2007-01-27

Israel och den arabiska spökstaden

I dag rapporterar Göteborgs-Posten att Israel byggt upp en arabisk-muslimsk spökstad i Negevöknen, med moskéer, en gammal stadskärna och ett flyktingläger. Spökstaden skall användas för att träna israeliska soldater i krigföring i arabisk stadsmiljö. I artikeln säger den israeliske brigadgeneralen Uzi Moskovich att även utländska arméer komma att bjudas in för att genomföra militära övningar i staden.

Tänk er det omvända. Tänk er att Egypten eller Syrien byggde upp en judisk stad i öknen - inklusive synagogor - och därefter bjöd dit utländska militära arméer för att genomföra militära övningar. Omvärlden skulle med all rätt rasa och anklaga dessa stater för antisemitism. När det gäller Israels arabiska spökstad har åtminstone jag inte noterat några fördömanden från t ex Sverige eller EU.

15 kommentarer:

jinge sa...

Skrämmande!

Fasansfullt och vansinnigt skrämmande!

Anonym sa...

Ha, ha, ha, ha!!!!

Nu måste jag säga att jag blir lite skrämd av er svartmålning av allt Israel gör. Jag är själv verkligen ingen försvarare av den politik som staten Israel för. Tvärtom tycker jag de flesta krav som ställs på Israel inte går tillräckligt långt. Att kräva något mindre än total reptriering av de palestinska flyktingar som tvongades bort av Israelerna tycker jag t.ex. endast är skamligt.

Men här förstår jag inte hur ni resonerar. Vad är det för moraliskt fel i att öva strid i en realistisk miljö? Hur kan ni se islamofobi att öva i en stad som har en kopia av en moské? Eller för den delen antiemitiskt att öva strid i en kopia av en synagoga?

Jag baxnar. Faktum är att man nästan tror att ni har smittats av antisemitism själva, när ni läser in sådana kränkningar i vad som förefaller vara normala förberedelser/övningar för att minimera offer när allt sker på riktigt.

Tycker ni även det är antikristet att öva gisslanfritagningar, eller strid i kopior av kyrkor i händelse av en gisslan- eller krigssituation i en kyrka?

Eller är det bara en naiv ryggradspacifism som gör sig gällande?

Kerstin sa...

Anonynous
(modigt förresten att kalla sig Anonymous, ni är minst lika många som alla Johanar, Michaelar och Fredrikar m.fl)

Nej det är klart, det är väl inget skrämmande i att Israel övar sig i hur man ska bete sig i paletstinska områden - så dumt att inte förstå den saken!
(För säkerhets skull; OBS ironin)

Anonym sa...

mmmmm.... jag tänker mig...fantiserar...
1.I Israel finns det beväpnade grupper som i skydd av tätbebyggt civilt område, civil befolkning och bönehus ägnar sig åt att planera och genomföra mord på civila egyptier och syrier.
2. Egypten och Syrien bygger en spökstad i i syfte att lära sig krigföring i tätbebyggtområde, nå de som gjort sig skyldiga till mördandet på civila men samtidigt undvika att oskyldiga civila och bönehus skadas...
3. Jag tycker att det vore en alledels utmärkt idé.
4. Men tittar du på vilka militära doktriner som varit de dominerande hittills i Syrien och Egypten så är det inte sannolikt att ett sådant förhållningssätt är aktuellt.
Eli Göndör

Anonym sa...

Hej alla upprörda!

Ville bara tipsa om de så kallade "stadsskyttebanor" som det svenska försvaret övar på runt om i vårt land.

För den intresserade kan ett besök på den gamla - numera nedlagda -stadsskyttebanan i Borås rekommenderas!

Här finns mycket att uppröras över. Tänk att svenska försvaret planerar och övar inför strid i stad. USCH! Ja, tänk att man övar strid överhuvudtaget. Försvaret ska väl ändå inte förbereda sig för krig - hemska tanke!

Och dessutom riskerar man ju att kränka alla göteborgare på oerhört tråkigt sätt, då man tydligen har övat på en kopia av den kära Avenyn. Denna plats har säkert en nostalgisk plats i Göteborgsprofessorns hjärta!

TIll sist en dum fråga: Om ni inte upprörs av detta avslöjande, exakt vari ligger skillnaden mellan IDF:s övningsstad och det svenska försvarets diton?

/Försvaret är människans bästa vän

Ulf Bjereld sa...

