2020-09-24

Vad händer om Donald Trump förlorar valet?

I dag är det 40 dagar kvar till det amerikanska presidentvalet.

Joe Biden är fortfarande favorit, om än en knapp sådan. Vadslagningsbyrån Unibet ger ett odds på 1.83 på att Joe Biden vinner, mot 2.00 för Donald Trump. I de opinionsundersökningar som genomförs på nationell nivå har Joe Biden ett övertag på i snitt sju procentenheter. Mer intressant är att Biden också har ett försteg i flera viktiga delstater, som Wisconsin, Michigan och Arizona. I den välrenommerade valanalytikern och statistikern Nate Silvers valsimuleringar vinner Joe Biden 77 gånger av 100.

So far, so good. Opinionsläget har varit relativt stabilt den senaste tiden. Mycket tyder på att presidentvalet blir ett mobiliseringsval. Kommer Demokraterna eller Republikanerna att vara bäst på att mana sina väljare ett faktiskt också rösta? Joe Biden är inte de stora ordens man och hans främsta talang är inte att elda massorna. Men kanske att aversionen mot Donald Trump på flera håll ändå är så stark att tillräckligt många bestämmer sig för att gå och rösta - inte så mycket för att de vill se Joe Biden som president men för att de till varje pris vill få bort Donald Trump.

Osäkerheten är extra stor inför årets presidentval. Hur kommer Corona-pandemin att påverka valdeltagandet och stödet för president Trump? Kommer den hastigt uppblossande striden om president Trumps beslut att försöka tillsätta en ny domare i Högsta Domstolen (efter den nyligen avlidna liberalt sinnade Ruth Bader Ginsburg) att påverka opinionen? Det har heller ännu inte genomförts någon debatt mellan Joe Biden och Donald Trump.

På sikt blir den viktiga frågan vad som händer efter presidentvalet. Kommer Donald Trump att acceptera en förlust, eller kommer han på olika sätt att försöka få valresultetet ogiltigförklarat? Så sent som igår vägrade Donald Trump garantera att han lämnar ifrån sig makten, även om valresultatet säger att han förlorat. Donald Trumps argument är att poströstningn leder till fusk, och om poströstning inte varit möjlig skulle han garanterat ha vunnit valet. Flera bedömare tror också att en valseger för Joe Biden kommer att leda till våldsamheter i USA, att Trumps anhängare inte kommer att respektera valresultatet.

Skulle Donald Trump däremot vinna valet kommer Demokraterna att gå igenom en period av svår självrannsakan. Att två val i rad med en renodlad mittenkandidat som företrädare förlora presidentvalet mot Donald Trump kommer att leda till en stark mobilisering av vänsterkrafterna i Demokraterna.

Polariseringen i USA är oerhört stark just nu. Oavsett om Biden eller Trump vinner valet om 40 dagar är det svårt att se förutsättningar för försoning och inre samling under överskådlig tid. För första gången ställer jag mig på allvar frågan om USA verkligen att kunna hålla samman som nation de närmaste decennierna? 

*

I USA har inställning till att bära ansiktsmask blivit en av de tydligaste skillnaderna mellan Trump-anhängare och Trump-motståndare. Trump-anhängare är mer negativt inställda till bärande av ansiktsmask. Här i Sverige är det snarare tvärtom - den ende partiledare som förespråkat bärande av ansiktsmask är Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkesson. För att förenkla resonemanget - i USA är den auktoritära populistiska högern mot ansiktsmask, i Sverige är den auktoritära populistiska högern för ansiktsmask. Varför är det så? Han ni, kära läsare, någon intressant förklaring så får ni gärna framföra denna.

3 kommentarer:

Rikard Linde sa...

Jag tänker att det har med auktoritet att göra.

I Sverige upplever de flesta att Folkhälsomyndigheten och Anders Tegnell är legitima och vettiga auktoriteter och därför följer vi deras direktiv, framförallt att hålla avstånd till varandra. Åkesson använder munskydd som en politisk markör att han står utanför etablissemanget och fattar egna beslut. Han kanske även gör det av rädsla eller något annat personligt skäl.

I USA har befolkningen två auktoriteter, Trump och politiker som betonar vetenskap. De som tycker att Trump är en auktoritet följer hans direktiv vilket oftast är att skippa munskydd. Resten av landet lyssnar på sina guvernörer och politiker som betonar forskarnas direktiv och uppmanar folk att göra som forskarna säger, hålla avstånd, munskydd, tvätta händerna.

Pierre Gilly sa...

Politik handlar om identitet och grupptillhörighet. Den som låter sig övertygas om att hens politisk åskådning är felaktig riskerar inte bara att förlora sig själv utan också respekten från likasinnade.

Eftersom SD är ett populistiskt parti måste SD i högre grad än andra partier identifiera sig i opposition till alla andra.

Anhängare till ett parti identifierar sig också i opposition till andra partiers anhängare. När SD sympatisörer anklagar invandrare för diverse fel så är det underförstått att de själva skulle vara bättre. Jag vet någon som tycker som SD i alla viktiga sakfrågår men som vägrar att identifiera sig som SD:are eftersom partiets väljare inte känns som en attraktiv grupp att vara en del av. Här har ju moderater eller amerikanska republikaner, som ser sig som en naturlig adel, en viss fördel.

Att enbart analysera politik utifrån sakfrågor är lika meningslöst som att försöka förstå religion utifrån teologi eller fotboll utifrån bollens rörelser. Det är på läktarna som det viktiga sker.

Anders nilsson sa...

Svar: nya affärsmöjligheter för
Hunter Biden, James Biden och
David Archer. Kurslyft för aktier
i Rosemont Seneca. Pressen på
Tyskland och Sverige att bättre
finansiera försvarsmakten upphör.
USA bråkar inte om tullar i EU
och godtar enorma handelsunder-
skott mot Kina. Fri invandring
via Mexico. Rättegång mot Trump.