2021-02-07

Går Sverige mot ett extraval?

Går Sverige mot ett extraval? Frågan är relevant efter att Nyamko Sabuni hotat med att hoppa av Januariavtalet om regeringen lägger fram sitt förslag om ny humanitär skyddsgrund i migrationspolitiken. Stefan Löfven säger till Ekot att ett extraval "ska absolut inte uteslutas". Expressen erfar att frågan om extraval diskuterats i den socialdemokratiska partiledningen och källan uppger att ett extraval är sannolikt om Liberalerna lämnar januarisamarbetet. 

Ja, jag är övertygad om att frågan om extraval diskuterats i den socialdemokratiska partiledningen. Nej, det har säkert inte fattats några formella interna beslut ännu. Däremot kan jag tänka mig att Stefan Löfven sökt och fått partiledningens stöd för att ha handlingsfrihet i frågan för att på kort varsel kunna fatta nödvändiga beslut - inklusive beslut om extraval. 

Handlingsfriheten stärker Stefan Löfvens förhandlingsposition samtidigt som pressen ökar på Liberalerna. Den del av Liberalerna som inte vill hoppa av Januariavtalet kan få råg i ryggen genom Stefan Löfvens indirekta hot om extraval, eftersom ett extraval mycket väl kan leda till att Liberalerna åker ur riksdagen.

Situationen påminner om ett Chicken race. Någon måste väja, annars slutar det i katastrof. Såvida inte spelplanen förändras. Det förslag som Liberalerna vill stoppa befinner sig på remiss och kommer sannolikt att justeras i någon riktning oavsett vad Liberalerna säger och tycker. Det är möjligt att dessa justeringar ger Liberalerna en väg ut - att de kan säga att Löfven lyssnat och justerat förslaget på ett sätt som möjliggör för dem att stanna kvar i samarbetet.

De flesta bedömare är eniga om att Liberalerna har ett svagt case i själva sakfrågan. Migrationspolitiken ingår inte i Januariavtalet, med undantag för några få punkter (till exempel den punkt som säger att partierna ska driva frågan om en ny humanitär skyddsgrund i den parlamentariska kommittén - vilket partierna också gjorde och som nu, i något reviderat skick, är ute på remiss). Att åberopa just denna enskilda sak som avgörande för att stanna kvar i januarisamarbetet eller ej uppfattas av många som inte särskilt trovärdigt.

Däremot är det möjligt att Nyamko Sabuni redan har bestämt sig för att försöka på Liberalerna att hoppa av Januariavtalet och nu bara söker en lämplig fråga att gå på.

Om Liberalerna lämnar Januariavtalet blir det svårt för den rödgröna regeringen att få igenom sin budget i höst. Stefan Löfven kan knappast acceptera att gå in i valåret 2022 regerandes på en budget som Moderaterna röstat igenom med stöd av Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. 

Därför är hotet om extraval reellt. Även om jag till slut tror att partierna kommer att hitta andra vägar att hantera krisen.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Det brukar alltid vara någon detalj i slutänden som gör att sådana här hot inte blir verklighet. Morgan Johansson öppnade ju också någon dörr i Agenda-intervjun i söndags. Samtidigt har Sabuni ett mycket konkret hot mot sig, dvs 2,6% i opinionen räcker inte. Så något måste hon göra. Kalkylen borde vara: några lämnar partiet, men fler tillkommer.
Facit har vi först i efterhand. Frågan är om just argumentet att inte tvinga fram omval pga pandemin skulle få hennes parti att lyfta, eller om hon väljer att låta skutan sjunka med flaggan i topp...Jag har inga svar.

Kjell Eriksson

Anonym sa...

Sabunis uppgift är nu i första hand att få tillräckligt många i partiet
att sluta upp bakom ett upplägg inför valet 2022. Dvs Fp kan inte ha något
annat mål än att klara riksdagsspärren, dvs väljarjakt. Att i nuvarande
läge försöka hålla ihop partiet, dvs ducka eller rent av uraktlåtenhet,
är så klart ett beslut, men kanske inget någon partiledare vill bli
ihågkommen för, att halka ur riksdagen.

Spelar inte så stor roll vilken fråga
partiet gör till kabinettsfråga. Det är ett val mellan pest och kolera,
dvs mellan Löfven och utmanaren Kristersson.

Sedan har C och fru Lööf sin egen linje, om en politisk mitten, som om man inte beaktar frågan om statsminister och budget, så klart är attraktiv och rimlig.
Men nu finns det bara:
- en (1) statsminister,
- en (1) regering och
- en (1) budget.

Så vad C egentligen menar med sin tredje väg,
är att själva bilda regering. Denna bygger, enligt Lööfs upplägg
i DN förra veckan, att C ska försöka sy ihop ett mitten-
alternativ, med Fp och Mp, (och S även om det inte sägs)
Eftersom om M hoppar tillbaka i alliansbåten så får de med Mp på köpet,
och då är M körda, de kan inte ändra kurs igen, även om det är detta
som somliga tycks önsketänka.

Det är väl mer det att det inte är alldeles säkert
att det går att få med avsaknade Folkisar på melodin,
att bilda regering med C, Mp och S. Det är liksom det
sällskapet som förefaller vara problemet, såvitt det
inte är partiledaren? Men opinionen föll trots allt för
Björklund, efter överenskommelsen, så det verkar vara
oberoende av partiledare. S.W