Det anmärkningsvärda med Israels arabiska spökstad kan formuleras i tre punkter:

1. Omfattningen. Området sträcker sig över 20 kvadratkilometer och staden består av omkring 500 byggnader, byggda för omkring 5000 invånare. Spökstaden är världens största i sitt slag.
2. Israel inbjuder andra länder att träna krigföring i arabisk-islamsk stadsmiljö.
3. Det omvända perspektivet - att arabiska stater utan kritik från omvärlden skulle kunna bygga en judisk stadsmiljö för att där tillsammans med andra länder träna krigföring - är en politisk omöjlighet.

Anonym sa...

Men bäste Ulf...
Hur trevligt tycker du att de vore om exemepelvis Iran eller Syrien bjöd in för sådana evenmang i ljust av deras tidigare deklarationer?
Och vad spelar det för roll hur stort området är? Har du uppgifter eller kunskaper om hur stora sådana övningsområden brukar vara i andra länder? Är området i Israel större än vanligt eller det anmärkningsvärt för att det är jämförelsevis litet?
Eli Göndör

Anonym sa...

För du tror väl inte att alla länder i världen tillåter att man går runt och mäter upp deras övningsområden? Var får du dina uppgifter ifrån? Hur kan man som professor, sitta och bygga argument på vad som står i en tidning? Skärpning? Ulf
Eli Göndör

Anonym sa...

Hej igen Ulf,

Eli har redan påpekat det osäkra och irrelevanta i storleken på övningsområdet.

Vad som skulle vara fel i att bjuda in andra länder att öva i staden har jag också oerhört svårt att se. Svrige bjuder till exempel in andra staters militär att öva på svenska skjutfält varje år (Revingshed i Skåne till exempel). Liknande arrangemang finns i ett otal andra stater. Det handlar om simpel ekonomisk logik - varför låta något som kan hyras ut stå outnyttjat?

Och faktum är att den israeliska övningsstaden säkerligen fyller ett behov ,ed tanke på de omfattande operationer som väst idag bedriver i muslimska och arabiska områden. DÄrmed dock inte sagt att andra stater bör förlägga sin träning till den israeliska staden och sponsra den israeliska militären. Det finns goda skäla att inte samarbeta med denna så länge den omoraliska ockupationen pågår.

Vad gäller eventuell upprördhet om sakernas tillsstånd hade varit det omvända (araber tränar i en "judisk" övningsstad), så är det väl högst troligt att sådana övningar förekommer redan idag. Det vore i det närmaste tjänstefel av exempelvis den syriska armén att inte öva för strider på Golanhöjderna. Att sedan vissa extrema medieaktörer möjligen ser sådana övningar som uttryck för "antisemitism" och planering av folkmord borde inte avskräcka mer balanserade bedömare från att se sådana övningar för vad de faktiskt är.

Debatten i Mellanösternfrågan tjänar knappast på att vulgariseras ytterligare, på grund av "moralisk indignation" över övningar i spökstäder. Det finns så mycket annat att uppröras över. Till exempel palestiniernas inbördes strider på Gazaremsan, terrordådet i Eilat och den fortsatta israeliska ockupationen av Västbanken.

/FÖrsvarsvän

Guardian sa...

Ologiska isrelvänner
Om man i Iran byggde upp en mindre kopia på Jerusalem, och där övat strid i tätbebyggelse, hade ni skrikit er hesa över hur hemskt detta hade varit, och kallat det ett ovedersägligt bevis på intentionerna att ”utplåna Israel”.
Svårare än så är inte detta, och Ulf prickar alldeles rätt.

Att den israeliska armen ”råkar” visa upp den här skapelsen just nu, är inte heller någon tillfällighet.
Efter att ha blivit besegrade och förödmjukade av Hizbollah i Libanon, ibland annat just gatustrider, har armén ett enormt behov att återställa sin trovärdighet som regionens slagkraftigaste och mest avskräckande.

Efter Libanon och fiaskot i Gaza, så kommer det krävas mer än arabiska spökstäder för att ”återupprätta” israeliska armén, och det kommer säkerligen mera sabelviftande från det hållet.

Eftersom israelerna och dess armé överhuvudtaget inte ska befinna sig på Västbanken/Gaza, är arabiska spökstaden bara en sedvanlig uppvisning i osmaklig israelisk arrogans; vi gör som vi vill och skiter i om andra tycker något annat.

Anonym sa...

