2022-09-12

Efter SD:s valframgång - nu gäller det att stå upp och värna demokratin

Valet är ännu inte färdigräknat, Men mycket tyder på att Sverige inom kort är ett av de ytterst få länder i Europa där ett högerextremt parti med rötter i nazismen utövar ett avgörande inflytande på regeringspolitiken. Bejakat av Liberalerna och omfamnat av Moderaterna och Kristdemokraterna. 

Nu gäller det att värna demokratin och dess institutioner mot SD:s inflytande. Ta strid för rättsstaten, fria universitet och lärosäten, ett oberoende public service och fria medier, kulturens frihet, religionsfriheten och alla människors lika värde. Som jag tidigare skrivit ifrågasätter jag inte Moderaternas, Kristdemokraternas och Liberalernas fäste i demokratins grundvärderingar. Men jag litar inte ett dyft på deras förmåga att stå emot SD:s påtryckningar när det gäller att genomföra en politik som försvagar demokratins institutioner.  

SD bjöds på en valrörelse de knappt hade kunnat drömma om. SD legitimerades som politiskt parti och fick en dagordning som om de nästan hade skrivit den själv. För Socialdemokraterna blev saken annorlunda. Partiet misslyckades med att få fokus på de frågor man önskat, och i stället gick man än en gång in i en tävling med Moderaterna och SD om vilket parti som hade den bästa kriminalpolitiken. Trots det lyckades Socialdemokraterna öka sitt röstetal till 30.5 procent. Det var ut europeiskt perspektiv en bedrift. Det är mycket ovanligt i europeisk politik i dag att ett parti lyckas regera i åtta år med ett ytterst tunt parlamentariskt underlag och sedan ändå växa i valet.

I detta skede pekar det mesta på att Moderaterna och Kristdemokraterna bildar regering, med SD och Liberalerna som stödpartier. Men helt säkert är det inte. Den ideologiska konflikten mellan Liberalerna och SD är mycket stark. Och även om Ulf Kristersson lyckas få ihop en regering återstår den största svårigheten - att få denna regering att överleva under hela mandatperioden.

* 

Om bara 13 dagar går Italien till val. Mycket talar för att postfascistiska och nationalkonservativa partier kan samla en majoritet för att få bilda regering. Det gäller att stå emot.

5 kommentarer:

Rikard Linde sa...

Tack Ulf, håller helt med. Mitt spontana intryck är att fokuset på kriminalitet och ordningsfrågor framförallt försvagat försöken att stå för progressiva idéer. När de stora partierna ägnar sig åt det strikta får väljarna mer av tunnelseende.
Inget underlag för detta men det är mitt intryck.

Anonym sa...

I mitt fösta val röstade jag på folkpartiet. Sedan tog jag mitt förnuft till fånga och röstade i drygt fyra decennier på socialdemokraterna, även när yttervänstern ansåg att "Palme och Geijer är Lyndons lakejer".
Jag minns inte att det förekom några skolval i min "vuxna" ungdom, men hade de förekommit hade resultatet blivit klar till vänster. Nu ser jag att årets skolval resulterat i att M fick 27%, S 21%, SD 21%, KD 9%, V och C 8%, MP och L 4 % och FI 1%.
Enligt VALU fick S 20% bland 18-21-åringar, SD 22% och M 26%. Motsvarande bland 65+ var 38%, 20% resp 16%. Dock är S störst bland arbetare med 32% (minus 2% jämfört med 2018, SD ökade 5% och fick 29%). Vilka slutsatser drar du av detta inför framtiden, Ulf? Ungdomligt oförstånd? Arbetare som inte förstår sitt eget bästa?
Expressen skrev att S satsade på en folkomröstning om SD och SD vann. Men S satsade också på en presidentvalskampanj eftersom en S-ledd regerings sakpolitik var och är höljd i dunkel. Jag ger inga löften, sa därför Magdalena Andersson.
Om vi får en M-KD-regering kommer den naturligtvis inte att kunna regera utan interna problem. Och med en mycket knapp majoritet kan den få svårt att överleva mandatperioden. Men demokratin kommer naturligtvis inte att hotas. Sverige är varken Ungern eller Italien. Våra historier är t ex helt olika. Vi har t ex inte haft en Mussolini eller för den delen en socialdemokratisk ledare som likt Bruno Craxi som dömdes till 27 års fängelse för korruption (men flydde till Tunisien.) Inte heller tror jag att den fria forskningen skulle hotas även om jag gärna ser att universitet och högskolor ägnar mindre tid åt t ex identitetspolitik inkl sociala konstruktioner och mer åt verkliga problem.
Jag håller dock med om att S klarat sig bra ur ett europeisk perspektiv. I flera länder har ju S imploderat. Dock inte i Danmark, där S framgångsrikt fått Dansk folkeparti att implodera genom att föra en migrations- och kriminalpolitik som S i Sverige varit oförmögen till. I Norge ser det dock sämre ut. Regeringspartiet S har rasat till 20% och det andra regeringspartiet centern har imploderat till 6%. Höyre har ökat till 29% och fremskrittspartiet till 13%.
En sak är jag dock övertygad om: hade S gått till val på den politik som Ulf förespråkar hade S inte ökat i valet. Det bevisar om inte annat vänsterpartiets och (i viss mån) centerns valresultat.
Klas Bengtsson

Anonym sa...

