2007-01-18

Om valet av Mona Sahlin

En del påstår att Mona Sahlin tillhör socialdemokratins högerfalang. Det är inte min bild. Jag har alltid uppfattat Mona Sahlin som en person som i positiv mening lyssnar in de politiska stämningarna inom och utom partiet, för att därefter formulera en linje som syftar till såväl sakpolitisk framgång som röstmaximering. Ibland kan det bli höger, ibland kan det bli vänster.

Hon har ett tilltal som bär även utanför de socialdemokratiska kretsarna. Jag tror hon har goda förutsättningar att bli en stark och enande partiordförande.

En del påstår att Mona Sahlin är pragmatiker. Det beror förstås på vad man menar med ”pragmatiker”. Inom det politiska språket används ofta beteckningar som ”pragmatiker” eller ”förnyare” som beskrivning av högerfalangen inom socialdemokratin. Vänsterfalangen beskrivs som ”ideologer” eller ”traditionalister”. Så man skall se upp med ordet "pragmatisk" - det är inte alltid så neutralt positivt som man kan tro.

I dag har det nästan blivit fult att vara ideologisk. Det är som att ideologisk likställs med fundamentalistisk, i motsats till förnuftig och rationell. Den sammankopplingen köper jag inte. Jag beskriver gärna mig själv som just ideologisk, samtidigt som jag ser fundamentalismen som vänsterns värsta fiende.

Mona Sahlins presskonferens bjöd inte på några överraskningar. När hon berättade att hon tänkte prioritera tre olika frågor tecknade jag i hast ned ”miljö, jobb, utanförskap/integration” på en lapp – och just de tre blev det! Låt oss säga att det hade varit märkligt om det inte blivit just dessa tre, givet dagens politiska läge. Skolfrågor och vård/omsorg i all ära – men de väger lättare i den politiska debatten i dag än för några år sedan. Jag är glad att hon inte nämnde trygghet. Inte för att jag önskar människor otrygghet, utan för att nästan alla frågor i dag närmast slentrianmässigt vinklas på trygghet och säkerhet. Det har nu gått mer än 20 år sedan Ulrich Beck skrev sin berömda bok om Risksamhället. Han får mer rätt för varje dag som går.

Inom utrikespolitiken är Mona Sahlin fortfarande ett oskrivet kort. Europaentusiast, ja. Globala miljöfrågor, ja. Men hur kommer hon att profilera sig i traditionella socialdemokratiska profilfrågor som t ex nedrustning, folkrätt och konflikterna i Mellanöstern? Som jag tidigare konstaterat på denna blogg är det tunt efter Jan Eliasson och Carin Jämtin i den socialdemokratiska toppen när det gäller förutsättningarna att möta Carl Bildt i utrikesfrågorna. Göran Persson samlade också en hel del makt till Statsrådsberedningen i dessa frågor. Det finns har ett s k formativt moment (d v s en period där politik omprövas och vidareutvecklas) inom socialdemokraterna även i utrikesfrågorna just nu. Kommer Mona Sahlin att aktivt påverka partiets utveckling även i dessa frågor? Jag är inte säker på det. Risken finns att Carl Bildt får fortsätta sin enmansshow i svensk utrikespolitik under överskådlig tid.

5 kommentarer:

Anonym sa...

Hej Ulf,

Undrar om du har någon kommentar till nedanstående lista (som saxats från HAX). Vad jag minns är blir du ju väldigt upprörd av politiker som skolkar från tv-licensen, anställer svart hemhjälp och i övrigt smiter undan sina förpliktelser gentemot samhället!

Liten minneslista om Mona Sahlin...

1990 Svart dagmamma

1993 Obetald tv-licens

1993 Två felparkeringar registrade på obesiktad bil som har körförbud

1995 Privata kontantuttag på statens kreditkort

1995 Privata bilhyror på statens kreditkort

1995 Privata klädinköp på statens kreditkort

1995 Time-out på Mauritius på skattebetalarnas bekostnad

1999 98 obetalda parkeringsböter, 32 fall gick till kronofogdemyndigheterna

2000 Drygt 30.000 kronor i restskatt som inte betalas i tid

2001 Två obetalda räkningar som gått till kronofogden.

2001 Bilen belagd med körförbud, obesiktigad och fordonsskatten ej betald

2006 Sahlins dotter fick toppjobb som borde ha annonserats ut

/Monas övervakare

Anonym sa...

Ja,

och hur är det med den sena inbetalningen till facket (första inbetalningen på elva år för en månad sedan).

Visserligen är det inte straffbart att inte vara med i facket, men som socialdemokrat borde man väl föregå med gott exempel och solidarisera sig med de som inte har lika hög lön och lika stora garantier för sin fortsatta karriär som (o)s(olidariska) Mona!

Redaktionen sa...

Vad tror du om förutsättningarna för vänsterliberala värderingar att få genomslag i S med omorienteringen efter valet 2006? Vänstra stranden skriver om det på frihetligt forum.

Ulf Bjereld sa...

Mona provocerar. Det är bra!

Jag har mycket svårt när människor smiter undan sina förpliktelser gentemot samhället - oavsett politisk schattering. Mona Sahlin har också som alla vet fått betala ett mycket högt politiskt och mänskligt pris för sina handlingar. De borgerliga ministrar som avgick är för mig hjärtligt välkomna tillbaka till politiken när de på ett trovärdigt sätt har tagit avstånd från sina tidigare handlingar - just på det sätt som Mona gjorde.

Annars är jag mycket för ordning och reda - inte minst att komma i tid. Jag säger som Sean Connery i den underskattade filmen The Entrapment: If I am late, I am dead.

Till Jimpan och vänsterliberalismen ber jag att få återkomma.

Anonym sa...

Den borgerliga regeringens ryggsäck med skandaler kommer vara ganska välfylld 2010, så det kommer inte vara något alternativ att påminna om 20 år gammal skit kring Mona 2010. Mona kommer vara urstark vid nästa val och borgarnas angrepp på Mona nu, vittnar om det.