Jag känner mig tvungen att rätta "guardian". Jag (som ligger bakom inläggen som inleds med "Ha, Ha, HA" eller är undertecknade med "försvarsvän") är verkligen inte någon Israelvän. Tvärtom är den part jag känner störst sympati för i konflikten Hamas (öven om jag inte delar organisationens alla mål).

Min poäng handlar främst om det löjliga i att fokusera på - och uppröras av - detaljer som i sig inte är moraliskt relevanta. Det bidrar bara till att förlöjliga den palestinska saken och ta fokus från de verkliga problemen! Irrationella aversioner skadar. Israel bör kritiseras för sina brott, inte för allt denna kriminella stat gör!

/FÖrsvarsvän

Anonym sa...

Finn Adam Broomberg & Oliver Chanarins bilder från staden här och här.

Guardian sa...

Försvarsvän
Min kommentar inte var riktad till dig överhuvudtaget,för då hade jag nämnt det.

A-K Roth sa...

"...Det omvända perspektivet - att arabiska stater utan kritik från omvärlden skulle kunna bygga en judisk stadsmiljö för att där tillsammans med andra länder träna krigföring - är en politisk omöjlighet..."

Detta kan du inte veta, Ulf Bjereld. Omvärlden håller regelbundet tyst när t.ex. pengar till palestinier har gått till mer än övningar, till verkliga attacker, inte övningar, mot oskyldiga och till korruption. När SIDAs stöd i en egen undersökning fanns ha gått fel, mörkade man undersökningen.

Det var ju en politisk möjlighet att många i t.ex. Sverige inte sa pip när Hezbollah med muslimska Irans och arabiska Syriens stöd och med FNs bortvända blick skickade tusentals raketer in i bebyggda områden. Hela norra Israel var ett övningsfält. Jag ser inte från arkivet att du skrev någonting från början av juli 2006; du hade kanske inte startat din blogg då. Annars skulle det ha varit intressant att se om du hade skrivit något fördömande av Hezbollahs ensidiga krigshandlingar mot Israel.

Likaledes är södra Israel ett raketövningsfält för diverse militanta islamistiska grupper.Tusentals raketer har terroriserat folket i Sderot. Tror du inte terrorgrupper övar i olika av mellanösterns scenarior och miljöer? Självmordsterrorister har övat både i att klä ut sig till judar och att använda ambulanser till terror. Var är omvärldens, t.ex dina, protester?

Det borde vara omöjligt men är en politisk möjlighet att en svensk statsvetare öppet kan värna om en islamofascistisk grupps - Hezbollahs - rättighet att vara beväpnat. Och det gjorde du i slutet av juli 2006.

Sett mot omvärldens relativa likgiltighet inför terrorism och våld är en övningsstad ingenting att gnälla om.

G. Tikotzinsky sa...

Ulf,
Vad är en "judisk" stad? Vad jag vet finns ingen schtetl kvar, och några andra judiska städer känner jag inte till. Däremot finns en lång rad israeliska städer i Israel. Är Milano en "kristen" stad eller en "italiensk" stad?

Vad gäller synagogor som övningskulisser - inget problem alls. Israeliska synagogor är oftast låga envåningshus, utan taktiskt värde i stadskrigföring. Däremot så har moskeernas minareter stort taktiskt värde, både som utsiktstorn, krypskyttenäste och kommunikationscentrum.

Tyvärr har muslimer i regionens konflikter skändat sina egna helgedomar genom att utnyttja dem i strid. Eller att spränga dem i luften, som nu sker i Irak.

Tillbaka till IDF. Det är faktiskt värre än du tror, till och med mycket värre. Innan räden mot Entebbe övade Yoni Natanyahu i en snabbyggd kopia av flygplatsterminalen. Ett israeliskt företag hade varit med i bygget och hade ritningarna. Och gissa hur IAF övade innan man bombade Iraks tilltänkta kärnreaktor? Och ve och fasa - israelisk stridsvagnspersonal använder gamla T-54:or som övningsmål på skjutbanan i Tseelim!

Och om du någonsin besöker Kairo så kan du kila in på 6:e oktober museet och se dokumentärfilmer på egyptiska armens övningar inför kanalövergången 1973. Kan du tänka dig - de hade byggt upp kulisser som liknade israeliska befästningar! Otroligt, men sant. De övade sig i en något som liknade den tilltänkta krigsskådeplatsen!!!