2009-04-16

Ny redaktionell policy för bloggen

I sommar fyller denna blogg tre år. Det har varit tre förfärligt roliga år, och jag avser att även fortsättningsvis hålla igång bloggen med oförminskad intensitet och styrka.

Men jag vill öka bloggens läsvärde genom att införa en ny redaktionell policy. Många läsare har påpekat att bloggens relevans blir mindre genom att diskussionen i anslutning till bloggposterna spårar ur och att enskilda individer tar för stor plats på andras bekostnad. Jag kommer därför fortsättningsvis att göra en redaktionell bedömning av kommentarerna. Förutom att de skall ha relevans till den aktuella bloggposten och att språkbruket inte får vara kränkande vill jag att kommentarerna också skall bidra till en allsidig, frimodig och konstruktivt seriös debatt. Målsättningen är att få fler läsare att följa diskussionen även i kommentarerna.

Välkomna med på den fortsatta resan!

5 kommentarer:

Kerstin sa...

Det blir inte lätt det där, men lycka till :-)

Jag försökte mig på den policyn ett tag men fann ganska snabbt att gränsdragningarna blev hopplösa att göra. Blir spännande att se hur du klarar av dem.

Ulf Bjereld sa...

Tack. Jag känner mig i alla fall motiverad, så får vi se vart det bär!

Andreas Bjurström sa...

En sådan policy innebär censur,
vissa åsikter kommer att gynnas (åsikter som bloggägaren delar, finner intressanta, gynnas av mm)
andra missgynnas (åsikter som bloggägaren ogillar, finner provocerande, kritik mot kollegor osv).
Detta ligger i sakens natur. På samma sätt som det ligger i sakens natur att ocensurerade debatter spåarar ur. Det fria, rationella samtalet kan sannolikt inte finnas, tyvärr.

Ulf Bjereld sa...

Andreas: Med motsvarande logik skulle man hävda att en insändarredaktion "censurerar" alla insändare som inte publiceras, eller att DN Debatt "censurerar" alla artiklar som inte tas in.

För mig är det viktigt att upprätthålla distinktionen mellan att refusera och att censurera. Censur är en alldeles för allvarlig företeelse för att vi skall låta begreppet urholkas.

Andreas Bjurström sa...

All refusering är inte åsiktscensur. Det jag ville säga var att en process av granskning där vissa inlägg refuseras med nödvändighet även innehåller åsiktscensur.
Censur, enligt mig, är en vardaglig företeelse, inget allvarligt brott (Upplysnhingsfilosofin har blivit empiriskt falsifierad).