervju:

"Jag tycker inte att det är någon skarp kritik. Läget är allvarligt och jag talar bara om som det är. Jag tycker det är ganska självklart att han får ta en stor del av skulden. Vems fel skulle det annars vara?"

Det är också extra intressant eftersom kritiken näppeligen kan förklaras av någon konspirationsteori av typen att höger-sossar försöker göra sig av med Juholt. Det lär ju ha varit Ylva Johansson som skarpast kritiserade Juholt då han försökte få bort ökningen av A-kassan i deras budgetförslag.

Det är ju alltid svårt att sia om framtiden, men min gissning är nu att han får gå under våren.

Olof Johansson-Stenman

Bosse sa...

Partiordföranden har haft ett tufft första år. Vem kan förneka detta. Knappast någon. Men problemet är större än så. Partiet saknar för närvarande politik. Sånt märker folk. Personkritiken är bara ett uttryck för denna avsaknad av politik. Egentligen är det ju ganska enkelt. Om Partiet kan formulera en trovärdig politik för full sysselsättning till en lön man kan leva på är spelet vunnet. En sådan politik skulle omfamnas av en majoritet av svenska folket. Men någon sådan politik ser vi inte ens antydningar till.
Partiet behöver en blomstrande marknadsekonomi för att blomstra. En marknadsekonomi som sätter folk i arbete som genererar skatteintäkter som fördelas på ett "rättvist" sätt. En sådan politik förutsätter att det inte råder massarbetslöshet. Välfärdssystemen är inte riggade för att ta hand om alla som blir onödiggjorde att det moderna kravfyllda arbetslivet. Den breda medelklass som knegar från morgon till kväll för att ha råd att betala räntan på fina villan har inte mycket att vinna på den politik som Partiet för till torgs. Det risiga läget är ovant för det svenska arbetarepartiet. Men blickar man ut internationellt så är det där motsvarande partibildningar ligger. Norska arbejderpartiet var nere i 25 procent för inte så värst många år sedan. Det går nog att komma tillbaka. Ett tips fanns inbäddat i inlägget.

2000aldrig sa...

Stödet finns men från oväntat håll

"Vi vill ha Juholt kvar!"

http://bit.ly/sEkTQF

Anders Nilsson sa...

Det finns bara en liten clue i ditt resonemang om medielogiken, och det är väl att de som pekar på att läsningen av Ylvas blogg får en annan betydelse än avsikten åstadkommer just detta genom sin ovilja att läsa det som faktiskt står där och analysera det. Ditt påstående blir självbekräftande.

Vad jag förstår av Ylvas blogg så efterlyser hon partiledningens agerande i en svår opinionskris, inte avgång eller knäfall utan just agerande. Det är åtminstonde för mig innebörden av ta ansvar. En partiledning som i stormens mitt väljer att försöka sitta still och hålla tyst i hopp om att stormen skall bedarra inger inget förtroende. Man revar segel, börjar ro eller försöker på något annat sätt att manövrera, men att göra ingenting ...

Anonym sa...

S-Ylva Johansson har redan skapat oro i de socialdemokratiska leden.
Vad månde hända härnäst?
E

Jan Wiklund sa...

Beträffande medielogik har George Monbiot formulerat den helt utmärkt, visserligen för engelsk del men den är relevant även för svensk: medier ägs av miljonärer och för en politik som gynnar miljonärer, se http://www.guardian.co.uk/commentisfree/2011/dec/12/britain-press-fighting-class-war?INTCMP=SRCH

Sossarna kommer inte att komma någonstans förrän de själva - eller folkrörelserna i gemen - har medier som slår de kommersiella i räckvidd. De hade det en gång, i form av en mobiliserad arbetarrörelse, men den tvingades de lägga ner för att få regera i fred för det transnationella kapitalet. Frågan är om det finns något alternativ.

Stefan P sa...

Problemet stavas förtroende. Det enkla faktumet är att S och Juholt idag helt saknar väljarnas förtroende. Ur ett ledarperspektiv är Juholts insatser hittills en ren katastrof, varken mer eller mindre. Att blunda för detta är att inte våga se sanningen. Som lök på laxen och grädde på moset är det dessutom politiken som förts från S sida det senaste 10-15 åren som orsakar detta läge och som accentuerats genom att Juholt och hans anhängare vill gå tillbaka till den "gamla goda tiden".

Olof sa...

Jag tycker att Ylva borde vara tydligare med att säga vad hon nästan helt säkert tycker, d v s att hon tror att det bästa för Socialdemokraterna nu är att så snart som möjligt byta partiledare, så att de till valet 2014 får en rimlig chans.

Visst, det finns nog ingen självklar kandidat på kort sikt, om nu inte Wallström går att övertala. Det rimliga är nog därför en tillfällig partiledare, kanske Jämtin, kombinerat med en öppen process liknande de som Centern och Vänsterpartiet genomfört.

En del oroar sig för partiets falanger i en sådan öppen process. Jag tror tvärtom att en öppen process där kandidaterna så rakt och tydligt presenterar var de står i olika frågor, och framförallt argumenten för detta, kan verka läkande för partiet. Varför skulle inte S kunna genomföra en sådan civiliserad process utan en massa personangrepp och övertramp om nu C och V kan det?

Kerstin sa...

Festlig diskussion, men visst, har S någon ängel eller ett helgon på lut välj för allt i världen denna undervarelse till ny partiledare. Fast en häxa eller ett troll med gedigna kunskaper om häxeri och trolleri skulle nog också fungera, några som kunde trolla så att media agerar annorlunda.

Finns inga sådana figurer inom partiet så är det nog kört, oavsett vad man gör.

Anonym sa...

Ylva Johansson, vår forne vårdminister & givetvis socialdemokrat är på g igen.Någon som minns snillets tidigare bravader?

"Vårdminister Ylva Johanssons IT-äventyr, Att Veta AB, har förlorat närmare 200 miljoner kronor. Nu läggs bolaget ned efter fem år av förluster. Mest pengar har Sveriges kommuner och landsting förlorat." skrev DN den 6 september 2005. Med socialdemokratiska mått är hon alltså högt kvalificerad för ekonomiska spörsmål om att slösa bort skattebetalarnas pengar på snabbast möjliga sätt!

Hennes kommentar när revisorerna skulle likvidera bolaget "Kan jag ta ut en miljon till" De vart då G.Persson skicka henne till Brasilien :-)