2020-10-08

Ett Kinderägg till Stefan Löfven

Ordkombinationerna "tuff höst", "svår höst" eller "besvärlig höst" och "regeringen" får många träffar på Google. (Ja, jag har själv bidragit.) 

Men någon har sänt Stefan Löfven ett Kinderägg med tre små överraskningspresenter, vilka tillsammans skapar förutsättningar för en lugn och stillsam politisk höst för regeringen. 

Den första presenten kom från moderatledaren Ulf Kristersson när han förklarade att Moderaterna inte tänker stödja en misstroendeförklaring i riksdagen mot regeringen från Vänsterpartiet, om misstroendeförklaringen syftar till att stoppa ändringar i arbetsrätten. Det tänker vi inte göra, sa Ulf Kristersson och vips hade Stefan Löfven en regeringskris mindre att hantera.

Den andra presenten kom från Preem som drog tillbaka sin ansökan om att bygga ut raffinaderiet i Lysekil. Miljöpartiet hade motsatt sig en sådan utbyggnad. Preems besked undanröjde den förväntade konflikten mellan Miljöpartiet och Socialdemokraterna och vips hade Stefan Löfven ytterligare en regeringskris mindre att hantera.

Den tredje presenten kom från Miljöpartiet som plötsligt gick med på att den migrationspolitiska kommitténs hela betänkande sänds ut på remiss, något partiet tidigare bestämt motsatt sig. OK, detta present fick Socialdemokraterna själva vara med och betala, genom att några förslag i mindre restriktiv riktning tillfogas remissen. Men överenskommelsen med Miljöpartiet innebär att konflikten mellan de båda partierna skjuts på framtiden och vips hade Stefan Löfven en tredje regeringskris mindre att hantera.

Är då allt nu verkligen lugn och ro? Nja, nya frågor lär förstås dyka upp. Och det är möjligt att Ulf Kristersson tar tillbaka sin present. Ulf Kristersson har tidigare visat att hans besked inte är att lita på, då han ju före valet var så tydlig med att han aldrig tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna. Nu låter det som bekant annorlunda. Vi får väl se. När det gäller framtiden är osvuret alltid bäst.1 kommentar:

Anonym sa...

Ulfs tredje Kinderägg - överenskommelsen med MP - visade sig vara ruttet när det delades. Som framgår av en artikel i DN. "I onsdags meddelade S och MP att de enats om nästa steg för migrationspolitiken.24 timmar senare är partierna oense om vad överenskommelsen egentligen innebär – ett lagförslag eller inte.
– Vi har en stor diskussion kvar, säger partisekreteraren Märta Stenevi (MP).
– Det är inte min bild, säger Rikard Larsson (S).
– Vi har en stor diskussion att vänta kring vad som ska ingå i ett lagförslag. Den diskussionen kommer delvis hänga på vad remissinstanserna säger Stenevi, MP.
"Men Socialdemokraterna gör en helt annan tolkning; överenskommelsen gör gällande att kommitténs ursprungliga förslag ska utgöra grunden i ett lagförslag som läggs fram inför riksdagen i vår.
Enligt MP måste ni diskutera vad som ska ingå i ett lagförslag?
– Det är inte min bild. Min bild är att man kommit överens om att man ska lägga fram en proposition baserat på det man har presenterat, säger han." Han är Rikard Larsson, S.
Att "bilderna" är olika förvånar förstås inte mig. Som framgår av mitt förra inlägg ingick inte eftergifterna för MP i Larssons "bild" enligt hans inlägg på facebook.
Klas Bengtsson
PS " Ulf Kristersson har tidigare visat att hans besked inte är att lita på, då han ju före valet var så tydlig med att han aldrig tänkte samarbeta med Sverigedemokraterna" skriver Ulf. Sant. Men vad ska man då säga om Löfvens utfästelser före valet och hans agerande efter?
Klas Bengtsson