Rikard - I demokratier följer partierna väljarna. Endast I totalitära stater följer väljarna Partiet.

Anonym sa...

UB: "SD bjöds på en valrörelse de knappt hade kunnat drömma om. SD legitimerades som politiskt parti och fick en dagordning som om de nästan hade skrivit den själv."

sw Håller inte med riktigt där, det var ingen bjudning. Frågorna som förefaller samtidsviktiga, speglas dels av befolkningen själv i samhället, samt genom media.
Ingen kan anklaga Public Service för att springa Sd:s ärenden.
Detta med energiprisgalopp, (att elmarknaden är internationell och påverkas av EUs regler, brottsligheten, särskilt uppdragsmord bland unga eller stollen Paludan som utnyttjar rätten att häckla religion - med påföljande upplopp) eller
detta med inflation och ränta, och kommande prisfall, och i allmänhet brister i offentlig förvaltning, är ingen bjudning, utan den verklighet väldigt många väljare lever i. Farligast är ungdomar, Svenska, som sannolikt håller tyst, med vad det tycker,
för att slippa banbulor.

Karin Olsson skriver i Expressen:
"Men ibland är det som att man glömmer att journalisterna
utgår från en inte helt oviktig detalj: verkligheten."

"Nu dominerar energifrågan och skjutvapenvåldet rubrikerna.
Under mandatperioden har nyhetsreportrar gjort djupgående bevakning av
Pisa-resultaten, coronahanteringen och integrationsproblematiken.
Såväl Expressen som public service har satsat på att jobba mer från platser i medieskugga där välfärden krackelerar."

Mängden samhällsjournalistik är närmast överväldigande.
Bara under de senaste veckorna har Expressen granskat spelet bakom nedstängningen av Ringhals 1 och 2, blottlagt de kriminella mc-gängens kopplingar till politiker och lyft fram skuggsamhället där arbetare luras på hela lönen.

För den som vill skaffa sig kunskap om hur landet ligger finns ett rikligt utbud. Journalistiken har blivit klart modigare och friare de senaste åren, mindre benägen att undvika känsliga ämnen. Beträffande just SD finns också en väldokumenterad verklighet att basera sitt val på."

sw Det går att sura över att verkligheten spegals fel eller möjligen att väljarna själva prioriterar fel frågor, det kan ju vara tvärt om,
- om journalistiken eller politiker är för sena/tröga på att hantera relevanta frågor,
så växer de, och sedan blir det svårare med praktiken, samtidigt som frågorna inte går att tassa runt - de ska lösas.

Minns när ungdomar började kasta gatsten på brandkåren i Stockholm,
under Reinfeldt 1. Det kunde ju faktiskt inte inträffa, räddningstjänsten, som ska rädda alla, behövde förstärkt polis.
Så man blundade, vad det var för orsaker bakom, det var före 2010.
Inte blev det bättre av det?

UB:
"För Socialdemokraterna blev saken annorlunda.
Partiet misslyckades med att få fokus på de frågor man önskat",

sw Hm, eget ansvar. Vilka frågor ville S driva?
Det är några internt som undrar om budskapet alls fanns?

Det är ganska rimligt att regeringen ska reagera och föra
debatt i de frågor de ansvarar för. Oavsett, för gör inte
regeringen det, så riskerar väl väljarna att yppa sitt missnöjde.

Nu gick ju Magda framåt, det är för att väljarna uppfattar henne
som pålitlig, att hantera problem. S gick fram 8 mandat. Det gjorde
ju inget annat parti, (utom Sd) Så S har inte förlorat, det är några
andra vapendragare, företrädesvis C, som tappat, och det partiet
har nog faktiskt inte fört en relevant debatt. Rätt ska vara rätt.
S har vunnit, inkluderat de nya svåra dystra frågorna.
Det är sällskapet som måste bli bättre.
S.W



i stället gick man än en gång in i en tävling med Moderaterna och SD om vilket parti som hade den bästa kriminalpolitiken. Trots det lyckades Socialdemokraterna öka sitt röstetal till 30.5 procent. Det var ut europeiskt perspektiv en bedrift.

Anonym sa...

Bättre avskaffa public service helt och spara pengarna hellre än att käbbla om vem som kontrollerar eller skall kontrollera den. Just nu är mp och v starkt överrepresenterade I PS journalistkår och ledning.