2007-01-09

Politisk helomvändning i Israel

Israels premiärminister Ehud Olmert gör en politisk helomvändning. Tidigare har Olmert applåderat det ensidiga israeliska tillbakadragandet från Gaza och förespråkat ett motsvarande tillbakadragande från delar av Västbanken. I en intervju med den kinesiska nyhetsbyrån Xinhua säger Olmert nu att erfarenheterna från bl a Gaza fått honom att inse att den israeliska politiken varit ett misslyckande. I stället vill han förhandla med palestinierna om vägen till en tvåstatslösning.

Olmerts helomvändning innebär att han tar avstånd från den politik han själv gick till val på i mars 2006. Olmerts parti Kadima bildades av Israels dåvarande premiärminister Ariel Sharon i slutet av 2005, då Sharon lämnade Likud-partiet efter inre stridigheter. Men den stroke som Sharon drabbades av i början av januari 2006 hindrade honom att själv få föra Kadima till valseger. Olmert fick ta över och med Sharons namn i ryggen vann Kadima en klar valseger.

Därefter har motgångarna hopat sig för Olmert. Det ensidiga tillbakadragandet från Gaza löste inte på något sätt Israels säkerhetsproblem. Raketbeskjutningarna mot Israel har inte upphört och på Gaza växer den sociala nöden i takt med omvärldens bojkott av den folkvalda Hamas-regeringen och inbördesstrider mellan olika palestinska fraktioner.

Kadimas överlevnad som politiskt parti hänger på en skör tråd. Partiet är en konstgjord skapelse – skapat av Sharon för Sharon. Just nu saknar Kadima och Olmert en politik överhuvudtaget. Låt oss hoppas att man inte försöker hantera situationen genom några vanvettiga flyganfall mot Iran.

3 kommentarer:

Anonym sa...

"I stället vill han förhandla med palestinierna om vägen till en tvåstatslösning."

Vilket i praktiken innebär att utbyggnaden av bosättningarna eskaleras och fördrivningen av palestinierna likaså.

jimpan sa...

Jag är inte så insatt i frågan, men varför skulle det innebära det som anonym säger?

Ulf Bjereld sa...

Jag tolkar anonym som att han/hon är en aning tveksam till det fruktbara i att förhandla med Israel överhuvudtaget. Men anonym får gärna svara själv!